Η ΔΥΠΕ Κρήτης σχεδιάζει το κλείσιμο των μικρών δομών για ψυχικά ασθενείς και το στοίβαγμα των ψυχικά πασχόντων σε ένα ξενοδοχείο πολύ μακριά από τα Χανιά ● Για επαναφορά στις λογικές των ασύλων ανιάτων κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία ● Ομόφωνα αρνητικό το δημοτικό συμβούλιο Χανίων
Τον αντιεπιστημονικό και απάνθρωπο χαρακτήρα της πρόθεσης της ΔΥΠΕ Κρήτης να μεταφέρει όλους τους ψυχικά πάσχοντες που φιλοξενούνται σε διάσπαρτες δομές του προγράμματος «Ψυχαργώς» στα Χανιά, σε έναν απομονωμένο χώρο, πρώην ξενοδοχείο, στην περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου, επισημαίνουν εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, γονείς των ασθενών, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς αλλά και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Για «επιστροφή στην ασυλοποίηση» των ψυχικά ασθενών κάνουν λόγο σε ψήφισμά τους εργαζόμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων και των Στεγαστικών Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, τονίζοντας πως στην ουσία ανατρέπονται οι αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες. Η βασική φιλοσοφία των προγραμμάτων είναι η άρση του εγκλεισμού και της ασυλοποίησης των ασθενών και η ένταξή τους στην κοινωνία μέσω της δημιουργίας δικτύου μικρών υποστηριζόμενων δομών στην κοινότητα με παροχή εξατομικευμένης φροντίδας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, προάγοντας παράλληλα την αποστιγματοποίηση και την κοινωνική ένταξη.
Με την πρόθεση της ΔΥΠΕ Κρήτης και του νοσοκομείου Χανίων ακολουθείται ο ακριβώς αντίστροφος δρόμος. Θυμίζοντας μεθόδους άλλων εποχών, προτείνεται να συγκεντρωθούν όλοι οι ψυχικά πάσχοντες σε ένα ενιαίο κτίριο, πολύ μακριά από την πόλη των Χανίων. Η περιοχή του Σταυρού είναι γεωγραφικά αποκομμένη από τον αστικό ιστό, με ανεπαρκείς συγκοινωνίες, ανύπαρκτη κοινωνική υποδομή και περιορισμένη πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες. Ο σχεδιασμός μεταφοράς όλων των ασθενών εκεί, μετατρέπει μια υπηρεσία κοινωνικής ένταξης σε ένα σύγχρονο, ιδρυματικό γκέτο.
Πίσω ολοταχώς
Η δημιουργία των προγραμμάτων «Ψυχαργώς» ήρθε ως απάντηση και στις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν σε ψυχιατρικές δομές στην Ελλάδα. «Στίγμα» αποτέλεσαν οι εικόνες από το Ψυχιατρείο της Λέρου που λειτούργησε έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έγινε διεθνές αρνητικό σύμβολο για την ψυχιατρική νοσηλεία. Αυτές οι εικόνες αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, με επίκεντρο την αποασυλοποίηση, τη δημιουργία μικρών δομών και την ένταξη των ασθενών μέσα στην κοινότητα. Αλλά και στα Χανιά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο έβαλε λουκέτο το 2005, αντικαθιστώντας την ιδρυματική λογική περίθαλψης με την ανάπτυξη της κοινοτικής ψυχιατρικής και το δικαίωμα σε μια ζωή επί ίσοις όροις με κάθε άλλο άνθρωπο.
Σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Κρήτη, προφανώς με την έγκριση του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη, βαδίζουν στον απόλυτα αντίστροφο δρόμο. Σχεδιάζουν τη μεταφορά τουλάχιστον τριών δομών του προγράμματος «Ψυχαργώς», επικαλούμενες λόγους εξοικονόμησης πόρων, σε ένα παλιό ξενοδοχείο στον Σταυρό.
Μάλιστα πληροφορίες από τα Χανιά μιλούν και για ισχυρές διασυνδέσεις του ιδιοκτήτη του ακινήτου με πολιτικά πρόσωπα στον νομό, μέσω των οποίων υπαγορεύονται οι συγκεκριμένες αλλαγές, ενώ δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό το τίμημα που θα καταβάλλει η πολιτεία για τη χρήση του ξενοδοχείου.
Εκτός από τον αντιεπιστημονικό χαρακτήρα της απόφασης, που κινείται πέρα από τις διεθνείς συμβάσεις και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σοβαρό θέμα προκύπτει και με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που λαμβάνει η χώρα μας, ακριβώς για την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Ενα ερώτημα που θέτουν και οι εργαζόμενοι είναι το κατά πόσο τηρούνται οι δεσμεύσεις της χώρας προς την Ε.Ε. για αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων, αλλά και προφανώς για το αν είναι ενημερωμένες οι ευρωπαϊκές αρχές για τις επικείμενες αλλαγές.
Ομόφωνο «Οχι»
Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, και διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό με το Σώμα να καταλήγει σε ομόφωνη απόφαση, υιοθετώντας πλήρως το ψήφισμα των εργαζομένων.
Το ψήφισμα ζητά μεταξύ άλλων:
● Ακύρωση της απόφασης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την ενοποίηση και μετεγκατάσταση των δομών σε ενιαίο απομακρυσμένο συγκρότημα.
● Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, και τήρησης της δέσμευσης της χώρας προς την Ε.Ε. για αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με στόχο την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
● Στήριξη από επιστημονικούς φορείς και ιατρικούς συλλόγους, ώστε να ενισχυθεί το αίτημα για διατήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κοινοτικών δομών.
● Συστράτευση της τοπικής κοινωνίας, των συλλογικοτήτων, των κοινωνικών ομάδων και φορέων, με σκοπό την ενίσχυση του αιτήματος για αποτροπή μιας οπισθοδρόμησης που αφορά όλους τους πολίτες.