+

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΠΙΣΤΗ

Με πειράζει που αποκαλείτε στο protagon «γελοιότητες» τις αντιδράσεις για την επίσκεψη Φούχτελ στην Κρήτη.Ως κάτοικος του νησιού τα τελευταία χρόνια, σας μεταφέρω μερικές ερωτήσεις, που θέσαμε στον κ. Φούχτελ, εγώ και άλλοι δημοσιογράφοι, όταν έκανε διάλειμμα από την «κλειστή» σύσκεψη στην Περιφέρεια. Στις ερωτήσεις αυτές δεν πήραμε απαντήσεις, ελπίζω να τις έχετε εσείς.

Ρωτήσαμε, λοιπόν, το αυτονόητο: «Μα καλά, εσείς τι έχετε να κερδίσετε από τη μεταφορά της τεχνογνωσίας σας στη χώρα μας;». Πήραμε την απάντηση: «Εμείς ορίζουμε τη φιλία όπως ο Αριστοτέλης, δεν κοιτάμε συμφέροντα και κέρδη πίσω από αυτήν. Είμαστε πραγματικοί φίλοι και όχι όπως οι φίλοι στο Facebook». Προφανώς η απάντηση αυτή σας καλύπτει. Εμάς εδώ όμως όχι…

Βάλαμε και εμείς το θέμα της «άρσης των παρεξηγήσεων και των στερεοτύπων ανάμεσα στην γερμανική και την ελληνική πλευρά» όπως γράφετε και στο κείμενό σας. Ρώτησα, λοιπόν, τι γίνεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις και τι έχει να πει ο κ. Φούχτελ στα χαροκαμένα χωριά της Κρήτης, στην Κάντανο και στη Βιάννο.

Πήρα την απάντηση ότι αυτή η παρεξήγηση δεν είναι στις δικές του αρμοδιότητες. (Δυστυχώς, ούτε στου εκπροσώπου της πρεσβείας, ούτε της προξένου στο Ηράκλειο που τον συνόδευαν). Προφανώς η εξαίρεση αυτής της «παρεξήγησης» από το τραπέζι σας βρίσκει σύμφωνο. Εμάς εδώ όμως όχι…

Ρωτήσαμε για την εκπαίδευση Ελληνοπαίδων στη Γερμανία «με σκοπό μετά να έρθουν να ανοίξουν εδώ την επιχείρησή τους». Ρωτήθηκε αν συγκρίνεται ο βασικός μισθός της Ελλάδας με της Γερμανίας και αν ξέρει πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει εδώ μετά το Μνημόνιο που επέβαλε η κ. Μέρκελ. Για το πρώτο, μας είπε πως και στη Γερμανία υπάρχουν χαμηλοί μισθοί (μαντέψτε για ποιους προορίζονται) και για το δεύτερο δεν πήραμε καμία απάντηση.

Εντέλει, για τις μεγάλες μπίζνες που ετοιμάζονται με γερμανικό ενδιαφέρον για την Κρήτη (Πρόγραμμα Ήλιος, εξορύξεις πετρελαίων, αιολικά πάρκα, διαχείριση απορριμμάτων, εκποίηση εκτάσεων όπως η πρώην αμερικανική βάση κ.λπ.) πήραμε μόνο γενικόλογες απαντήσεις. Για τα περισσότερα μας είπε πως ούτε καν τέθηκαν την ίδια στιγμή που εξετάστηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των…ξυλουργών-επιπλοποιών της Κρήτης.

Κατόπιν συνεχίστηκε η «κλειστή» σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και της Περιφέρειας. Προφανώς δεν έχετε απορία, γιατί ήταν κλειστή η σύσκεψη.

Εμείς πάντως ακόμα έχουμε…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 14.07.2012