Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ολοκληρωτική εξιχνίαση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η χθεσινή παρουσίαση της υπόθεσης από τον αστυνομικό διευθυντή Κρήτης Κώστα Λαγουδάκη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αλλά και του αρχηγού της Aστυνομίας, άφησε αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με το προφίλ των δραστών και κυρίως για το αν αυτό «κουμπώνει» με τη διάπραξη ενός τόσο οργανωμένου εγκλήματος.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», είπε μεν πως η Aστυνομία θεωρεί τους ήδη συλληφθέντες ως τη βασική ομάδα των απαγωγέων, ωστόσο πολλές φορές επισημάνθηκε πως οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση.
Εξάλλου, αν και οι κρατούμενοι είναι οκτώ, στην κατάθεσή του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εκτίμησε πως οι άνθρωποι που όλο αυτό το διάστημα των 6 μηνών τον κρατούσαν όμηρο είναι περίπου είκοσι.
Είναι γεγονός πως οι συλληφθέντες εμπλέκονταν μέχρι τη σύλληψή τους σε αδικήματα χαμηλής παραβατικότητας, ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν και λευκό ποινικό μητρώο.
Ερωτώμενος για το ποιον θεωρεί η Aστυνομία ως εγκέφαλο της σπείρας, ο κ. Λαγουδάκης απάντησε πως σύμφωνα με την προανάκριση όλοι έχουν τον ίδιο βαθμό εμπλοκής.
Ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης έδωσε στοιχεία για την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας αναφερόμενος ιδιαίτερα σε όσα προκύπτουν για την επικοινωνία των δραστών αλλά και του Μιχάλη Λεμπιδάκη με την οικογένειά του.
Οπως είπε ο κ. Λαγουδάκης, υπήρξαν 31 γραπτά μηνύματα των απαγωγέων προς την οικογένεια του απαχθέντος, ενώ ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αναγκάστηκε να συγγράψει πέντε ιδιόχειρες επιστολές και να… «πρωταγωνιστήσει» σε τρία βίντεο, τα οποία έστειλαν οι απαγωγείς στην οικογένειά του.
Χαρακτηριστικό των όσων έζησε ο επιχειρηματίας στα χέρια των απαγωγέων του είναι πως, σύμφωνα με την κατάθεσή του, στις τρεις ιδιόχειρες επιστολές οι απαγωγείς του τον ανάγκασαν να υπογράψει με αίμα, τρυπώντας με μία βελόνα το δάχτυλό του, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης μιλώντας για αποστολή και βιολογικού υλικού μέσω των επιστολών.
Τόσο στην κατάθεση Λεμπιδάκη όσο και στην επίσημη ενημέρωση από την Aστυνομία έγινε λόγος για 5 κρησφύγετα, στα οποία μετακινήθηκε στο διάστημα των έξι μηνών το θύμα της απαγωγής.
Οι μετακινήσεις έγιναν με απόλυτη μυστικότητα, με τους απαγωγείς να φορούν κουκούλα στον απαχθέντα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απένειμε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, κάνοντας λόγο για μια υπόθεση η οποία θα αποτελεί μάθημα και παράδειγμα για όσους ασχολούνται με τη δημόσια ασφάλεια.
Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας εξήρε τον ρόλο της οικογένειας τονίζοντας την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα με την οποία χειρίστηκαν την υπόθεση.
Οπως τόνισε, εξαιτίας του απόλυτα προσωπικού χαρακτήρα της υπόθεσης η οικογένεια Λεμπιδάκη είχε τον πρώτο λόγο στην επιλογή του είδους και του χρόνου των ενεργειών.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ρωτήθηκε και συνολικά για τα αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας στην Κρήτη με αφορμή ανακοίνωση-έκκληση των συντοπιτών του Μιχάλη Λεμπιδάκη από τα Καλέσα ώστε να σπάσει το απόστημα των θυλάκων παρανομίας στο νησί.
Απαντώντας ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης τόνισε πως απαιτείται και η ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας του νησιού.
Το Σάββατο οι απολογίες
Το απόγευμα της Τρίτης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου οι 8 συλληφθέντες, οι οποίοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου.
Εις βάρος τους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη με βαριές κατηγορίες και συγκεκριμένα για:
● Διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση χρήσης όπλων και επιδίωξης οικονομικού οφέλους.
● Απόπειρα εκβίασης από κοινού.
● Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
● Διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού όπλου.
● Εμπρησμό.
Εν τω μεταξύ, ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η δεκαεξάχρονη, η οποία φαίνεται να είχε περιφερειακό ρόλο στη σπείρα, αγοράζοντας κατ’ εντολή του πατέρα της κάρτες κινητής τηλεφωνίας και στέλνοντας τις επιστολές προς την οικογένεια Λεμπιδάκη.
Ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, μετά τη μαραθώνια κατάθεσή του στην Aστυνομία, το πρωί της Τρίτης βρέθηκε ξανά στο εργοστάσιό του, όπου συνομίλησε έπειτα από 6 μήνες με εργαζόμενους και συνεργάτες του.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας δέχτηκε στο σπίτι του την επίσκεψη του αρχηγού της Aστυνομίας, ο οποίος τον ενημέρωσε και προσωπικά για την πορεία των ερευνών, ενώ το βράδυ αναχώρησε με την οικογένειά του για το εξωτερικό όπου και θα παραμείνουν για ολιγοήμερες διακοπές.
Εν τω μεταξύ, από την Τετάρτη ξανατέθηκε σε διαπραγμάτευση η μετοχή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία είχε ανασταλεί μετά από εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθ’ όλο το διάστημα της απαγωγής.
(Κεντρική φωτογραφία: Το κρησφύγετο όπου κρατούσαν τον Μιχ. Λεμπιδάκη. *EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ).