Από την απαγόρευση εισόδου στον Πέτρο Δαμιανό στο σχολείο των φυλακών που ο ίδιος έφτιαξε, μέχρι τις διώξεις των φοιτητών και την καταστολή στους δρόμους και στα πανεπιστήμια είναι όλα σημάδια του ίδιου πανικού.
Ένα καθεστώς που κόβει κάθε πιθανότητα να αναπτυχθούν εστίες αντίστασης. Που στέκεται στο πλευρό δολοφόνων στη Γάζα, που κόβει μέχρι και την μετάδοση των ερωτήσεων προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο… Που τυχαία βάζει την Αδειλίνη να δικάσει τον Τριαντόπουλο και που την ίδια και καλύτερη «τύχη» επιφυλάσσει και για τον Καραμανλή. Πολύ τυχεροί άνθρωποι θα είναι μάλλον και οι δυο τους. Μόνο για μας είναι Τρίτη και 13 σήμερα;
Το ερώτημα σε όλα αυτά είναι ένα: Μέχρι πού θα αφήσεις να τους περάσει;
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Πέτρος Δαμιανός, πρώην διευθυντής του σχολείου των φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα: «ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΛΩΝΑ»

Ο Πέτρος Δαμιανός, πρώην διευθυντής του σχολείου των φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα, μιλά για την απόφαση του Συμβουλίου της Φυλακής να του απαγορεύσει την είσοδο για τη συμμετοχή του σε ετήσιο κοινό μάθημα με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ο κ. Δαμιανός, με τριάντα χρόνια προσφοράς στον τομέα της εκπαίδευσης στις φυλακές και δημιουργός αυτού του σχολείου, καταγγέλλει την απόφαση ως «εκτός ορίων εξουσίας» και «αδιανόητη», τονίζοντας πως επεμβαίνει σε μία διαδικασία που αφορά τη λειτουργία του σχολείου και όχι την ασφάλεια των φυλακών.
Ο ίδιος αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης λέγοντας πως ουσιαστικά το Συμβουλίου της Φυλακής έκανε κατάχρηση εξουσίας ενώ υπογραμμίζει ότι δεν επικαλέστηκε τελικά θέμα ασφάλειας αλλά αντίθετα θεώρησε «μη απαραίτητη» την παρουσία του στην εκπαιδευτική δράση.
Όπως λέει, το σχολείο έχει στηθεί για παιδαγωγικούς σκοπούς και αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον έχει η ίδια η φυλακή, σημειώνοντας πως 40 ανήλικοι έχουν πάρει πτυχίο και δεκάδες ακόμη σπουδάζουν.
Τέλος αναφέρεται στην πρόταση της κυβέρνησης να αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα όσων συμμετέχουν σε καταλήψεις ή επεισόδια, λέγοντας πως είναι παράλογο ένας κρατούμενος να έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει και ένας εν ενεργεία φοιτητής όχι, ενώ συμπληρώνει πως ούτως ή άλλως ένας φοιτητής που θα βρεθεί κρατούμενος, έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί μαθήματα με βραχιολάκι.
Χριστίνα Πλίτση, φοιτήτρια Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, μέλος των ΕΑΑΚ: «ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ»

Η Χριστίνα Πλίτση, φοιτήτρια Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, μέλος των ΕΑΑΚ, μιλά για την μάχη των αυριανών φοιτητικών εκλογών και τον διαρκή πόλεμο που δέχεται το φοιτητικό κίνημα από το κράτος.
Η ίδια τονίζει ότι παρά τον πόλεμο, το φοιτητικό κίνημα έχει μετρήσει πολλές νίκες και αναφέρεται στις επικείμενες διαγραφές περισσοτέρων από 300.000 φοιτητών ενώ οι εξαιρέσεις που προβλέπονται είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και επισημαίνει ότι παραβλέπονται πλήρως τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Επιπλέον αναφέρεται σε μια άλλη διαδικασία διαγραφών, με την πρόταση της κυβέρνησης να χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα όσοι φοιτητές προβαίνουν σε «έκνομες ενέργειες», λέγοντας πως τέτοιου είδους ποινές και κυρώσεις δεν προβλέπονται πουθενά, υποστηρίζοντας ότι καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα.
Επίσης υπογραμμίζει ότι ο αγώνας των φοιτητών για δικαιοσύνη για τα Τέμπη, δημιουργεί επιπλέον εντάσεις στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως το κράτος θέλει να δημιουργήσει πανεπιστήμια-φυλακές, με κάμερες, αστυνομικούς και καταστολή, ενώ παράλληλα περνά την εκπαίδευση στους ιδιώτες, ψηφίζοντας, μόνη της, τα ιδιωτικά ιδρύματα.
Κλείνοντας αναφέρεται στο κλίμα πριν τις φοιτητικές εκλογές, λέγοντας πως σε αυτές δεν γίνεται να απέχει κανείς, μπροστά στην συνολική επίθεση προς τους φοιτητές και να δοθεί ένα μήνυμα αντίστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί εντός των πανεπιστημίων, με την ενίσχυση των αριστερών παρατάξεων και την πτώση της ΔΑΠ.