«ΤΟ BRAND NAME “ΚΡΗΤΗ” ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για τις δράσεις πιστοποίησης των προϊόντων της Κρήτης μιλά στην «Εφ.Συν.» η αντιπεριφερειάρχης, υπεύθυνη για τον πρωτογενή τομέα,Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη. Η ίδια τονίζει την ανάγκη εισαγωγής των κρητικών προϊόντων και στα μενού των ξενοδοχείων, ενώ μιλά για τις νέες δυνατότητες που δίνονται στις μικρές οικοτεχνίες του νησιού.

⚫ Ποια είναι η φιλοσοφία του brand name «ΚΡΗΤΗ» που εισήγαγε για τα τοπικά προϊόντα η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης»;

Για την Περιφέρεια Κρήτης η αγροτική οικονομία δεν αποτελεί απλά μια οικονομική δραστηριότητα. Πρωτίστως αποτελεί τη βάση της ταυτότητας της Κρήτης, το σημείο συνάντησης οικονομικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας, αποτελεί εν ολίγοις «την κιβωτό της κρητικής ιδιαιτερότητας και ψυχής».

Παράγουμε και τυποποιούμε κάτω από το κοινό όνομα «ΚΡΗΤΗ» επενδύοντας:

➥ Στην ποιότητα με προδιαγραφές και πρότυπα, που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό, που δεν επιτρέπει παιχνίδια σε κερδοσκόπους και επιτηρείται από οργανισμούς πιστοποίησης.

➥Στην ποιότητα ως μετρήσιμο μέγεθος που χαρακτηρίζει τα προϊόντα και που λειτουργεί με μηχανισμούς αγοράς και όχι με μάχη εντυπώσεων.

➥ Στην ποιότητα που συνδέεται με την κοινωνία της γνώσης και της νέας οικονομίας. Το brand name «ΚΡΗΤΗ» αποτελεί δηλαδή την ενιαία ταυτότητα βάσει της οποίας τα προϊόντα μας υποστηρίζονται στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού και μέσα από αυτήν τη διαδικασία στοχεύουμε στηνπροώθηση και προβολή του κρητικού «καλαθιού», στηδιασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωρισιμότητας των κρητικών προϊόντων και υπηρεσιών.

⚫ Με ποια διαδικασία αποδίδονται τα σχετικά σήματα και ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 62 επιχειρήσεις και 400 προϊόντα και καθημερινά προστίθενται και άλλα. Στόχος μας, να πιστοποιηθεί το σύνολο των προϊόντων που παράγονται στο νησί, όλα τα εστιατόρια και όλα τα ξενοδοχεία.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» υποβάλλουν αίτηση στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης, ενημερώνονται για τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις που το πρότυπο επιβάλλει, υποβάλλονται σε συνεχείς ελέγχους από διαπιστευμένους φορείς και εφόσον διαπιστωθεί ότι τηρούν τις απαιτήσεις του προτύπου σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, τους αποδίδεται το σήμα μέσα από τη σχολαστική τήρηση διαδικασιών ιχνηλασιμότητας.

⚫ Τι γίνεται με τις επιμέρους δράσεις «Κρητική Κουζίνα, Κρητικό Μπακάλικο, Επισκέψιμα Οινοποιεία»;

Μέχρι σήμερα με το σήμα «ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» έχουν πιστοποιηθεί 22 επιχειρήσεις και ο στόχος του σήματος είναι, μέσα από τη συμμετοχή εστιατορίων από όλα τα σημεία του νησιού, να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές και να συντελέσει στην προώθηση του νησιού ως γαστρονομικού προορισμού.

Το πρότυπο του «Κρητικού Μπακάλικου» λειτουργεί ως αναπτυξιακό εργαλείο στήριξης και προώθησης ποιοτικών & πιστοποιημένων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης.

Το Κρητικό Μπακάλικο είναι το σπίτι που φιλοξενεί τα δικά μας προϊόντα. Στόχος είναι η προώθηση των ποιοτικών, τοπικών προϊόντων στην αγορά, τόσο την ελληνική όσο και του εξωτερικού, μέσα απόπιστοποιημένες, αναγνωρίσιμες δομές,μεισχυρή εμπορική ταυτότητα. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί τέσσερα Κρητικά Μπακάλικα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του σήματος ποιότητας των «Επισκέψιμων Οινοποιείων» της Περιφέρειας Κρήτης είναι η δημιουργία ενός υψηλού κύρους και αξιοπιστίας Παγκρήτιου Σήματος Ποιότητας, που θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμο, εναρμονισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις και αναγνωρίσιμο σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην προβολή και στην προώθηση του κρητικού αμπελώνα και του οινοτουρισμού στο νησί. Σήμερα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του προτύπου.

