Τοποθετημένη μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (Republica Moldova) και της Ουκρανίας (Україна), η περίκλειστη Υπερδνειστερική Μολδαβική Δημοκρατία (Приднестровская Молдавская Республика, ПМР) καταλαμβάνει έδαφος 4.163 τετραγωνικών χιλιομέτρων με συνολικό μήκος συνόρων 816 χιλιομέτρων.

.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2004, η Υπερδνειστερία (Приднестровье) ή Πριντνεστροφία έχει πληθυσμό 555.500 κατοίκους. Η εθνική της σύνθεση περιλαμβάνει Μολδαβούς 31,9%, Ρώσους 30,3%, Ουκρανούς 28,8%, Βούλγαρους 2%, κλπ. Η πλειονότητα των θρησκευόμενων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η πρωτεύουσα είναι η Τιράσπολ (Тирасполь). Ομιλούμενες γλώσσες είναι η Ρωσική, η Μολδαβική και η Ουκρανική. Η νομισματική μονάδα είναι το ρούβλι Υπερδνειστερίας. Χωρίζεται από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας από τον ποταμό Δνείστερο (Nistru, Дністер, Днестр), που ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες σαν Τύρας. Η ПМР βρίσκεται στην αριστερή του όχθη, η Μολδαβία στη δεξιά του. Και οι δύο αυτές όχθες δεν έχουν μόνο διαφορετικό πολιτικό παρόν, αλλά και διαφορετική ιστορική μοίρα.

Από τον πρώιμο μεσαίωνα, το έδαφος της σύγχρονης Υπερδνειστερίας κατοικείται από σλαβικές φυλές. Τον 10ο αιώνα τα εδάφη αυτά έγιναν μέρος του παλαιού ρωσικού κράτους (Древнерусское Государство). Στη συνέχεια, η περιοχή της Υπερδνειστερίας καταλήφθηκε από τους Μογγόλους-Τατάρους, αργότερα από την Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία —η οποία περιλάμβανε το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας(Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė) και το Χανάτο της Κριμαίας (Крымское ханство) γνωστό και ως Κριμαϊκή Γιούρτα. Το 1569, το βόρειο τμήμα της αριστερής όχθης του Δνείστερου ενσωματώθηκε στο ομοσπονδιακό ενοποιημένο κράτος του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας (Korona Polska i Wielkie Księstwo Litewskie) βάσει της Ένωσης του Λούμπλιν (unia lubelska). Το 1793, με τον τρίτο διαμελισμό της Πολωνίας, έγινε μέρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας (Российская империя). Στα τέλη του 15ου αιώνα, η Νότια Υπερδνειστερία κατακτήθηκε από το Χανάτο της Κριμαίας, το οποίο ήταν υποτελές στην Οθωμανική αυτοκρατορία (Osmanlı İmparatorluğu). Μετά τη νίκη της Ρωσίας στον ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1787-1791 και την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Ιασίου στις 29 Δεκέμβρη 1791, η Νότια Υπερδνειστερία έγινε μέρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Το 1792, ο Ρώσος διοικητής Αλεξάντερ Σουβόροφ (Александр Васильевич Суворов) ίδρυσε την πόλη Τιράσπολ.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η Υπερδνειστερία, με τις πόλεις Γκριγκοριόπολ (Григориополь), Ντουμπόσαρι (Дубоссары) και Τιράσπολ, ήταν μέρος των επαρχιών Ποντόλσκ (Подольск) και Χέρσον (Херсон). Tο Μπέντερυ (Бендеры) ήταν μέρος της επαρχίας της Βεσσαραβίας (Бессарабская губерния) της Ρωσίας.
