«Διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ των Ανωγείων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου»
Χανιά 13-8-44. 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ
Ακριβώς 74 χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των Ανωγείων από τους ναζί, οι νέοι της περιοχής στέλνουν μήνυμα αντίστασης στον φασισμό και τον ρατσισμό. Διάλεξαν τις ίδιες μέρες του Αυγούστου για να θυμίζουν κάθε χρόνο από την καρδιά του Ψηλορείτη τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς, της ειρήνης και του σεβασμού.
Η παραπάνω διαταγή του Γερμανού στρατηγού είναι χαραγμένη στο κέντρο του χωριού και αποτελεί βαριά παρακαταθήκη, ειδικά για τους «Ανωγειανέους», την ομάδα νέων του χωριού που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά το «Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα», ένα αντιφασιστικό-αντιπολεμικό τριήμερο στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Tο φεστιβάλ πήρε το όνομά του από το ποίημα «Γράμμα σε μια Αφρικάνα», του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, που δημοσιεύτηκε το 1978.
Από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων ζωντάνεψε η ιστορική μνήμη με προβολές ταινιών, εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας, γκράφιτι, παιχνίδια και φυσικά πολλή και ποιοτική μουσική. «Οι νέοι του χωριού δίνουν το παράδειγμα και δημιουργούν υποχρέωση και στον δήμο για να συνεχίσει και να ενισχύσει το μήνυμα κατά του πολέμου και του φασισμού, από τον ιστορικό τόπο των Ανωγείων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μανώλης Καλλέργης μιλώντας για μια απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση.
Μεταξύ άλλων φέτος πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τις γυναίκες πρόσφυγες πολέμου από τον ψυχολόγο Νίκο Βλαχάκη και τη δημοσιογράφο Χρύσα Βίλκενς, για το Παλαιστινιακό από τον δημοσιογράφο Νασίμ Αλάτρα, για την κοινωνική βάση του φασισμού από τον Θανάση Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής με σχετική βιντεοπροβολή από τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου, μέλος του Golden Dawn Watch.
Στη φετινή «Χαϊμαλίνα» υπήρξε έντονο το αθλητικό στοιχείο, καθώς πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των αυτο-οργανωμένων ομάδων ποδοσφαίρου (Τηγανίτης ΑΣΗ, Λίβας Α.Σ. Ρεθύμνου, Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος), ενώ ακολούθησε και σχετικό αντιφασιστικό ποδοσφαιρικό τουρνουά στο δημοτικό στάδιο των Ανωγείων.
Στο κέντρο του χωριού πραγματοποιήθηκε έκθεση σκίτσου «made in Europe», με αντιπολεμικές και αντιφασιστικές γελοιογραφίες του «δικού μας» σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη, ενώ τον τόνο στο φετινό φεστιβάλ έδωσε το graffiti με τη μορφή του Nίκου Ξυλούρη (φωτογραφία) από τον street artist Αλέξανδρο Ραπτάκη, το οποίο πλέον κοσμεί την είσοδο του χωριού σε συνδυασμό με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου:
«Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε / για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, / απ’ τον κόσμο. / Εμείς τραγουδάμε / για να σμίξουμε τον κόσμο».