ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σοβαρό πλήγμα στην τοπική επιχειρηματικότητα του Ηρακλείου αλλά και στις εργασιακές σχέσεις προμηνύει η αδειοδότηση του νέου υπερκαταστήματος ειδών ένδυσης H&M, που πρόκειται να εγκατασταθεί στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης. Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, την Τετάρτη, παρενέβησαν τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος, όσο και η τοπική Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών αλλά και το Εργατικό Κέντρο προσπαθώντας μάταια να αποτρέψουν την έγκριση του φακέλου που έχει καταθέσει ο σουηδικός κολοσσός.

Για μελλοντικό κλείσιμο 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συνεπάγεται το άνοιγμα του συγκεκριμένου καταστήματος μίλησε ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης, ενώ για απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και αντικατάστασή τους με ελαστικές μορφές απασχόλησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Ανακοίνωση κατά του ανοίγματος του συγκεκριμένου υπερκαταστήματος εξέδωσε και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας και να πάρει πολιτική απόφαση στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας έναντι των πολυεθνικών.

Αμετάπειστη, ωστόσο, ήταν η παράταξη του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού με τους αρμόδιους αντιδημάρχους να εξηγούν πως η αρμοδιότητα του δήμου είναι να εγκρίνει το πολεοδομικό σκέλος του φακέλου και συνεπώς, εφόσον τηρείται η σχετική νομοθεσία δεν ήταν δυνατόν να αρνηθούν την έγκριση. «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη νομιμότητα» είπε ο δήμαρχος, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τον καλούν να λάβει πολιτική απόφαση και να παραπέμψει το θέμα στην κυβέρνηση για συνολική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αδειοδοτήσεων αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Τελικά, η έγκριση του φακέλου έγινε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ενώ ένταση επικράτησε και μεταξύ της πλειοψηφίας και της πρώην διοίκησης του Δήμου, υπό τον Γιάννη Κουράκη, που μίλησε για προστασία του τοπικού εμπορίου όταν και ο ίδιος είχε εγκρίνει ανάλογες επενδύσεις δημιουργώντας αρνητικό δεδικασμένο εντός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου.

Το πολυκατάστημα αναμένεται πλέον να ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης, στην οδό 25ης Αυγούστου, στον ιστορικότερο ίσως δρόμο του Ηρακλείου, ενώ προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο δήμαρχος κάλεσε τους τοπικούς εμπόρους να δραστηριοποιηθούν για την υλοποίηση μιας παλαιότερη πρότασης δημιουργίας ενός συνεταιριστικού εμπορικού κέντρου των τοπικών επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 25.05.2015