ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ «ΑΓΡΙΜΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αίσθηση σε όλη την Κρήτη προκαλεί καταγγελία της οργάνωσης Ζωόφιλη Δράση Κρήτης μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών με σκοτωμένα άγρια ζώα από δύο κυνηγούς σε δύσβατη περιοχή του νησιού.

Όπως καταγγέλλει η Ζωόφιλη Δράση οι φωτογραφίες επιδεικνύουν ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα εις βάρος προστατευόμενων ειδών και ζητά την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Ηρακλείου.

Πάντως, το αποτρόπαιο θέαμα των φωτογραφιών όσο και αν σοκάρει,εντούτοις φαίνεται να μην υποπίπτει στις διατάξεις του νόμου καθώς ενδέχεται να εντάσσεται σε «κανονικές» κυνηγετικές διατάξεις, τουλάχιστον κατά τον χρόνο στον οποίο τραβήχτηκαν.

Οι φωτογραφίες κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από την νήσο Ντία, στα ανοιχτά του Ηρακλείου, όπου μέχρι το 2012 επιτρεπόταν το κυνήγι και κατά πάσα πιθανότητα τα συγκεκριμένα ζώα δεν είναι καθαρόαιμα αγρίμια (τα λεγόμενα Κρι Κρι) καθώς στην Ντία δεν υπήρξε ποτέ αντίστοιχος αμιγής πληθυσμός.

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο βιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν, από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, τα συγκεκριμένα ζώα είναι «υβριδισμένα» που προήλθαν από διασταυρώσεις των καθαρόαιμων αγριμιών που διαβιούν στο φαράγγι της Σαμαριάς με κατσίκες.

Στις αρχές τους 20ου αιώνα είχε επιλεγεί η πρακτική της «τοποθέτησης» ειδών σε διάφορα ακατοίκητα νησιά γύρω από την Κρήτη (Ντία, Θοδωρού, Αγιοι Πάντες) προκειμένου να διασωθεί το είδος. Ωστόσο, η πρακτική αυτή θεωρείται πια ξεπερασμένη και δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα στα οικοσυστήματα των νησιών, κυρίως λόγω υπερβόσκησης.

«Τα ακατοίκητα νησιά μας δεν είναι στάβλοι, είναι φυσικά οικοσυστήματα. Οι Δασικές μας υπηρεσίες πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν με όρους του 1928. Έχουμε ήδη 2016 και η επιστήμη έχει προοδεύσει πολύ από τότε».

Οι τελευταίες άδειες κυνηγιούπου δόθηκαν από τη διεύθυνση δασών Ηρακλείου ήταν το 2010 και το κυνήγι γίνονταν παρουσία εκρποσώπου του δασαρχείου.Ο συγκεκριμένος πληθυσμός των υβριδισμένων αγριμιών στην Ντία έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φωτογραφίες ίσως είναι αρκετάπαλαιότερες.

Με δήλωσή της πάντως η πρόεδρος της Ζωόφιλης Δράσης Κρήτης Αναστασία Μπομπολάκη επιμένει πως μετά από επικοινωνία με το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Άγριας Ζωής, «έχω την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για τα σπανιότατα αυτά άγρια ζώα του νησιού μας».

(Κεντρική φωτογραφία: Αίσθηση στην Κρήτη προκαλούν οι φωτογραφίες από το κυνήγι «Αγριμιών». *Ζωόφιλη Δράση).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 29.09.2016