Συνεχίζεται σήμερα με την πρόταση του εισαγγελέα και την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης η δίκη του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ.
Ενδείξεις για αθωωτική απόφαση στην πολύκροτη υπόθεση έδωσε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου στην τελευταία συνεδρίασή του, αποβάλλοντας σύσσωμη την πολιτική αγωγή, καθώς έκρινε πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της άμεσης ηθικής βλάβης, την οποία επικαλούνταν οι ενάγοντες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί από την πρώτη μέρα της δίκης, στις 25 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από την εξέλιξη της δίκης δεν προκύπτει άμεση ηθική βλάβη σε όσους είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και συνεπώς δεν τους επιτρέπεται η συνέχιση της παράστασης κατά τη διάρκεια της πρότασης του εισαγγελέα και της απολογίας του κατηγορουμένου.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά τις σφοδρές επικρίσεις που εκφράστηκαν από ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακά τμήματα (ακόμα και της Κρήτης), πολιτικά κόμματα και την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως προς τη δίωξη που υφίσταται ο κ. Ρίχτερ, όχι τόσο γι’ αυτά που γράφει στο βιβλίο του όσο για το δικαίωμά του να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας.
Επί της ουσίας, ο κ. Ρίχτερ -στο επίμαχο βιβλίο του- κατηγορεί τους Κρητικούς ότι με τον ανταρτοπόλεμο που διεξήγαγαν εις βάρος των «ιπποτικών» Γερμανών εισβολέων κατά τη Μάχη της Κρήτης, μετέτρεψαν σε «βρόμικο» τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνέπεια να γίνουν ακόμα πιο σκληρά και τα αντίποινα των κατακτητών.
Η ορθότητα των απόψεων αυτών καταπίπτει στις πανεπιστημιακές αίθουσες, στα αμφιθέατρα και στην αντιπαραβολή των ιστορικών πηγών, αλλά όχι στα δικαστήρια, ήταν η γενική θέση όσων αντέδρασαν στη δίκη του καθηγητή, χωρίς σε καμιά περίπτωση να υιοθετούν τα γραφόμενά του.
Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την αποβολή τους, χαρακτήρισαν λανθασμένη την απόφαση του προέδρου.
Ο δικηγόρος του μαρτυρικού Δήμου Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Νικολιδάκης, τόνισε πως η δίκη δεν στρεφόταν κατά της ελευθερίας της έκφρασης.
Ωστόσο ανέφερε πως «πρέπει, με αφορμή τη δίκη, να τεθούν επιτέλους οι κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργεί ο καθένας, όταν παράγει επιστημονικό έργο, ώστε να προάγει τη γνώση και να μην προσβάλλει ένα σύνολο ανθρώπων».
Από την πλευρά του Συλλόγου Πληγέντων, ο δικηγόρος Γιώργος Σταράκης επισήμανε πως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για αθωωτική απόφαση, ο σύλλογος θα ζητήσει αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
(Κεντρική φωτογραφία: Ο Γερμανός ιστορικός Χάινς Ρίχτερ που δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου).