ΑΚΟΜΑ ΤΡΕΙΣ «ΚΑΡΑΒΙΕΣ» ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εντοπίστηκαν συνολικά 118 μετανάστες σε λιγότερο από μία εβδομαδα – Ο Δημήτρης Καιρίδης δήλωνε πανηγυρικά πως η μεταφορά του προβλήματος στα νότια της Κρήτης δείχνει πόσο καλά έχουν κλείσει οι μεταναστευτικές διαδρομές στο Αιγαίο και τον Εβρο.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε, τις αργίες του Πάσχα, η άφιξη μεταναστών στα νότια της Κρήτης, με συνολικά 118 ανθρώπους να διασώζονται κοντά στη Γαύδο, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και προχθές, Τετάρτη του Πάσχα. Στην τελευταία περίπτωση, οι 47 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο εντοπίστηκαν 15 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου και περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Αρχικά, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί σε χώρο υποδοχής στον Δήμο Χανίων, απ’ όπου ακολουθεί με συνοπτικές διαδικασίες η προώθησή τους στα κέντρα κράτησης της Μαλακάσας ή της Αμυγδαλέζας. Οι 47 επιβαίνοντες της λέμβου (όλοι άνδρες) κατά δήλωσή τους προέρχονται από την Αίγυπτο (οι 41) και το Μπανγκλαντές (οι υπόλοιποι 6).

Λίγες μέρες πριν, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (2/5), ακόμα 38 άνθρωποι εντοπίστηκαν περίπου στην ίδια περιοχή, 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, και περισυνελέχθηκαν από το Λιμενικό, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας ακόμα 33 μετανάστες (26 άνδρες, μία γυναίκα και έξι ανήλικα παιδιά) διασώθηκαν από δεξαμενόπλοιο πλοίο σημαίας Κομορών, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 59 ναυτικά μίλια από τους Καλούς Λιμένες, στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Το ζήτημα των αυξημένων ροών στην Κρήτη έχει αποτελέσει πρόσφατα αντικείμενο συσκέψεων στο νησί, με την εξαγγελία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Καιρίδη, για τη δημιουργία και στελέχωση τουλάχιστον δύο δομών προσωρινής φιλοξενίας, πιθανότατα στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων. Μέχρι σήμερα ακολουθούνται fast track διαδικασίες για την προώθηση στα κέντρα κράτησης, με τους δήμους να διαμαρτύρονται για το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η προσωρινή έστω διαμονή των προσφύγων.

Μόνο για το 2024, οι αφίξεις στα νότια της Κρήτης φτάνουν τους 1.439 πρόσφυγες (μαζί με τις τρεις τελευταίες καραβιές). Πάντως, εκείνο που κυρίως φαίνεται να ενδιαφέρει τις τοπικές αρχές είναι να μη γίνουν ορατοί οι πρόσφυγες αυτοί από τους τουρίστες στην Κρήτη και με αυτόν τον σχεδιασμό προωθείται η δημιουργία των νέων δομών στο νησί.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, πάντως, πρόσφατα δήλωνε πανηγυρικά πως η μεταφορά του προβλήματος στα νότια της Κρήτης δείχνει πόσο καλά έχουν κλείσει οι μεταναστευτικές διαδρομές στο Αιγαίο και τον Εβρο, δίνοντας θετικό για την κυβέρνηση πρόσημο στην επιλογή σαφώς πιο επικίνδυνων θαλάσσιων δρόμων από τους μετανάστες που παλεύουν με τα κύματα στην ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Κρήτης και Β. Αφρικής.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.05.24