Αγγίζει τον Σταύρο Αρναουτάκη η υπόθεση της Αγίας Σκέπης; Ηθικό και πολιτικό ζήτημα υπάρχει; Ή μήπως και αυτό απαντιέται από το ποσοστό της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στην Κρήτη και άρα πάλι, κανείς δεν ενοχλείται;
Να έχεις δύο αντιπεριφερειάρχες που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος σε μια υπόθεση με εκατοντάδες νεκρούς, δεν είναι και λίγο πράγμα. Ακόμα και αν είσαι η «Εθνική Κρήτης» ακόμα και αν τα βρίσκεις άλλοτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε με τη ΝΔ και τους έχεις όλους δεμένους, ακόμα και αν πήρες 78,31%, όλο και κάποιο αποτύπωμα θα σου αφήνουν οι κατηγόριες και τα βαριά χαρτιά που τριγυρνούν στο γραφείο σου…
Άλλοτε οι διατάξεις της Εισαγγελίας για ποινικές διώξεις των συνεργατών σου, άλλοτε η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που ζητά τον πειθαρχικό τους έλεγχο, όπως και να το κάνεις, αφήνουν σκιές.
Περιληπτικά:
1 – Απόστολος Βουλγαράκης:
Το 2011 έδωσε μια άκυρη… «προσωρινή άδεια ίδρυσης» στην Αγία Σκέπη (αν και ο νόμος δεν προβλέπει καμία «προσωρινή» άδεια ίδρυσης). Λίγο αργότερα, με βάση την «προσωρινή» άδεια ίδρυσης έδωσε και άδεια λειτουργίας, η οποία όμως εκ του νόμου είναι άκυρη αφού δεν είχε εκδοθεί βάσει νόμιμης άδειας ίδρυσης.
Ακόμα και η προσωρινή άδεια ίδρυσης της Αγίας Σκέπης έληγε στο τέλος του 2011. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε κανονική άδεια ίδρυσης. Ακόμα και η άκυρη άδεια λειτουργίας έληγε το 2017.
2 – Νίκος Καλογερής:
Το 2019 (και αφού το γηροκομείο λειτουργούσε τόσα χρόνια ουσιαστικά χωρίς άδεια) αναθεώρησε την (ληγμένη από το 2017) άκυρη άδεια λειτουργίας. Ποτέ δεν ζήτησε νόμιμη άδεια ίδρυσης (την οποία ζητούν σήμερα, 13 χρόνια μετά, να εκδοθεί κανονικά οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας). Ο Καλογερής, με την αναθεώρηση της άδειας λειτουργίας τριπλασίασε και τη δυναμικότητα της Αγίας Σκέπης (από 16 σε 46 κλίνες) παρά τις ήδη υπάρχουσες καταγγελίες για κακομεταχείριση ηλικιωμένων, παρά την εύρεση υπεράριθμων φιλοξενούμενων και παρά τη διαπίστωση σημαντικών κτιριολογικών ελλείψεων για τη λειτουργία γηροκομείου, που του είχε επισημάνει μηχανικός της Περιφέρειας.
Το 2021, όταν «έσκασε» η υπόθεση στα media και ενώ οι ιδιοκτήτριες και οι δύο γιατροί της Αγίας Σκέπης συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δεν εξέδωσε απόφαση σφράγισης της δομής. Στα κανάλια έλεγε πως όσες φορές ελέγχθηκε η δομή στο παρελθόν, δεν βρέθηκε κανένα σημαντικό πρόβλημα, κάτι που προφανώς αποδεικνύεται ψέμα, με βάση όλες τις αναφορές και εκθέσεις που βρήκε η Αρχή Διαφάνειας.
Παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις προσωπικού, τα ελλιπή ή και πλαστά έγγραφα για τη σύνθεση του προσωπικού και τις διαπιστωμένες βάρδιες μόνο με ανειδίκευτους νοσηλευτές, δεν ανακάλεσε ποτέ την άδεια λειτουργίας και δεν επέβαλε πρόστιμο. Αντίθετα, υπέγραψε με υπερβάλλοντα ζήλο την ανάκληση των αδειών άσκησης επαγγέλματος (για τυπικούς λόγους) μόνο για τις νοσηλεύτριες εκείνες που κατήγγειλαν όλα όσα γίνονταν στην Αγία Σκέπη και σήμερα είναι μάρτυρες κατηγορίας.
Για όλα αυτά παραπέμπονται και οι δύο για παράβαση καθήκοντος. Ο Ν. Καλογερής μάλιστα με δύο διώξεις, μία για το διάστημα 2019 – 2021 και μία για το 2021 – 2023.
Για τους παραπάνω θα κρίνουν τα δικαστήρια. (Τον έναν πάντως τον επέλεξαν και πάλι πρώτο και με διαφορά στα Χανιά οι συντοπίτες του, άρα μάλλον δεν ενοχλήθηκαν και πολύ από όλα αυτά).
Για τον πολιτικό τους προϊστάμενο όμως;
Αγγίζει τον Σταύρο Αρναουτάκη η υπόθεση της Αγίας Σκέπης; Ηθικό και πολιτικό ζήτημα υπάρχει; Ή μήπως και αυτό απαντιέται από το ποσοστό της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στην Κρήτη και άρα πάλι, κανείς δεν ενοχλείται;
Κρίμα μόνο για τους τουλάχιστον 293 ηλικιωμένους που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο γηροκομείο. Κι αυτοί μάλλον δεν μας ενοχλούν πια…
* Εδώ δύο από τα τελευταία αναλυτικά ρεπορτάζ: