Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η αγωνία των πολιτών για την προστασία της κατοικίας τους με δραματικές ανθρώπινες ιστορίες πίσω από κάθε δικαστική απόφαση έξωσης ή κατάσχεσης.
Η απόπειρα αυτοκτονίας ενός 74χρονου στα Χανιά στη θέα των δικαστικών κλητήρων που του επέδωσαν το χαρτί της έξωσης άνοιξε με τραγικό τρόπο τον ασκό του Αιόλου και προμηνύει κοινωνική θύελλα μετά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ήδη οι διαταγές εξώσεως καταγράφουν σημαντική αύξηση σε όλη τη χώρα. «Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία οι εξώσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% κατά τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ενοικιαστών Άγγελος Σκιαδάς. «Υπάρχουν χιλιάδες τραγικές ιστορίες που φτάνουν μέχρι τα γραφεία του συλλόγου μας και πολύ περισσότερες που δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Δεν είναι μόνο οι πολίτες που μένουν άνεργοι, είναι και οι εργαζόμενοι που μένουν 8 και 10 μήνες απλήρωτοι, είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που μετά τις περικοπές δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Όλοι αυτοί έχουν πρακτική και πραγματική αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιό τους».
Η ιστορία του παρ’ ολίγο αυτόχειρα συνταξιούχου στα Χανιά αλλά και της οικογένειας από την Ξάνθη που έμεινε στο δρόμο για χρέος 1.700 ευρώ σε κοινόχρηστα είναι δύο περιπτώσεις που ήρθαν στο φως μόνο μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα. Πίσω από κάθε διαταγή έξωσης κρύβεται συνήθως μια ιστορία πόνου και απόγνωσης, ενώ ο νόμος πλέον έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρός για τους ενοικιαστές και πιο ευνοϊκός για τους ιδιοκτήτες.
«Ζητάμε την κατάργηση του νόμου που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό και προβλέπει την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου ακόμα και με την καθυστέρηση ενός ενοικίου. Δε λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην κοινωνία και οδηγεί τα δικαστήρια σε αποφάσεις έξωσης χωρίς καν να ακούσουν τον ενοικιαστεί και τα πραγματικά του προβλήματα. Ζητάμε τουλάχιστον να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση και να είναι υποχρεωμένος ο δικαστής να ακούσει και τον ενοικιαστή και να αποφασίσει αν είναι όντως δύστροπος ή έχει πραγματική ανάγκη» λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαστών.
Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σκιαδάς μετά την απόφαση έξωσης ακολουθεί ένα διάστημα τριών έως είκοσι ημερών κατά το οποίο ο ενοικιαστής πρέπει να παραδώσει το οίκημα. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος ο ιδιοκτήτης με δικαστικό επιμελητή και κλειδαρά μπορεί να αλλάξει τις κλειδαριές και να δεσμεύσει στο εσωτερικό του μισθίου τα υπάρχοντα του ενοικιαστή μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.
Αγώνας διαρκείας για τους πλειστηριασμούς
Με συνεχείς παρεμβάσεις στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αποτροπή πλειστηριασμών κατοικιών, αγροτεμαχίων και καταστημάτων ειδικ΄αόταν πρόκειται για ακίνητα που κατάσχονται από τράπεζες. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η αντίδραση στην Κρήτη όπου τα μέλη της ΛαϊκήςΣτάσης Πληρωμών βρίσκονται επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες κάθε Τετάρτη έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, αποτρέποντας πλειστηριασμούς. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις μάλιστα δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας με τους πλειστηριασμούς στο εσωτερικό του δικαστηρίου να πραγματοποιούνται τελικά με ακροατήριο τους άνδρες των ΜΑΤ…
Οι δυναμικές κινητοποιήσεις και η απόγνωση των πολιτών οδήγησαν και τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Μιχάλη Μαυρογένη να ζητήσει από τους συναδέλφους του δικαστικούς να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες των πλειστηριασμών εις βάρος πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν περιστατικό χειροδικίας εις βάρος υπαλλήλου στο Ηράκλειο από εξαγριωμένη γυναίκα αλλά όπως λέει ο κ. Μαυρογέννης πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
«Ο κόσμος περιμένει και τη δική μας συμπαράσταση. Δεν μπορεί να μη βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Έρχονται πολύ χειρότερες καταστάσεις από την αρχή του χρόνου που θα πλειστηριάζονται και οι πρώτες κατοικίες. Ο πολίτης βλέπει εμάς απέναντί του. Από τη μία είναι άδικο να μπαίνουμε στο στόχαστρο και από την άλλη αναγνωρίζουμε πως αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση τους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαυρογένης.
ΞΑΝΘΗ: Έχασαν το σπίτι τους για 1.700 ευρώ
Την κατάσχεση του σπιτιού μιας οικογένειας ανέργων στην Ξάνθη επειδή δεν είχαν πληρώσει συνολικά 1.700 ευρώ για κοινόχρηστα στην οικοδομή όπου διέμεναν αποφάσισε το δικαστήριο, προκαλώντας οργή στην τοπική κοινωνία.
Η οικογένεια Μουρουζίδου έμεινε κυριολεκτικά στο δρόμο όταν είδε τον δικαστικό επιμελητή να τους επιδίδει απόφαση έξωσης καθώς το σπίτι τους είχε τεθεί σε πλειστηριασμό λόγω του χρέους των 1700 ευρώ που είχε συσσωρευθεί από λογαριασμούς κοινοχρήστων. Αν και η αξία του σπιτιού ήταν 140.000 ευρώ, το οίκημα πλειστηριάστηκε για μόλις 60.000 ευρώ και πλέον θα πρέπει να παραδοθεί στους νέους του ιδιοκτήτες.
Όπως είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης το ζεύγος Μουρουζίδη είναι και οι δύο άνεργοι, η σύζυγος μάλιστα εδώ και τρία χρόνια. Αν και κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 5.000 ευρώ πουλώντας τα χρυσαφικά της, ήταν πλέον αργά και όταν πήγε να δώσει τα χρήματα αυτά της είπαν πως το σπίτι είχε ήδη χαθεί…
Ο σύζυγος συνελήφθη επειδή κατά την ημέρα επίδοσης της έξωσης απείλησε πως θα βάλει φωτιά στο σπίτι…
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.11.2013