ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πολυσυζητημένη επένδυση στην έκταση των 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου όπου εξετάστηκαν από κοινού οι δύο προσφυγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Το πρώτο μέρος της διαδικασίας εξαντλήθηκε στην εισαγωγή του θέματος από τον βασικό εισηγητή, τον δικαστή Παναγιώτη Ευστρατίου, ο οποίος, ως είθισται σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, δεν παίρνει θέση αλλά περιγράφει το ιστορικό και την εξέλιξη της υπόθεσης.

Στη συνέχεια κατά τηνακροαματική διαδικασία, που κράτησε περίπου 3 ώρες, τοποθετήθηκαν εκ μέρους τουΔημοσίουοι συνήγοροι των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομίας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος), οιπληρεξούσιοι δικηγόροιτης εταιρείας Loyalward Ltd, του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή αλλά και της Ενωσης Ξενοδοχείων της Σητείας, του Δήμου Σητείας και ακόμα 13 φορέων της περιοχής που τάσσονται υπέρ της επένδυσης.

Από την άλλη πλευρά, τους λόγους προσβολής του προεδρικού διατάγματος εξέθεσαν οι δικηγόροι των 123 κατοίκων και 17 περιβαλλοντικών φορέων που κατέθεσαν την πρώτηπροσφυγήκαθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία έχει καταθέσει ξεχωριστή προσφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στιςτάξεις των υπέρμαχωντης επένδυσης εκφράστηκε προβληματισμός για την πραγματική δυνατότητα υλοποίησής της, όποια και αν είναι η απόφαση τουΣτΕ, καθώς υπάρχουν διάφορα νομικά κωλύματα και σημεία που μπορεί να προσβληθεί ο μέχρι τώρα σχεδιασμός.

Ο μητροπολίτης

Σημαντικό ρόλο παίζει ο αιφνίδιος θάνατος από ανακοπή του 64χρονουμητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας,Ευγένιου, ο οποίος είχε μεταβεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στο δικαστήριο.

Ο μακαριστός μητροπολίτης είχε ταχθεί ανοιχτάυπέρτης υλοποίησης της επένδυσης, ενώ είχε επικρίνει τους προσφεύγοντες φορείς και κατοίκους για τα προσκόμματα που βάζουν στην «αναπτυξιακή προοπτική» της περιοχής.

Η επικείμενη εκλογή νέου μητροπολίτη αναμένεται να επηρεάσει και τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς τοίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανήείναι υπό την άμεση επίβλεψη της μητρόπολης και ενδεχομένως ο διάδοχος του Ευγενίου να θελήσει να επανεξετάσει διάφορες εκκρεμότητες σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης περιοχής που έχει παραχωρηθεί στους Βρετανούς από τη Μονή Τοπλού.

Πάντως αισιοδοξία για θετική απόφαση του ΣτΕ, «σε διαφορετική κατεύθυνση από την προηγούμενη φορά», εκφράζει μέσω της «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος ΣητείαςΘόδωρος Πατεράκης.

Υπενθυμίζεται πως το 2010 τοΣυμβούλιο της Επικρατείαςείχε ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη επένδυση, η οποία είχε πρωτοσχεδιαστεί με πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα και παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.

Και οι δύο πλευρές έλαβαν προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν υπομνήματα και συμπληρωματικά έγγραφα επί όσων ακούστηκαν στην ακροαματική διαδικασία.

Στη συνέχεια πρόκειται να οριστεί νέα, κλειστή αυτή τη φορά, συνεδρίαση τηςολομέλειαςτου ΣτΕ, στην οποία οι δικαστές θα λάβουν την οριστική απόφαση και κατόπιν παρέρχεται ένα διάστημα περίπου ενός μήνα για τηνκαθαρογραφήτης.

Συνολικά ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να έχουμε την τελική ετυμηγορία υπολογίζεται πως θα είναι ένα τρίμηνο περίπου, ώς τοτέλος του έτους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 19.09.2016