ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Παραιτήθηκαν και οι τέσσερις γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής ● Υστατη κίνηση διαμαρτυρίας για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς με 10 και 12 εφημερίες τον μήνα ● Αποδιοργάνωση σε όλα τα τμήματα ● Μιλούν στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων και ο διοικητής του νοσοκομείου.
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο, ενώ χθες την παραίτησή τους υπέβαλαν και οι τέσσερις πνευμονολόγοι του ιδρύματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγική υποστελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής και τις εξαντλητικές συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται. Η απόφαση για τις μαζικές παραιτήσεις πάρθηκε μετά τη διάψευση και των τελευταίων υποσχέσεων για ενίσχυση του τμήματός τους με μία επικουρική γιατρό η οποία, ενώ είχε ζητηθεί και επρόκειτο να προσληφθεί για την ενίσχυση του Βενιζέλειου, τελικά, όπως ανακοινώθηκε, θα μεταφερθεί στο (διοικητικά διασυνδεδεμένο) Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) του νομού.
«Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, υλοποιώντας στην πράξη τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι “δεν χρειάζονται δύο δημόσια νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων”, οδηγούν συνειδητά στην απαξίωση του Βενιζέλειου, αγνοώντας προκλητικά τις ανάγκες του λαού και το συνταγματικό του δικαίωμα στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην Υγεία», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ενωσης Εργαζομένων και της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών του Βενιζέλειου.
Κατάρρευση
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων, Δημήτρης Φλυτζανής, αντί να ενισχυθεί το Βενιζέλειο, διόρισαν την επικουρική γιατρό στο ΠΑΓΝΗ, όπου ήδη υπηρετούν 10 πνευμονολόγοι και παρ’ όλο που τα δύο νοσοκομεία έχουν παρόμοιο όγκο νοσηλευομένων και ανάγκες. «Η αποδυνάμωση του ενός θα οδηγήσει σε κατάρρευση και του άλλου», αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως «μέχρι σήμερα οι γιατροί υπερβάλλουν εαυτόν για να μπορεί να λειτουργεί το νοσοκομείο, χωρίς άδειες και ρεπό, με 10 ή ακόμα και 12 εφημερίες τον μήνα τη στιγμή που η Πνευμονολογική Κλινική είναι ζωτικής σημασίας, καλύπτοντας όλη την 7η ΥΠΕ και τα νησιά, με λειτουργία ειδικών ιατρείων (Υπνου, Σπάνιων Νοσημάτων, Αντιφυματική Μονάδα) αλλά και σηκώνοντας σημαντικό βάρος για τον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών».
«Οι συνάδελφοί μας είναι αποφασισμένοι να επικυρώσουν τις παραιτήσεις τους εντός ενός μήνα, όπως προβλέπει ο νόμος, και να επιμείνουν στην απόφασή τους αν δεν υπάρξουν άμεσες και ξεκάθαρες λύσεις», τονίζει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Κώστας Δανδουλάκης, κάνει λόγο για παρεξήγηση ως προς την πρόσληψη της συγκεκριμένης γιατρού στο ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας πως συνέπεσε χρονικά με το αίτημα για την ενίσχυση του Βενιζέλειου και δεν «εκλάπη» από το άλλο νοσοκομείο.
Οπως λέει ο κ. Δανδουλάκης, το αίτημα του Βενιζέλειου για πνευμονολόγο είναι σε ισχύ και ο ίδιος εκτιμά ότι σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ θα βρεθεί άμεσα λύση, είτε με μετακίνηση γιατρού από άλλο νοσοκομείο είτε με πρόσληψη ειδικευομένων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, τις οποίες και ο ίδιος παραδέχεται. «Οι γιατροί που υπέβαλαν παραιτήσεις θα μείνουν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις που δρομολογούνται και πιστεύω πως θα ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους», αναφέρει ο ίδιος.
Εικόνα διάλυσης
Πάντως, εκτός από το θέμα της Πνευμονολογικής Κλινικής, στην κοινή επιστολή των γιατρών και των εργαζομένων αναφέρεται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και συγκεκριμένα:
● Τμήμα νεότερων απεικονιστικών μεθόδων (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος): υπολειτουργεί. Οι εφημερίες καλύπτονται με γιατρούς από το ΠΑΓΝΗ. Τα ραντεβού περιορίζονται λόγω έλλειψης προσωπικού.
● Αναισθησιολογικό: συνεχίζει να υποστηρίζεται από έναν γιατρό που υπηρετεί από άλλη δημόσια δομή Υγείας, ενώ απασχολούνται και ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι για την εξυπηρέτηση των πρωινών χειρουργείων.
● Ακτινολογικό: τεράστια έλλειψη τεχνολόγων – αναμένονται 3-4 αποχωρήσεις μέσα στο 2025. Αδυναμία ταυτόχρονης εξυπηρέτησης της τεράστιας ζήτησης υπηρεσιών (ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στα ΤΕΠ, ακτινοσκοπήσεις σε διάφορα τμήματα όπως ΜΕΝΝ και ΜΕΘ, χειρουργικές επεμβάσεις).
● Χειρουργεία: 3 χειρουργικές αίθουσες κλειστές, λίστες αναμονής εκτός ελέγχου.
● Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: 3 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, 6 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών. Η προκήρυξη των 3 θέσεων γιατρών για τη ΜΕΘ δεν περιλαμβάνει την ειδικότητα παθολόγου, με πιθανό αποτέλεσμα οι θέσεις να βγουν άγονες!
● Στεφανιογράφος: εκτός λειτουργίας εδώ και 1,5 χρόνο λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
● Νοσηλευτική Υπηρεσία: άμεση ανάγκη για ενίσχυση με τουλάχιστον 60 άτομα. 20.000+ χρωστούμενες άδειες και ρεπό.
● Καθαριότητα-σίτιση: αντί για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, προωθείται εργολάβος με υψηλότερο κόστος και χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών.
● Μετακινήσεις γιατρών: παθολόγοι που καλύπτουν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αναγκάζονται να ταξιδεύουν με ΚΤΕΛ με μισή αποζημίωση!
● Προσχηματικοί έλεγχοι ποιότητας: την ώρα που η λειτουργία του νοσοκομείου καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, το Βενιζέλειο «ελέγχεται» από τον ΟΔΙΠΥ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, με στόχο –υποτίθεται– την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του τόπου μας. Η εύρυθμη λειτουργία του είναι όρος επιβίωσης για τους κατοίκους της Κρήτης και ολόκληρης της Νότιας Ελλάδας. Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο», καταλήγει η ανακοίνωση, «δείχνοντας» προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και προς τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριο Παπαβασιλείου.
Οι εργαζόμενοι καλούν σε μαζικό ξεσηκωμό για τη δημόσια Υγεία στο πλαίσιο και των αυριανών κινητοποιήσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο.