Παράδειγμα υπομονής και θέλησης αποτελεί ο 84χρονος Δημήτρης Μουδατσάκης από το Ηράκλειο που είδε τους κόπους της ζωής του να δικαιώνονται με την είσοδό του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η περίπτωσή του αποτελεί ίσως την πιο συγκινητική ιστορία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων καθώς θα είναι μακράν ο γηραιότερος φοιτητής που θα καθίσει στα πανεπιστημιακά έδρανα τα επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος με την ανακοίνωση των βάσεων είδε το όνομά του να φιγουράρει στους εισερχόμενους στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο αφού συγκέντρωσε περίπου 1.000 μόρια πάνω από το όριο εισαγωγής στη συγκεκριμένη σχολή.
Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μουδατσάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σε πολύ μικρή ηλικία το σχολείο, ήδη από την εφηβεία του.
Με καταγωγή από το Σκοτεινό της επαρχίας Πεδιάδας, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, βρέθηκε από πολύ μικρός στο Ηράκλειο όπου τελείωσε το Δημοτικό το 1946 στην περιοχή του Αγίου Τίτου.
«Πολύ γρήγορα αναγκάστηκα να δουλέψω για να συνεισφέρω στις ανάγκες της οικογένειάς μου. Εμαθα την τέχνη του τυπογράφου και του βιβλιοδέτη, αλλά πάντα το διάβασμα ήταν η κρυφή μου αγάπη», λέει ο ίδιος.
Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς τυπογράφους του Ηρακλείου, έχοντας μάλιστα επιμεληθεί και δικές του εκδόσεις, όπως ένα βιβλίο για τη συνοικία του Κατσαμπά-Νέων Βρυούλων όπου διαμένει, στα ανατολικά του Ηρακλείου (2010), αλλά και ένα παλαιότερο αφιερωμένο στην ιστορία των τυπογραφείων του Ηρακλείου (το 2005).
Ξανά στα θρανία
Η κρυφή του αγάπη πάντως ήταν το σχολείο, όπως εξομολογείται ο ίδιος. Οταν συνταξιοδοτήθηκε πριν από 18 χρόνια πήρε την απόφαση να ξαναγυρίσει στα θρανία.
«Εβλεπα πάντα με κάποια ζήλια τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να προοδεύουν», εξομολογείται έχοντας αποκτήσει πλέον και ο ίδιος παιδιά και εγγόνια, που και εκείνα καμαρώνουν σήμερα για τον παππού τους.
Ο Δημήτρης Μουδατσάκης γράφτηκε αρχικά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Τύλισσο, όπου φοιτούσε με κόπο καθώς βρισκόταν αρκετά μακριά από το σπίτι του, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.
Από εκεί κατάφερε να πάρει το απολυτήριο Γυμνασίου και κατόπιν γράφτηκε στο Εσπερινό Λύκειο έχοντας ήδη περάσει τα 80 χρόνια ζωής, αλλά με σταθερό πάντα στόχο τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις!
«Πολλές φορές μού έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρω και πως θα δυσκολευτώ. Μα το είχα βάλει πείσμα και διάβασα όσο περισσότερο μου επέτρεπαν οι συνθήκες», λέει ο ίδιος.
Τον καλύτερό του βαθμό τον πήρε στην Εκθεση, αλλά έχει παράπονο πως αν και του άρεσε πολύ δεν κατάφερε να γράψει όσο καλά ήθελε στην Ιστορία. Παρ’ όλα αυτά ο στόχος επετεύχθη και τώρα ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Το Ρέθυμνο είναι μακριά, αλλά θα τα καταφέρω. Θα δω τις ώρες και το πρόγραμμα των μαθημάτων και θα προσπαθώ να είμαι όσο πιο τακτικά μπορώ στις παραδόσεις. Είμαι αποφασισμένος να πάρω και από εκεί το πτυχίο», λέει ο κ. Μουδατσάκης.
Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Σε κάθε παρουσία του δεν ξεχνά να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δασκάλους και τους καθηγητές που βρέθηκαν μπροστά του, αλλά και συνολικότερα στον κλάδο των εκπαιδευτικών: «Επιτελούν σημαντικότατο έργο, να το γράψετε αυτό. Κάνουν την πιο σπουδαία και την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου μεταφέροντας τη γνώση στα νέα παιδιά».
(Κεντρική φωτογραφία: Ο Δημήτρης Μουδατσάκης στη σχολική αίθουσα μαζί με πρώην συμμαθητές του στο Εσπερινό Λύκειο).