«ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΟΣ» ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Μάκης Βορίδης χωρίς περιστροφές μίλησε ξανά για «κράτηση» ● «Θα τους βάλουμε κάπου που δεν θα τους βλέπει κανείς», υποσχέθηκε στον περιφερειάρχη ● Πιέσεις από τον… Grimaldi για να φύγει το πρόβλημα από το λιμάνι καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, που αρνούνται να υποδεχτούν οποιαδήποτε δομή.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στην Κρήτη η αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη και οι αυτοψίες που πραγματοποίησε σε χώρους γύρω από το Ηράκλειο, αναζητώντας τόπο για την κατασκευή δομής προσωρινής «φιλοξενίας» μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν κατά κύματα πλέον στο νησί. Ηδη μέχρι τις αρχές Μαΐου στην Κρήτη έχουν αφιχθεί 2.881 άνθρωποι, ενώ για όλο το προηγούμενο έτος ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 5.161.

Βέβαια, ο κ. Βορίδης, αντί για τη λέξη φιλοξενία χρησιμοποίησε ξεκάθαρα τη λέξη… κράτηση. «Θα είναι κλειστός χώρος, δεν θα μπαινοβγαίνει κάποιος εκεί, θα γίνεται κράτηση» είπε ξεκάθαρα, υποσχόμενος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη πως «αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους βλέπει κανείς».

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο υπουργός τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να φύγει από το λιμάνι η διαδικασία που γίνεται σήμερα για την πρώτη καταγραφή ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός του νησιού ενώ εξέθεσε στους παρευρισκόμενους το πρόβλημα με τα «διεθνή δουλεμπορικά δίκτυα» και εξήγγειλε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Λιβύη για να υπάρξει συμφωνία με σκοπό τον έλεγχο και την αποτροπή των ροών.

Κανείς βέβαια δεν έθεσε στον κ. Βορίδη τους λόγους για τους οποίους αναγκάζονται οι άνθρωποι αυτοί να αφήσουν τις πατρίδες τους ή πολύ περισσότερο τι ακριβώς σημαίνει η «αποτροπή» που θα επιδιώξει να συμφωνήσει με τη Λιβύη. Επ’ αυτού ήταν αποκαλυπτικός πριν από μερικές εβδομάδες σε ομιλία του επίσης στο Ηράκλειο ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο οποίος είχε εξηγήσει ότι αποτροπή σημαίνει ένοπλες συμμορίες που πληρώνονται με το κεφάλι από την κυβέρνηση της Λιβύης και με λεφτά που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να παρεμποδίζουν τον απόπλου των σκαφών, πολλές φορές χωρίς να διστάζουν ακόμα και να πυροβολήσουν τους μετανάστες ή τους διασώστες που προσεγγίζουν όταν τα σκάφη βρεθούν σε κίνδυνο.

Να πάτε αλλού…

Ο υπουργός πάντως, μετά τη συνάντηση στην Περιφέρεια, μετέβη σε κάποιους χώρους στρατοπέδων όπου πιθανώς θα μπορεί να δημιουργηθεί ο χώρος κράτησης και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο Μπετινάκη στον Καρτερό, στο πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλλι αλλά και στο πρώην νυχτερινό κέντρο «Φάρος» στην Αλικαρνασσό, εξετάζοντας κατά περίπτωση τους χώρους αυτούς. Κάπου εκεί όμως ξεκίνησαν εν ριπή οφθαλμού και οι αντιδράσεις…

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ξεκαθάρισε ήδη από τη συνάντηση με τον Μάκη Bορίδη πως η Περιφέρεια δεν έχει να διαθέσει δικούς της χώρους για τη δημιουργία αυτής της δομής. Και ο Δήμος Ηρακλείου, όμως, στα όρια του οποίου είναι το πρώην κέντρο «Φάρος» και το στρατόπεδο Μπετινάκη, είπε με ανακοίνωσή του πως έχει άλλα σχέδια και για τους δύο αυτούς χώρους που προορίζονται για χρήσεις πολιτισμού, με έμφαση στον Mικρασιατικό Eλληνισμό, και για κατασκευή σχολείων, αντιστοίχως.

