Η οδύσσεια του Αρσάντ και ο αγώνας του ιερέα Μανώλη Καροφυλλάκη να τον δικαιώσει ⫸ Ενας χριστιανός ιερωμένος από την Κρήτη, που υπηρετεί στο Κερατσίνι, υπερασπίζεται έναν μουσουλμάνο μετανάστη που κρατείται άδικα στην Αμυγδαλέζα ● Μεγάλη κινητοποίηση για την απελευθέρωσή του καθώς αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Ζητείται παρέμβαση του υπουργού Νότη Μηταράκη
Aκόμα ένα θύμα της αυθαιρεσίας και της κρατικής καταστολής εναντίον των μεταναστών αποκαλύπτεται από την ιστορία του Αρσαντ αλλά και του ιερέα Μανώλη Καροφυλλάκη από τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, που επί σχεδόν 50 χρόνια υπηρετεί στο Κερατσίνι.
Εκεί, στο Κερατσίνι, εκτυλίσσεται η ιστορία των δύο ανθρώπων, ο ένας μουσουλμάνος πένης και ο άλλος χριστιανός ιερωμένος, που συναντήθηκαν πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Αρσαντ βρέθηκε δίπλα του, ζητώντας βοήθεια από τις δομές που έχει οργανώσει ο παπα-Μανώλης για να στηρίζει όποιον έχει ανάγκη. Και εκείνος όμως πρόσφερε εθελοντικά τη δική του εργασία σε οποιαδήποτε ανάγκη είχε η εκκλησία, ενώ έγινε κομμάτι της ενορίας, η οποία, παρότι ήταν ξένος και αλλόθρησκος, εντούτοις τον συμπεριέλαβε στους κόλπους της.
Ο Αρσαντ (Arshad Muhamad, 43 ετών) είναι ένας από τους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Εκεί πρωτοβρήκε δουλειά όταν ήρθε στην Ελλάδα. Το 2014 ένας από τους κτηματίες τού υποσχέθηκε μισθό 5.000 ευρώ τον χρόνο για δουλειά κάθε μέρα χωρίς αργίες και Σαββατοκύριακα. Και όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής αρνήθηκε να τον πληρώσει. Ο Αρσαντ έβαλε δικηγόρο για να διεκδικήσει τα λεφτά του, όμως βρέθηκε κατηγορούμενος ψευδώς από τον εργοδότη του ότι έβαλε φωτιά στο κτήμα. Η δίκη του ήταν μια παρωδία, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ενώ οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν μόνο από τις «εκτιμήσεις» και τις «υποψίες» του πρώην εργοδότη του. Τελικά καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία και έμεινε ενάμιση χρόνο στη φυλακή, απ’ όπου βγήκε το 2017.
Από τότε δούλευε σε διάφορες δουλειές, βοηθώντας την πολυμελή οικογένεια του αδερφού του, στο Πακιστάν, που έχει πεθάνει σε εργατικό ατύχημα, έχοντας πάντα τη στήριξη του παπα-Μανώλη, του «Πατέρα», όπως τον αισθάνεται ο ίδιος. Και ενώ οι νομικές διαδικασίες για την παροχή άδειας διαμονής βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αρσαντ συνελήφθη στις 18 Ιανουαρίου στην Ομόνοια και προσήχθη στο «γνωστό» αστυνομικό τμήμα της περιοχής για ταυτοποίηση. Ο ίδιος δήλωσε αμέσως πως τα χαρτιά του βρίσκονται στα χέρια ανθρώπου της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα στο Κερατσίνι, ο οποίος και κλήθηκε άμεσα να τα προσκομίσει. Ωστόσο, όταν ο απεσταλμένος του παπα-Μανώλη έφτασε στο Α.Τ. Ομονοίας, του δηλώθηκε ότι ο κρατούμενος είχε ήδη μεταφερθεί στην Πέτρου Ράλλη. Και στην Πέτρου Ράλλη του είπαν πως είχε ήδη μεταφερθεί στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας. Από τότε και επί έξι μήνες, κρατείται εκεί με την αιτιολογία ότι «συντρέχει κίνδυνος διαφυγής του και συγκεκριμένα στερείται σταθερής διεύθυνσης κατοικίας, μέσων διαβίωσης στη χώρα μας και στερείται ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου βεβαιωτικού των στοιχείων ταυτότητάς του».
