ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει ως προς την ενημέρωση σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού και την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να βάζει «φίμωτρο» στις περιφερειακές διοικήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών. Αν και είναι προφανής η ανάγκη υπεύθυνης και αξιόπιστης ενημέρωσης, το σημερινό σύστημα των κεντρικών ανακοινώσεων, μόνο από μία πηγή και μόνο μία φορά τη μέρα (συνήθως απογευματινή ώρα από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα), φαίνεται πως πλέον μπάζει νερά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τηςΚρήτης, όπου εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα, ωστόσο μαζί τους ήρθαν και αρκετά παρατράγουδα ως προς την ενημέρωση των πολιτών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στην επίσημη ενημέρωση για τα 117 κρούσματα πανελλαδικά (έως εκείνη τη μέρα) περιλαμβανόταν μόνο ένα κρούσμα της νόσου στηνΚρήτη(το οποίο είχε επιβεβαιωθεί το προηγούμενο βράδυ). Ωστόσο, ακόμα και την ώρα της ενημέρωσης από τον κ. Τσιόδρα στην Αθήνα, στηνΚρήτηκυκλοφορούσε ήδη η είδηση για εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος, ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης τα κρούσματα στο νησί είχαν ήδη γίνει τρία. Tην Παρασκευή, δε, στις 2 το μεσημέρι, είχαν επιβεβαιωθεί πέντε. Οι πηγές για τις ειδήσεις αυτές είναι συνήθως οι ίδιοι οι γιατροί που εξετάζουν τα δείγματα ή ο κοινωνικός περίγυρος των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και που φυσικά δεν είναι δυνατόν να κρατήσουν για πολύ το μυστικό μέχρι να κάνει την επόμενη μέρα τις ανακοινώσεις το υπουργείο. Σε κάθε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς στηνΚρήτη(διοικήσεις ΔΥΠΕ, νοσοκομείων κ.λπ.) παίρνουμε μονίμως την ίδια απάντηση, ότι «ανακοινώσεις για τα κρούσματα θα γίνονται μόνο κεντρικά». Μέχρι όμως να γίνουν οι ανακοινώσεις, με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών, έχει ήδη αρχίσει η… ιχνηλάτηση των κρουσμάτων όχι μόνο από τους αρμοδίους αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης που τυχαίνει να έχουν πιο γρήγορα την πληροφορία για κάθε κρούσμα.

Ετσι, αρχίζει ένας ορυμαγδός πληροφοριών για τον τόπο καταγωγής ή τον χώρο εργασίας καθενός από τους φορείς του ιού, για το με ποιους ήρθε σε επαφή και για το πού επικεντρώνεται η έρευνα των αρχών. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και δημόσιοι φορείς στηνΚρήτη, όπως η ΔΟΥ Ηρακλείου, ο Δήμος Χερσονήσου, ακόμα και το ΠανεπιστήμιοΚρήτης, ανακοίνωσαν το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών τους μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ και πάντως πολλές ώρες πριν «επισημοποιηθούν» τα κρούσματα από το υπουργείο Υγείας.

Το πρωί της Παρασκευής είχαμε ανακοίνωση από το ΠανεπιστήμιοΚρήτηςγια αναστολή της λειτουργίας σε όλες του τις υπηρεσίες εξαιτίας της ύπαρξης του τρίτου κρούσματος στο νησί, το οποίο σχετιζόταν με το ίδρυμα. Ωστόσο, μέχρι εκείνη την ώρα, που έκλεινε το Πανεπιστήμιο, «επισήμως» δεν υπήρχε ούτε το τρίτο ούτε το δεύτερο κρούσμα τηςΚρήτης, αφού στην ενημέρωση της προηγούμενης ημέρας είχε προλάβει να περιληφθεί μόνο το πρώτο.

Το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά βεβαίως μόνο την Κρήτη, καθώς το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το θέμα τέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ όπου προτάθηκε είτε η αποκέντρωση των ενημερώσεων είτε η δημιουργία online πλατφόρμας για την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανελλαδικά και ανά περιφέρεια. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτάθηκε και η αποκέντρωση της υπηρεσίας ενημέρωσης μέσω της γραμμής 1135 όπου ήδη υπάρχουν πολλά παράπονα για αδυναμία σύνδεσης λόγω των χιλιάδων κλήσεων που δέχεται το συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 14.03.2020