⚫ Μιλάτε συχνά για την ανάγκη εισαγωγής ντόπιων προϊόντων στα μενού των ξενοδοχείων της Κρήτης. Εχουν ήδη γίνει βήματα, αλλά παραμένουν και τα προβλήματα.

Η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στα 4 εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο να γευτούν τα δικά μας προϊόντα και στη συνέχεια να τα ζητήσουν από τα ράφια των σουπερμάρκετ, ενισχύοντας έτσι διπλά την τοπική οικονομία.

Αλλωστε, είναι αυτοί που θα τα «ταξιδέψουν» και θα τα «διαφημίσουν» στις χώρες τους.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον τους για τη γαστρονομία του νησιού το έχουν διαπιστώσει και οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι, που προκειμένου να τους ικανοποιήσουν εντάσσουν διαρκώς στην κουζίνα τους παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μας, γνωρίζοντας και οι ίδιοι την ποιότητά τους.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια που δυσχεραίνουν αυτό το εγχείρημα και τη συνεργασία των δύο πλευρών (ξενοδόχων-παραγωγών), όπως είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, οι περιορισμένες ποσότητες παραγωγής και η μη έγκαιρη διάθεσή τους.

Η προσπάθεια όλων μας είναι, μέσα από την καλύτερη οργάνωση των παραγωγών, να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες.

⚫ Ποιες δυνατότητες και νέα εργαλεία δίνονται στις οικοτεχνίες της Κρήτης για την προώθηση των προϊόντων τους;

Πρόκειται για το βασικότερο αναπτυξιακό «εργαλείο» για την ενδοχώρα, που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρούς παραγωγούς πανελλαδικά να διαθέτουν νόμιμα απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, μέσα από καταστήματα λιανικής, λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών, αλλά και από τον χώρο ιδιοπαραγωγής τους, πάντα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Πρότασή μας προς το αρμόδιο υπουργείο όσον αφορά τις «αγορές παραγωγών» είναι να αποτελέσουν τον χώρο που θα φιλοξενήσει τους οικοτέχνες και εφόσον αυτές διαμορφωθούν κατάλληλα, να αποτελέσουν το βασικό σημείο διασύνδεσης της ενδοχώρας με τον τουρισμό.

Φιλοδοξούμε δηλαδή οι αγορές παραγωγών να είναι μόνιμοι, στεγασμένοι και επισκέψιμοι χώροι, που θα δίνουν αφενός τη δυνατότητα στους οικοτέχνες να διαθέτουν τα προϊόντα τους και αφετέρου στους ξένους επισκέπτες να αγοράζουν εγγυημένα τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης απευθείαςαπό τους παραγωγούς μας.

⚫ Πόσο αποτελεσματική είναι η προβολή των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης στο εξωτερικό μέσω των δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης;

Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας της Κρήτης και η αύξηση των ποσοστών που κατέχουν τα κρητικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές αλλά και το «άνοιγμα» νέων αγορών.

Αυτό το επιχειρούμε με τη συστηματική συμμετοχή μας σε στοχευμένες εκθέσεις εκτός και εντός της χώρας.

Εκθέσεις που επιλέγονται πάντα με κριτήριο τη δυναμική των αγορών, μέσα από τις οποίες προβάλλουμε και προωθούμε τα τοπικά προϊόντα μας. Με την ολοκλήρωση κάθε συμμετοχής μας, σε έκθεση ή επιχειρηματική αποστολή, πολλοί επιχειρηματίες συζητούν με τους παραγωγούς μας, κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης, για τη διάθεση των κρητικών προϊόντων.

Ετσι σήμερα, πολλά από τα ποιοτικά προϊόντα του νησιού βρίσκονται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ του κόσμου.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι το ελαιόλαδο γνωστής κρητικής εταιρείας βρίσκεται σε 850 σημεία πώλησης της Ρωσίας, όπως επίσης και το κρητικό μέλι, κατόπιν συμφωνιών οι οποίες υπογράφηκαν σε επιχειρηματικές αποστολές που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

(Κεντρική φωτογραφία: Η Θεανώ Βρέντζου, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, υπεύθυνη για τον αγροτικό τομέα).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην ειδική έκδοση ΚΡΗΤΗ, στις 28.05.2016