ΑΒΙΩΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αγνοούνται δύο άνθρωποι ύστερα από ναυάγιο στις 15 Μαΐου. ● Καταγγέλλει τις συνθήκες «διάσωσης» και κράτησης το Στέκι Μεταναστών Χανίων και καλεί σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες διάσωσης και φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη προχωρά για άλλη μια φορά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, με αφορμή τον χαμό δύο ανθρώπων μετά από πρόσφατο ναυάγιο στα νότια του νησιού. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν, «στις 15 Μάη, κατά τη διάρκεια της… “διάσωσης”, πέντε άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα, εκ των οποίων οι τρεις ανασύρθηκαν και οι δύο αγνοούνται ακόμη».

Αναφέρουν μάλιστα πως η οικογένεια του ενός αγνοουμένου (20χρονου Αιγύπτιου) τον αναζητά ακόμα ενώ ο δεύτερος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες-επιβαίνοντες της βάρκας, είναι πακιστανικής καταγωγής, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν παραπάνω στοιχεία.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό το Στέκι Μεταναστών επαναφέρει το ζήτημα της ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγασης των διασωθέντων αλλά και των συνθηκών υπό τις οποίες γίνονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού.

Στη σχετική ανακοίνωση τα βέλη στρέφονται εναντίον του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και του τοπικού δήμου καθώς είχε εξαγγελθεί η δημιουργία δύο δομών ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο στοίβαγμα των ανθρώπων στο πάρκινγκ του Τελωνείου στη Σούδα, ενώ ο δήμαρχος Χανίων είχε υποσχεθεί μονοθεματική συνεδρίαση για το ζήτημα μετά τη συνάντηση με τον Δ. Καιρίδη.

Στην επιστολή τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τον Δήμο Χανίων:

● Θα γίνει πράξη η μονοθεματική συνεδρίαση που ο δήμαρχος υποσχέθηκε;

● Υπέδειξε ο Δήμος Χανίων χώρους προσωρινής φιλοξενίας στο αρμόδιο υπουργείο;

● Τι έφαγαν αυτοί οι άνθρωποι; Ποιος προμηθευτής ορίστηκε αρμόδιος για τη σίτισή τους και με ποια διαδικασία; Ποια ήταν η αμοιβή του; Από ποια χρήματα πληρώθηκε;

● Είχαν οι άνθρωποι σαπούνι ή όχι, όπως τις προηγούμενες φορές; Τους προσφέρθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Γιατί και τα δύο νοσοκομεία (Γενικό και Ναυτικό) δηλώνουν πως δεν νοσηλεύτηκαν εκεί ναυαγοί;

● Πόσα ασυνόδευτα ανήλικα υπήρχαν;

● Εγιναν έρευνες για τους αγνοούμενους; Με ποια μέσα; Πόσο διήρκεσαν; Γιατί σταμάτησαν;

«Ενώ η πόλη μας ήδη πνίγεται από χιλιάδες τουρίστες και είναι πραγματικά αβίωτη για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ στην Παλαιστίνη συντελείται γενοκτονία και η μηχανή του πολέμου βράζει στο “στολίδι του ΝΑΤΟ” μια ανάσα δίπλα μας, οι απόκληροι αυτού του κόσμου εκτοπίζονται στα πιο απίθανα μέρη μη μας χαλάσουν τη βιτρίνα, “τη ναυαρχίδα του τουρισμού μας”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη», τονίζει το Στέκι Μεταναστών, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμενικό Τμήμα Χανίων (Παλιό Λιμάνι), σήμερα στις 6 μ.μ.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 28.05.24