Απόλυτα αρνητικός ήταν επίσης και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και πρώην υπουργός και βουλευτής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος απέρριψε την πρόταση για εγκατάσταση στο στρατόπεδο Ζωγραφάκη επειδή βρίσκεται δίπλα στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Καστελλίου, προαναγγέλλοντας μάλιστα και αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αν ο υπουργός επιμείνει.

Ο κ. Κεγκέρογλου έστρεψε τα βέλη του και κατά του Ομίλου Grimaldi, στον οποίο έχει περιέλθει πρόσφατα το λιμάνι του Ηρακλείου. «Ο κύριος Grimaldi είναι αυτός που πιέζει την κυβέρνηση να φύγει αυτή η διαδικασία από το λιμάνι και γι’ αυτό δραστηριοποιήθηκε τώρα ο υπουργός», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει πόρους για να γίνεται σωστά και με αξιοπρέπεια η διαδικασία αυτή στον συγκεκριμένο χώρο απ’ όπου εξάλλου προωθούνται οι μετανάστες ακτοπλοϊκώς προς την Αττική.

«Τους κάνουν… αόρατους»

Για παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος κατηγορούν τόσο την κυβέρνηση όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση οι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Κρήτης που εδώ και χρόνια βρίσκονται δίπλα στους μετανάστες με εθελοντική προσφορά. «Προσπαθούν να κάνουν αόρατους τους πρόσφυγες την ώρα που το πρόβλημα διογκώνεται» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελευθερία Ιατράκη , συνδιαχειρίστρια και μέλος της Εκπαιδευτικής Ομάδας της «Θάλασσας Αλληλεγγύης» στο Ηράκλειο.

«Είναι παράνομη η κράτηση των ανθρώπων αυτών, η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι ποινικό αδίκημα και στους χώρους κράτησης οι άνθρωποι έχουν λιγότερα δικαιώματα ακόμα και από τους κρατούμενους στις φυλακές», αναφέρει η ίδια τονίζοντας πως «πρέπει να αλλάξει συνολικά η πολιτική για το θέμα της μετανάστευσης. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία, οι συνθήκες είναι άθλιες, πρόσφατα είδαμε ανθρώπους να οδηγούνται στο πλοίο για τον Πειραιά με σακούλες στα πόδια επειδή κανείς δεν φρόντισε να τους παράσχει έστω ένα ζευγάρι σαγιονάρες σε μια Κρήτη που την ίδια στιγμή υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες…» σημειώνει η ίδια.

Αδιαφορία και πάρτι εργολάβων

Για άθλιες συνθήκες κράτησης και στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς στα Χανιά μιλά στην «Εφ.Συν.» και ο Πάνος Παπαδαντωνάκης από το «Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων». «Ο Δήμος Χανίων επικαλείται πως δεν έχει αρμοδιότητα αν και είναι και δική του ευθύνη η κοινωνική πολιτική. Πρόσφατα ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης πραγματοποίησε την ειδική συνεδρίαση για το μεταναστευτικό που είχαμε ζητήσει εδώ και ένα χρόνο, αλλά ως συζήτηση – βιτρίνα και χωρίς ουσία» λέει ο ίδιος.

«Στο εκθεσιακό κέντρο βλέπουμε ανθρώπους που φτάνουν στοιβαγμένοι σαν ζώα στο γκαράζ του πλοίου από τη Γαύδο και μετά στοιβάζονται σε έναν ακατάλληλο χώρο, χωρίς θέρμανση, χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, χωρίς ρούχα και παπούτσια, ούτε καν νερό και σαπούνι αφού υπάρχει μόνο μία βρύση για να πλυθούν και φυσικά χωρίς δικηγόρο ή διερμηνέα για να ενημερωθούν για το μέλλον τους και τις επόμενες διαδικασίες» αναφέρει.

Πρόσφατα μάλιστα το Κοινωνικό Στέκι κατήγγειλε πως το μεταναστευτικό αποτελεί για τον Δήμο Χανίων αφορμή και για ένα πάρτι εργολαβιών και απευθείας αναθέσεων, παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένα στοιχεία για το πού κατευθύνθηκαν 150.000 ευρώ σε ενάμιση χρόνο για σίτιση, μίσθωση χημικών τουαλετών και ένδυση-υπόδηση των προσφύγων και μεταναστών και με εξόφθαλμες υπερκοστολογήσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 14.05.25