ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ: ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΛΟΓΩ… ΤΙΜΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έστω και αργά οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στο χωριό Ευαγγελισμός αντιδρούν για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, όχι όμως για την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά για την τιμή της απαλλοτρίωσης που προτείνει το ελληνικό Δημόσιο. Μιλούν για απαράδεκτες τιμές και κάνουν λόγο για «δήμευση» της γης τους. 

Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση είναι η παραδοχή ότι γνωρίζουν για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα υποστεί η περιοχή τους (και μάλιστα με αναλυτικά στοιχεία) αλλά επέλεξαν να μην αντιδρούν, μέχρις ότου ενημερωθούν για το… «αντίτιμο» της συγκεκριμένης καταστροφής.  Αφού δίνονται αναλυτικά στοιχεία για το τί σημαίνει για την περιοχή τους το νέο αεροδρόμιο αναφέρουν:

«Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που μελετήσαμε το MASTER PLAN του έργου, όμως δεν ακολουθήσαμε τη γνωστή σε όλους οδό των φωνών, των απειλών, της δημοσιότητας και των υπερβολών, έχοντας εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, ότι όταν αποφασίζει ένα τόσο μεγάλο έργο, έχει λάβει υπ’ όψιν της, όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους όπως οφείλει. […] Όμως αποδεικνύεται σήμερα ότι διαψευστήκαμε οικτρά και αυτή μας η στάση δεν εκτιμήθηκε, αλλά λήφθηκε σαν αδυναμία, λες και η πολιτεία είναι εχθρός μας».

Τις ίδιες επισημάνσεις για τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον κάμπο της Πεδιάδας έχουν κάνει εδώ και χρόνια τα μέλη της τοπικής Πρωτοβουλίας πολιτών (κυρίως από το Καστέλλι αλλά και από τα γύρω χωριά), έχοντας μάλιστα στείλει και τεκμηριωμένες ενστάσεις σε όλους τους αρμοδίους φορείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ωστόσο, τώρα, μετά την ανακοίνωση των τιμών απαλλοτρίωσης, το μέτωπο κατά του αεροδρομίου, έστω και αργά φαίνεται να διευρύνεται….

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες κείμενο των κατοίκων και ιδιοκτητών του Ευραγγελισμού:

Εμείς οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης της περιοχής Ευαγγελισμού του Δήμου ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ εκφράζουμε την δίκαιη αγανάκτηση και πικρία μας για την επαπειλούμενη δήμευση της γης μας, για να γίνει το ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ.

Για να καταστεί αυτό αντιληπτό σε όλους, αναφέρουμε τους λόγους που τη στοιχειοθετούν.

  1. Καταρχήν η απαλλοτρίωση αφορά έκταση 9.500 στρ, από τα οποία τα 6.890 στρ. αφορούν το κυρίως αεροδρόμιο, ενώ τα υπόλοιπα 2.610 αφορούν τους δρόμους και την άρση εμποδίων σε λόφους.
  2. Τα 6890 στρ. είναι στον κάμπο της Πεδιάδος και εκτείνονται σε μήκος 5360μ και σε πλάτος από 100μ μέχρι 2430μ. Ο κάμπος αυτός, όπως γνωρίζουν όλοι, είναι μοναδικός, από τους ελάχιστους που υπάρχουν στο νησί με κυριαρχούσα καλλιέργεια τους άριστα επιμελημένους και οργανωμένους ελαιώνες, όπως παραδέχεται η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων.
  3. Από τα 6890 στρ. τα 4250 στρ. ανήκουν στην περιοχή του οικισμού Ευαγγελισμός, μετά την απαλλοτρίωση δε του απομένουν 2700 στρ. και 680 στρ. που περικλείεται ο οικισμός, δηλαδή του απαλλοτριώνεται κατά μέσον όρο το 61% της γης του.
  4. Άμεσο αποτέλεσμα αυτών είναι ότι πολλοί κάτοικοι καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων, η καλλιέργεια λόγω μεγέθους της εναπομένουσας γης καθίσταται μη βιώσιμη. Επίσης ο ελαιοκομικός συνεταιρισμός του χωριού μας (πάντοτε οικονομικά βιώσιμος, χωρίς χρέη και ρυθμίσεις) που υπάρχει εδώ και 70 χρόνια, χάνει το 61% του κύκλου εργασιών του, οδηγούμενος στην χρεωκοπία.
  5. Ταυτόχρονα, οι δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, όπως αέριοι ρύποι και ηχορύπανση (όπως άλλωστε φαίνονται στην ΜΠΕ από τις ισορρυπαντικές και ισοθορυβικές καμπύλες) λόγω θέσης επιβαρύνουν κυρίως την περιοχή μας, ενώ η αποδεδειγμένα ωφέλεια από τη λειτουργία του έργου διαχέεται σε όλη την Κρήτη, εκτός βεβαίως του κράτους, που έχει την μεγαλύτερη ωφέλεια.

Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που μελετήσαμε το MASTER PLAN του έργου, όμως δεν ακολουθήσαμε τη γνωστή σε όλους οδό των φωνών, των απειλών, της δημοσιότητας και των υπερβολών, έχοντας εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, ότι όταν αποφασίζει ένα τόσο μεγάλο έργο, έχει λάβει υπ’ όψιν της, όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους όπως οφείλει.

Έτσι απείχαμε συνειδητά από όλα αυτά και οι στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις μας στις αρμόδιες αρχές διακρίνονταν από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και το μόνο που ζητούμαστε επιτακτικά ήταν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Όμως αποδεικνύεται σήμερα ότι διαψευστήκαμε οικτρά και αυτή μας η στάση δεν εκτιμήθηκε, αλλά λήφθηκε σαν αδυναμία, λες και η πολιτεία είναι εχθρός μας.

(Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πατρίς)

(Κεντρική φωτογραφία: Η περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 10.09.2017