Από το 1918 έως το 1940, το Μπέντερυ και το τμήμα της δεξιάς όχθης της Περιφέρειας Σλόμποτζεγια (Слободзейского район) προσαρτήθηκαν από τη Ρουμανία (România). Το υπόλοιπο έδαφος της Υπερδνειστερίας από το 1918 ήταν μέρος της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Οδησσού, τότε Ουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία (Украинская Народная Республика). Tο ουκρανικό κράτος του Πάβελ Σκοροπάτσκι (Павел Петрович Скоропадский), ήταν υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Ρωσίας.
Τον Δεκέμβρη του 1922, η αριστερή όχθη της Υπερδνειστερίας έγινε μέρος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρτιών ως μέρος της Ουκρανικής ΣΣΔ (Украинская Советская Социалистическая Республика). Το 1924, η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας (Молдавская Автономная Советская Социалистическая Республика) ανακηρύχθηκε στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου ως μέρος της Ουκρανικής ΣΣΔ.
Τον Ιούνη του 1940, η Βεσσαραβία και η Βόρεια Βουκοβίνα (Bucovina), που ελέγχονταν από τη Ρουμανία, παραχωρήθηκαν στην ΕΣΣΔ. Στις 2 Αυγούστου 1940, σχηματίστηκε μια νέα σοσιαλιστική δημοκρατία – η Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ), η οποία περιλάμβανε αρκετά εδάφη της πρώην Μολδαβικής ΑΣΣΔ και της Βεσσαραβίας.

Κατά τη σοβιετική περίοδο, οι κύριες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Μολδαβίας συγκεντρώθηκαν στην Υπερδνειστερία. Η περιοχή ήταν παραδοσιακά το σπίτι των περισσότερων ρωσικών και ουκρανικών πληθυσμών της Δημοκρατίας της Ένωσης. Οι περιοχές Γκριγκοριόπολ, Ντουμπόσαρι, Ριμπνίτσα (Районул Рыбница), Σλοβόζιγια (Районул Слобозиа) και οι πόλεις Ντουμπόσαρι, Ριμπνίτσα, Τιράσπολ βρίσκονταν στο έδαφος της Υπερδνειστερίας. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού της ΕΣΣΔ του 1989, ο πληθυσμός των περιοχών της Υπερδνειστερίας (μόνο οι περιοχές της αριστερής όχθης ελήφθησαν υπόψη, χωρίς την πόλη Μπέντερυ) ήταν 602 χιλιάδες. Το 39% από αυτούς είναι Μολδαβοί, το 28% είναι Ουκρανοί, το 26% Ρώσοι.
Στις 2 Σεπτέμβρη 1990, η Υπερδνειστερία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβική ΣΣΔ. Στις 25 Αυγούστου 1991, το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας υιοθέτησε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Υπερδνειστερικής Μολδαβικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ Нистрянэ). Στις 5 Νοέμβρη 1991, η ΥΜΣΣΔ μετονομάστηκε σε Υπερδνειστερική Μολδαβική Δημοκρατία. Την 1η Δεκέμβρη 1991 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, κατά το οποίο το 97,7% των συμμετεχόντων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Το Κισινάου, κηρύσσοντας παράνομες τις ενέργειες των Υπερδνειστερίων, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει πολιτικά μέσα για την επίλυση της κατάστασης. Οι αρχές της Μολδαβίας προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να ελέγξουν το έδαφος της περιοχής. Οι κύριες μάχες έλαβαν χώρα τον Μάρτη μέχρι τον Ιούλη του 1992. Η κατάπαυση του πυρός επιτεύχθηκε στις 21 Ιούλη 1992, όταν στη Μόσχα, οι πρόεδροι της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν (Борис Ельцин) και της Μολδαβίας Μίρτσεα Σνεγκούρ (Mircea Snegur), παρουσία του ηγέτη της Υπερδνειστερίας Ίγκορ Σμιρνόφ (Игор Смирнов), υπέγραψαν συμφωνία για τις αρχές μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν δυνατό να διαχωριστούν οι αντίπαλες δυνάμεις και να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ τους μήκους 225 χιλιομέτρων και πλάτους 12-20 χιλιομέτρων. Κοινές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη ζώνη ασφαλείας.

Από το 1993, το Κισινάου και η Τιράσπολ διαπραγματεύονται το νομικό καθεστώς της Υπερδνειστερίας. Η Μολδαβία τάσσεται υπέρ της παραχώρησης στην Υπερδνειστερία του καθεστώτος μιας ειδικής αυτόνομης εδαφικής οντότητας εντός της Δημοκρατίας. Στις 28 Ιούλη 2005 έλαβε το καθεστώς μιας «ειδικής αυτόνομης εδαφικής οντότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Μολδαβίας». Ο νόμος εγκρίθηκε μονομερώς, χωρίς διαβουλεύσεις με την Τιράσπολ. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας δήλωσαν ότι η απόφαση του Κισινάου «ουσιαστικά έθαψε το σχέδιο διευθέτησης της Υπερδνειστερίας». Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 17 Σεπτέμβρη 2006, το 97,2% των κατοίκων της Υπερδνειστερίας ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής με επακόλουθη τη δυνατότητα προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Μολδαβία, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΑΣΕ δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την θέληση του λαού της περιοχής. Η Υπερδνειστερία (όπως και η Λευκορωσία) χρησιμοποιεί ακόμη τα σοβιετικά σύμβολα και διατηρεί τους σοβιετικούς κρατικούς θεσμούς.
Οι σχέσεις μεταξύ Κισινάου και Τιράσπολ επιδεινώθηκαν μετά την εκλογή της Μάγια Σάντου (Maia Sandu) στην προεδρική θέση της Μολδαβίας, που υποστήριξαν οι Αμερικάνοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία περιπλέκεται επίσης λόγω της ασταθούς κατάστασης στη γειτονική Ουκρανία, όπου με το πραξικόπημα της συλλογικής Δύσης το 2014 οι νέες ακροδεξιές αρχές ξεκίνησαν κατασταλτική πολιτική κατά των πολιτών του Ντονμπάς (Донбасс). Οι σχέσεις με την Υπερδνειστερία επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη της Ρωσικής Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (Специальная военная операция) στην Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερική Μολδαβική Δημοκρατία. Στις 28 Φλεβάρη 2022, η Ουκρανία έκλεισε τα σύνορα με την Υπερδνειστερία, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε από το Κισινάου για τον αποκλεισμό των μεταφορών και των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής.
Την άνοιξη του 2022, πραγματοποιήθηκε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Υπερδνειστερία. Συγκεκριμένα, στις 25 Απρίλη, το κτίριο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ βομβαρδίστηκε. Στις 27 Απρίλη, άγνωστοι επιτέθηκαν και πυροβόλησαν στις αποθήκες πυρομαχικών κοντά στο χωριό Κολμπάσνα (Колбасна). Αργότερα, στις 6 Μάη, τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί έπεσαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο χωριό. Στην περιοχή καθιερώθηκε κόκκινο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, το οποίο αργότερα υποβαθμίστηκε σε κίτρινο και έκτοτε επεκτείνεται συνεχώς. Ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι (Вадим Николаевич Красносельский), δήλωσε κατηγορηματικά ότι το σαμποτάζ οργανώθηκε από το έδαφος της Ουκρανίας.

Τον Φλεβάρη του 2023, το Κίεβο και το Κισινάου κήρυξαν «απειλή αποσταθεροποίησης» στη Μολδαβία. Σύμφωνα με την φιλοδυτική προεδρίνα της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας «έχει πληροφορίες» σχετικά με σχέδια «συμμετοχής πολιτών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου σε αντισυνταγματικές ενέργειες»! Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συγκεντρώθηκαν κοντά στην περιοχή της Υπερδνειστερίας στα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας.
Στις 9 Μάρτη 2023, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε την πρόληψη τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία προετοιμαζόταν σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (Служба безпеки України, СБУ) εναντίον του προέδρου Βαντίμ Κρασνοσέλσκι και άλλων αξιωματούχων. Οι συλληφθέντες τρομοκράτες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν έκρηξη στο κέντρο της Τιράσπολ δίπλα στην αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της Υπερδνειστερίας.
Το 2022, η Μολδαβία (μαζί με την Ουκρανία και τη Γεωργία), υπέβαλε αίτηση για το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εγκρίθηκε για το Κισινάου και το Κίεβο. Το Κισινάου δεσμεύτηκε να προσαρμόσει την τοπική νομοθεσία στα πρότυπα της ΕΕ. Στα τέλη του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην ΕΕ. Στις 25 Σeπτέμβρη 2023, σε συνέντευξή της στο TV8 (δίκτυο που διοικείται από πρώην δημοσιογράφους του αμερικάνικου Radio Free Europe και χρηματοδοτούμενο από την USAID), η Σάντου δήλωσε ότι η Μολδαβία ετοιμάζεται να ενταχθεί στην ΕΕ ακόμη και αν δεν αποκτήσει μέχρι τότε τον έλεγχο του εδάφους της Υπερδνειστερίας. Σύμφωνα με την ίδια, «οι Βρυξέλλες δεν θέτουν θέμα ένταξης [στην ΕΕ] μιας ενωμένης Μολδαβίας». Σύμφωνα με την Σάντου, η Μολδαβία της δεξιάς όχθης θα γίνει «πιο ελκυστική» για τους κατοίκους της αριστερής όχθης του Δνείστερου μετά την ένταξή της στην ΕΕ! Στις 9 Γενάρη 2024, ο ηγέτης της Υπερδνειστερίας Κρασνοσέλσκι χαρακτήρισε ρεαλιστική την προσέγγιση της ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ χωρίς τα εδάφη της αριστερής όχθης του Δνείστερου. Σύμφωνα με τον Κρασνοσέλσκι, η Υπερδνειστερία είναι «ξεχωριστό αντικείμενο των διεθνών σχέσεων» και η τύχη της περιοχής δεν μπορεί να αποφασιστεί ούτε από την ΕΕ ούτε από τη Μολδαβία.
Η Υπερδνειστερία ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω του μολδαβικού αποκλεισμού. Οι συμμετέχοντες στο VII Συνέδριο των βουλευτών όλων των επιπέδων της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28 Φλεβάρη 2024, υιοθέτησαν ψηφίσματα που απευθύνονται στην Ρωσική Κρατική Δούμα (Дума Федерального Собрания Российской Федерации) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Совет Федерации Федерального Собрания Российской Федерации), ζητώντας από τη Ρωσία βοήθεια λόγω του οικονομικού αποκλεισμού από τη Μολδαβία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ПМР Βαντίμ Κρασνοσέλσκι δήλωσε ότι εφαρμόζεται πολιτική γενοκτονίας κατά της Υπερδνειστερίας. Ανάμεσα στα σημάδια της κατονόμασε: «οικονομικό στραγγαλισμό, φυσική καταστροφή ενός μέρους του λαού, άρνηση νομικής υπεράσπισης, προσπάθεια βίαιης επιβολής της γλώσσας» κλπ. Οι βουλευτές δήλωσαν ότι η Μολδαβία μπλοκάρει την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. «Η Μολδαβία μπλοκάρει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις και αποφεύγει τον πολιτικό διάλογο στο επίπεδο της ανώτατης ηγεσίας των κομμάτων. Το Κισινάου έχει αρνηθεί να εκπληρώσει σχεδόν όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως με την Υπερδνειστερία», αναφέρει το ψήφισμα του συνεδρίου.
