+

ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ROSA NERA – «ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ» Η ΜΗΝΥΣΗ ΤΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ»

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποτελεί η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου στα Χανιά για την υπόθεση της κατάληψης Rosa Nera. Το δικαστήριο πέταξε έξω από την υπόθεση την ιδιωτική εταιρία στην οποία παραχώρησε τα κτίρια ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Βασίλης Διγαλάκης, απορρίπτοντας τη μήνυσή της περί διατάραξης οικιακής ειρήνης.  

Αθώοι κρίθηκαν οι 14 από τους 16 κατηγορούμενους από τη συλλογικότητα Rosa Nera που δικάζονταν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Οι άλλοι δύο απαλλάχτηκαν των  κατηγοριών καθώς δεν είχαν λάβει ποτέ κλήση σε απολογία στη γλώσσα τους (ήταν μετανάστες). Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ήταν απαλλακτική για όλες τις κατηγορίες οι οποίες στην ουσία κατέπεσαν από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Στην δίκη παρέστη μόνο ένας μάρτυρας κατηγορίας, από την πλευρά της αστυνομίας και συνολικά 17 μάρτυρες υπεράσπισης. Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 κατά την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη και παραπέμφθηκαν με τις κατηγορίες της φθοράς μνημείου και της διατάραξη οικιακής ειρήνης. Τέσσερις εξ αυτών ήταν μετανάστες οι οποίοι κατηγορούνταν για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πανό στα δικαστήρια Χανίων κατά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 16 κατηγορούμενους της Rosa nera. *Φωτογραφία: ΚΡΑΧ Radio

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης κρίνοντας μη νόμιμη την μήνυση που είχε υποβάλλει η εταιρία Belvedere για διατάραξη οικιακής ειρήνης, αποσύροντας επί της ουσίας το μισό κατηγορητήριο.

Σε ό,τι αφορά τη φθορά του μνημείου καταλυτικές ήταν οι καταθέσεις μαρτύρων τόσο από την αρχαιολογική υπηρεσία όσο και μηχανικών και αρχαιολόγων βάσει των οποίων όχι μόνο δεν έχουν επέλθει φθορές στο κτίριο από τους καταληψίες αλλά έχουν γίνει και κάποιες επιμέρους αναστηλωτικές εργασίες. Με βάση τις καταθέσεις αυτές επήλθε και η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.

Στον χώρο των δικαστηρίων Χανίων, παρά τη δυνατή βροχή, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί δεκάδες ανθρώπων που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους κατηγορούμενους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο των δικαστηρίων. *Φωτογραφία: KΡAX Radio

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντική νίκη για τη συλλογικότητα της Rosa Nera, η οποία συνεχίζει με δυναμικό τρόπο τις πολύμορφες εκδηλώσεις στον χώρο της κατάληψης. Ταυτόχρονα αποτελεί και σαφές μήνυμα προς όσους επιβουλεύονται τον χώρο του λόφου Καστέλι  σχεδιάζοντας ξενοδοχεία στα κτίρια της πρώην Μεραρχίας Κρητών, παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειονότητας του λαού των Χανίων. 

(Κεντρική φωτογραφία: Πανό στα δικαστήρια Χανίων κατά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 16 κατηγορούμενους της Rosa nera. *Φωτογραφία: ΚΡAX Radio)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.02.2022