«ΑΜΝΗΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για την αντίδραση των πολιτών της Ιεράπετρας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή, εντός αρχαιολογικού χώρου, υπάρχει ήδη αναλυτικό ρεπορτάζ στο kriti.efsyn.gr ενώ οι καταγγελίες για τις μεγάλες ευθύνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχουν επίσης διατυπωθεί με σαφήνεια.

Εκείνο όμως που προκάλεσε έκπληξη ήταν η… εξαφάνιση του δημάρχου της Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, ο οποίος πριν ένα χρόνο είχε ταχθεί στο πλευρό των κατοίκων και είχε υποσχεθεί ακόμα και νομική στήριξη από τον Δήμο για την ακύρωση του έργου. Την ημέρα που οι ανεμογεννήτριες άρχισαν να ανηφορίζουν προς το βουνό (11/5/20), τον έψαχναν οι δημότες του για να βρεθεί εκεί, στο πλάι τους, και να τιμήσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά του έργου. Ούτε οι πολίτες, ούτε οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να τον προσεγγίσουν ενώ όπως καταγγέλλουν ο Δήμος «ξέχασε» να παράσχει τη νομική στήριξη που είχε υποσχεθεί για την ακύρωση του έργου.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Χρύσας Χατζημαρκάκη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (Ράδιο Λασίθι). Όταν ρωτήθηκε για εκείνη την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δήμου, η ίδια απάντησε πως έχει περάσει πολύς καιρός και δεν θυμάται πώς ακριβώς ήταν διατυπωμένη. (Πάντως θυμόταν πως την είχε ψηφίσει παρά το γεγονός ότι έχει συγγενική της σχέση με έναν από τους υποψήφιους επενδυτές).

Βέβαια, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εύκολο να της την υπενθυμίσει κανείς. Το δύσκολο είναι άλλο…
Να καταλάβεις τι άλλαξε σε έναν χρόνο και ο δήμαρχος εξαφανίστηκε από προσώπου γης, ο Δήμος ξέχασε να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων και η αντιδήμαρχος έπαθε… αμνησία.

Εδώ το επίμαχο απόσπασμα από τη συνέντευξη της αντιδημάρχου στο Ράδιο Λασίθι.

Εδώ πάντως είναι η ομόφωνη (και σαφώς διατυπωμένη ώστε δύσκολα να ξεχνά κανείς το πνεύμα της) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας στις 25/1/2019:

Και στη σελίδα του Ρ/Σ Ράδιο Λασίθι μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη της κ. Χατζημαρκάκη, που αναφέρει ότι δεν θυμάται πώς ακριβώς ήταν διατυπωμένη η απόφαση εκείνη. Προηγείται και άλλη μια σημαντική συνέντευξη, του ενός εκ των επενδυτών, κ. Ανδρέα Ανατολιωτάκη. Συνέντευξη που επίσης βγάζει αρκετά… διαμαντάκια όπως ότι όντως έγιναν διανοίξεις δρόμων (κάτι που απαγορευόταν ρητά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία), ή ότι κατά την περίοδο των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών στηρίχτηκαν και τελικά εκλέχτηκαν σύμβουλοι που είχαν πέσει θύματα… εκβιασμού. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η πεισματική άρνησή του να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν. «Θα είναι τρεις ή τέσσερις;» τον ρωτά η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαρκάκη. Μετά από πέντε φορές που κάνει ότι δεν ακούει, ο κ. Ανατολιωτάκης απαντά «Ε, δεν θα είναι και 7 όπως λένε…»

Γενικά πάντως το τελευταίο διάστημα φαίνεται να συμβαίνουν περίεργα πράγματα στην Ιεράπετρα. Από τη μία η αβλεψία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (για έργο που η ίδια παραδέχεται πως είναι εντός αρχαιολογικού χώρου), από την άλλη η περίεργη στάση της δημοτικής αρχής, έχουν βάλει μπόλικους ψύλλους στα αυτιά των κατοίκων.