Μετά την διακοπή της ροής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Ουκρανία από 1/1/2025, ένα σημαντικό σημείο της βοήθειας της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι οι παραδόσεις φυσικού αερίου που αγοράστηκαν με ρωσική υποστήριξη. Ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης, συμφωνώντας ότι η Ρωσία θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην Τιράσπολ σε ανθρωπιστική βάση και στις ποσότητες που χρειάζονται ο πληθυσμός και οι επιχειρήσεις. Το φυσικό αέριο παρέχεται στην Υπερδνειστερία από την ουγγρική εταιρεία MET Gas and Energy Marketing AG, η οποία πληρώνεται από την JNX General Trading LLC με έδρα το Ντουμπάι και παραδίνει το φυσικό αέριο στα σύνορα με τη Μολδαβία. Οι αρχές της Μολδαβίας συμφώνησαν να μην μπλοκάρουν το φυσικό αέριο, ώστε οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας «να μην παγώσουν». Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας είπε ότι η Υπερδνειστερία είχε αρνηθεί μια «επιχορήγηση» 60 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, η οποία θα είχε «ελευθερώσει τη δημοκρατία από τον ενεργειακό εκβιασμό». Πρόσθεσε ότι ο κύριος λόγος ήταν η άρνηση της Τιράσπολ να αυξήσει υπερβολικά τις τιμές για τους καταναλωτές (όπως έγινε στην Μολδαβία), που ήταν η προϋπόθεση για τη «βοήθεια» από την ΕΕ!

Τον Γενάρη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ (Сергей Викторович Лавров) δήλωσε ότι «η Ρωσία θα διασφαλίσει την προστασία των πολιτών της στην Υπερδνειστερία». Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας από το 2006 μπορούν να κατέχουν και διαβατήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τέλος στην Υπερδνειστερία βρίσκονται οι τεράστιες σοβιετικές αποθήκες στρατιωτικού οπλισμού, που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1940, στο χωριό Κολμπάσνα της περιφέρειας Ρίμπνιτσα (Рыбницкий район), η 1411η αποθήκη πυρομαχικών πυροβολικού (1411-й артиллерийский склад боеприпасов). Τα περισσότερα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν εδώ μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, την Λ. Δ. Τσεχοσλοβακίας και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Η πιθανή έκρηξη των πυρομαχικών αυτών θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμη με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας 10 κιλοτόνων που έπεσε στη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945!
Η Σοβιετική 14η Στρατιά Φρουρών (14-я гвардейская общевойсковая Краснознамённая армия) που βρισκόταν στην περιοχή από το 1956, το 1995 αναδιοργανώθηκε σε Επιχειρησιακή Ομάδα Ρωσικών Στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία (Оперативная группа российских войск в Приднестровье, ОГРВ ПРРМ), που παραμένει σε μια ειρηνευτική αποστολή και μέρος της οποίας φρουρεί αυτή τη στιγμή την αποθήκη πυρομαχικών. Η αποθήκες έγιναν μέχρι σήμερα αρκετές φορές στόχος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την έναρξη της Ρωσικής Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης τον Φλεβάρη του 2022, αλλά ευτυχώς η ρωσική αεράμυνα απέκρουσε τις επιθέσεις.

Η Υπερδνειστερία αποτελεί εμπόδιο για τη Δύση στα σχέδια της να μετατρέψει την Μολδαβία σε μια νέα μίνι-Ουκρανία. Γιαυτό και η «πρόθυμοι» πολεμοκάπηλοι της ΕΕ κάνουν ότι μπορούν για να «εξαφανίσουν» την Υπερδνειστερία, αλλά και την Αυτόνομη Εδαφική Οντότητα της Γκαγκαουζίας (Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauziya)—εκχριστιανισμένοι Σελτζούκοι της φυλής των Τούρκων Ογούζ— που στέκονται στο δρόμο τους. Το μέλλον της περιοχής δεν έχει ακόμη κριθεί ακόμη, αλλά σίγουρα η μεθοδευμένη υπονόμευση της Δύσης τόσο στην Βεσσαραβία όσο και στα Δυτικά Βαλκάνια προετοιμάζει την περιφερειακή ανάφλεξη, με καταστροφικά αποτέλεσμα για τους λαούς.