«ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Απανωτά «όχι» των δήμων σε κάθε λύση που πέφτει στο τραπέζι και ενώ η κυβέρνηση απειλεί με τη δημιουργία μόνιμης φυλακής μεταναστών στο νησί ● Κρίσιμη συνάντηση των δημάρχων σήμερα, αφού κέρδισαν χρόνο την Παρασκευή στη συνάντηση με τον Θ. Πλεύρη.

Όχι στο στρατόπεδο Ζωγραφάκη» (Καστέλλι), «όχι στο στρατόπεδο Μπετεινάκη» (Ηράκλειο), «όχι» από τον Δήμο Φαιστού, «όχι» από τον Δήμο Χανίων. «Δεν έχουμε χώρους» λένε ο Δήμος Ρεθύμνης αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης. Σε κρεσέντο υποκρισίας επιδίδονται οι τοπικές αρχές της Κρήτης, προσπαθώντας να… μη βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά στο κρίσιμο μεταναστευτικό ζήτημα που τους τελευταίους μήνες γιγαντώνεται στο νησί.

Η ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης με την τροπολογία που παραβιάζει διεθνείς κανόνες αφαιρώντας το δικαίωμα των μεταναστών να ζητούν άσυλο, αν και αφορά ειδικά την Κρήτη δεν βρήκε κανέναν από τους αιρετούς του νησιού να βγάζει έστω μια τυπική ανακοίνωση καταδίκης, θυμίζοντας κάπως τη στάση «παρών» του ΠΑΣΟΚ στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Αντίθετα, εκείνο που αφορά περισσότερο τους δημάρχους είναι να διαχειριστούν το πολιτικό κόστος από την εγκατάσταση μιας δομής στα διοικητικά τους όρια.

Στους δρόμους πάντως βρέθηκε το αντιρατσιστικό κίνημα με μια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων στα Χανιά ως απάντηση στο «θλιβερό», όπως αποδείχτηκε, κάλεσμα ακροδεξιών που συγκέντρωσε ελάχιστους ανθρώπους στη Σούδα για να ακούσουν τον βουλευτή, εκλεγμένο με τη Νίκη, Ν. Παπαδόπουλο, να αναφέρεται στα… ιερά και τα όσια της φυλής, αλλά και στα έργα που βανδάλισε προ μερικών μηνών στην Εθνική Πινακοθήκη.

Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η αντιμεταναστευτική συγκέντρωση στη Σούδα έπειτα από το ακροδεξιό κάλεσμα του βουλευτή της Νίκης που βανδάλισε την Εθνική Πινακοθήκη | Γιάννης Αγγελάκης/Αγώνας της Κρήτης

Μόνιμη ή προσωρινή;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περασμένη Τετάρτη μέσα στο ακροδεξιό κρεσέντο του για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε και τη δημιουργία «μιας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη όπου θα κρατούνται όσοι καταφθάνουν», ενώ σημείωσε πως εάν κριθεί αναγκαίο, θα δημιουργηθεί και δεύτερη στο νησί. Η αποστροφή αυτή έβαλε «στην πρίζα» τους αιρετούς σημαίνοντας συναγερμό.

Εδώ και δύο χρόνια, από την εποχή Καιρίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης όταν ήταν ήδη γνωστό ότι έχει ανοίξει ο νότιος θαλάσσιος δρόμος των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, η κυβέρνηση ζήτησε από τους δημάρχους να υποδείξουν χώρους για τη δημιουργία όχι κέντρων κράτησης, αλλά δομών «προσωρινής φιλοξενίας». Χώρων δηλαδή για την τριήμερη-τετραήμερη παραμονή των μεταναστών μέχρι αυτοί να προωθηθούν με τα πλοία της γραμμής στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Αττική. Οι 25 δήμοι της Κρήτης δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και για τις «καραβιές» που έφταναν επιλέχθηκαν οι πρόχειρες λύσεις στο παλιό εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς στα Χανιά και στο εντελώς ακατάλληλο κτίριο του παλιού ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οσο οι επιβαίνοντες στις βάρκες ήταν 30, 50 ή 70 τα πράγματα ήταν στοιχειωδώς ελεγχόμενα. Ομως μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί καραβιές με 237, 442 και 501 ανθρώπους (συν αρκετές μικρότερες), γεγονός που οδήγησε σε αδιέξοδο αλλά και σε κοινωνικό αυτοματισμό και φαινόμενα ρατσισμού, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Κάποιοι στην Κρήτη θεωρούν ακόμα πως η κυβέρνηση μπλοφάρει και πως η εξαγγελία για «μόνιμη κλειστή δομή» αποτελεί φόβητρο ώστε οι δήμαρχοι επιτέλους να ομονοήσουν στη δημιουργία μίας ή περισσότερων δομών προσωρινής φιλοξενίας. Από την άλλη εκτιμάται πως η κυβέρνηση έχει πλέον αλλάξει… level και μπαίνει όλο και περισσότερο στην ακροδεξιά ατζέντα Πλεύρη, καθώς είναι για αυτήν πιο προνομιακό πεδίο σε σχέση με άλλα «αγκάθια», όπως π.χ. οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλα σκάνδαλα.

(Ν)τροπολογία

Οπως και να έχει πάντως, το θέμα για την Κρήτη παραμένει φλέγον. Το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο μετά την ψήφιση της (ν)τροπολογίας Πλεύρη, ο υπουργός Μετανάστευσης είχε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ρεθύμνου και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, Γιώργη Μαρινάκη. Οι αυτοδιοικητικοί εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση του νησιού στη δημιουργία κλειστού κέντρου (μόνιμης) κράτησης, επαναφέροντας στο τραπέζι αυτό που από την αρχή ζητούσε η κυβέρνηση, δηλαδή τη δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενίας, χωρίς ωστόσο και πάλι να προσέλθουν με συγκεκριμένη πρόταση για χώρο. Στην ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη σύσκεψη φάνηκε να γίνεται μισό βήμα πίσω σε σχέση με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη. Οπως αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση για τη δημιουργία κατάλληλης δομής υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη, η οποία θα πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές ανθρώπινης φιλοξενίας, χωρίς -σε αυτή τη φάση- να προσδιορίζεται ο χαρακτήρας ή η χρονική διάρκεια λειτουργίας της».

Οι υπόλοιποι δήμαρχοι, για κάθε τόπο που ακούγεται ως πιθανή εγκατάσταση οποιασδήποτε δομής όλες αυτές τις μέρες, επιδίδονται σε δηλώσεις αποκλεισμού των περιοχών τους (χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, κ.ά.). Τα φώτα μοιραία πέφτουν στη σημερινή σύσκεψη της ΠΕΔ Κρήτης, που συνεδριάζει εκτάκτως με αποκλειστικό αντικείμενο το μεταναστευτικό. Στην ουσία φαίνεται να είναι το τελευταίο χρονικό περιθώριο που δίνεται από την κυβέρνηση για να πάμε σε λύση που θα έχει προέλθει από το νησί και όχι με… άνωθεν επιβολή.

Στην Κρήτη βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, (στο Ηράκλειο) αλλά και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, (στα Χανιά). Και οι δύο τάχθηκαν κατά του σχεδίου μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, ενώ ανάλογη τοποθέτηση αναμένεται και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που επίσης βρίσκεται στο Ηράκλειο και σήμερα θα έχει σύσκεψη με δημάρχους και τοπικούς φορείς με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 14.07.25