ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη, ενώ οι πρώτες αφίξεις αναμένονται σε διάστημα ενός μήνα. Χθες υπογράφηκε στο δημαρχείο Ηρακλείου η σύμβαση ανάμεσα στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την εταιρεία των τοπικών ΟΤΑ που θα «τρέξει» όλες τις σχετικές διαδικασίες.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η ενοικίαση 125 κατοικιών σε όλο το νησί για τη φιλοξενία περίπου 750 προσφύγων, ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.000 ώς το τέλος του 2017.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο, το πρόγραμμα έχει δείξει πως μπορεί να επιτύχει και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και εξήρε την ανοιχτή καρδιά και των Κρητικών, οι οποίοι αποφασίζουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Οπως είπε, συνολικά με αντίστοιχα προγράμματα φιλοξενούνται με αξιοπρέπεια περίπου 20.000 άνθρωποι, ενώ στόχος είναι να κλείσουν σταδιακά όλα τα camps (πέρα από τα 5 που έχουν ήδη κλείσει) και να ανοίξουν σπίτια υποδοχής των ανθρώπων αυτών.

Σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα μέχρι τώρα υλοποιήσιμα προγράμματα είναι ότι από την 1η Μαΐου σταματούν τα συσσίτια για τους πρόσφυγες και θα τους δίνονται χρηματικές επιταγές με τις οποίες θα μπορούν να ψωνίζουν για να μαγειρεύουν μόνοι τους ή ακόμα και να τρώνε σε εστιατόρια, γεγονός που, όπως είπε, θα επιφέρει έσοδα και στις τοπικές οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, «τρέχουν» οι προκηρύξεις για την ανεύρεση κατάλληλων διαμερισμάτων, κυρίως κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ, σύμφωνα με τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, ήδη καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Κρητικούς να νοικιάσουν τα σπίτια τους στο πλαίσιο του προγράμματος.

Στο ίδιο πλαίσιο θα δημιουργηθούν περίπου 45 θέσεις εργασίας (διερμηνείς, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.λπ.). Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.760.000 ευρώ και χρηματοδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι 8μηνης διάρκειας, ενώ από το 2018 θα γίνει προσπάθεια για ανανέωσή του τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λε Κλερκ τόνισε τον σημαντικό ρόλο των δήμων, της Περιφέρειας και των φορέων της Κρήτης για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός επισήμανε ότι το προσφυγικό αποτελεί εθνικό ζήτημα και από την πρώτη στιγμή η ΠΕΔ Κρήτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας όρους και προϋποθέσεις για την υλοποίησή του.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι οι φορείς του νησιού και της χώρας ανέλαβαν την ευθύνη τους και τώρα πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για το προσφυγικό.

(Κεντρική φωτογραφία: Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπό το βλέμμα του Γιάννη Μουζάλα).