Σε κίνδυνο η ζωή του
Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ψέματα. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο παπα-Μανώλης, ο ίδιος μετέβη και προσκόμισε στην Αστυνομία το διαβατήριο του Αρσαντ με ισχύ έως τις 30-1-2029, τη διεύθυνσή του στο Περιστέρι, που ήταν μόνιμη από τον Μάρτιο του 2017 (και γνωστή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα) αλλά και τις φορολογικές του δηλώσεις που αποδείκνυαν την ύπαρξη μέσων διαβίωσης. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα ο Αρσαντ εξακολουθεί να κρατείται, χωρίς καμία περαιτέρω αιτιολόγηση και ενώ παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γνωματεύσεις τριών γιατρών από δημόσιο νοσοκομείο (Θριάσιο), πάσχει από αυτοάνοση γαστρίτιδα τύπου Α, ενώ έχει υποστεί εντερεκτομή και έχει νοσηλευτεί κατ’ επανάληψη σε σοβαρή κατάσταση. Οπως είναι προφανές, ο άνθρωπος αυτός χρειάζεται ειδική ιατρική αγωγή που είναι αδύνατον να του παρασχεθεί στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Αμυγδαλέζας.
Ο ίδιος ο παπα-Μανώλης, κατά κόσμον Εμμανουήλ Καροφυλλάκης, άνθρωπος με κύρος, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Προϊστάμενος της Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα στο Κερατσίνι, όπου υπηρετεί αδιάκοπα επί 46 χρόνια, έχοντας διατελέσει μάλιστα και λυκειάρχης, υπέβαλε αναφορά στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δηλώνοντας πως εγγυάται προσωπικά για τον Αρσαντ. Χωρίς όμως να συγκινήσει ώς τώρα τις Αρχές.
«Πρόκειται για τεράστια αδικία. Ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει το πιο σκληρό πρόσωπο της πολιτείας μας, χωρίς λόγο, μόνο και μόνο επειδή είναι αλλόθρησκος και μετανάστης. Εβαλα σκοπό μου να τον υποστηρίξω, όπως υποστηρίζω και άλλους Ελληνες και ξένους, χριστιανούς και αλλόθρησκους, στην ενορία μου. Ενα παραπάνω που είναι μουσουλμάνος. Η αγάπη του Θεού δεν κάνει διαχωρισμούς στο δίκιο, και αυτήν πρεσβεύω» λέει στην «Εφ.Συν.» ο π. Μανώλης Καροφυλλάκης.
Κινητοποίηση
Για την υπόθεση του Αρσαντ κινητοποιούνται πλέον φορείς και συλλογικότητες από το αντιρατσιστικό κίνημα, ενώ αναμένεται να ληφθούν και νομικά μέτρα για την υποστήριξη και την απελευθέρωσή του, καθώς στο πλάι του έχει και τους κατοίκους της ενορίας Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου, οι οποίοι έχουν αναλάβει από το υστέρημά τους να συντηρούν και την οικογένειά του στο Πακιστάν όσο εκείνος αδυνατεί να εργαστεί. Για το θέμα παρεμβαίνει με δήλωσή του ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον παπα-Μανώλη και την περίπτωση του Αρσαντ.
«Πρόκειται για μια εξόφθαλμα άδικη μεταχείριση καθώς παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα του κρατούμενου, ενώ είναι προφανές ότι στην Αμυγδαλέζα κινδυνεύει η ζωή του λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», ζητώντας την άμεση παρέμβαση προσωπικά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη.