Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου τίθεται σε κυκλοφορία το φαρμακευτικό σκεύασμα από τα τρία πιο γνωστά βότανα της Κρήτης που μελέτησαν και παρασκεύασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του νησιού.
Το δίκταμο (γνωστός στην Κρήτη και ως «έρωντας»), το θυμάρι και το φασκόμηλο, μαζί με το παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους γι’ αυτό που κωδικά και ίσως καθ’ υπερβολή ονομάστηκε «η κρητική ασπιρίνη».
Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστος Λιονής, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εξέλιξε το εν λόγω σκεύασμα, μπορεί τα συγκεκριμένα βότανα να έχουν τις διαπιστωμένες ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο δεν θα εντάσσονται στην κατηγορία των φαρμάκων, αλλά των συμπληρωμάτων.
«Δεν θα χορηγείται με ιατρική συνταγή για κάποια πάθηση, αλλά θα δίνεται για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Μην περιμένετε να το δείτε στα ράφια ως κάποιου είδους ασπιρίνη. Εχει ήδη προταθεί στο υπουργείο Εμπορίου η ονομασία “Κρητικόν Ιαμα” και υπό αυτή θα κυκλοφορήσει το σκεύασμα στα φαρμακεία σε δύο εβδομάδες», αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα πάντως με την έως τώρα εργαστηριακή έρευνα, έχουν τεκμηριωθεί οι ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω βοτάνων, ιδιαιτέρως για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και για την καταπολέμηση της κοινής γρίπης.
Για το ίδιο θέμα η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και οι πρώτες μελέτες δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet το 1999, ενώ η πιο πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με την εξέλιξη της συγκεκριμένης έρευνας έγινε τον Ιανουάριο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology.
Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Λιονής, οι πρώτες μελέτες που έκανε ο ίδιος αφορούσαν τους κατοίκους της νότιας Κρήτης και την παρατήρηση ότι η κατανάλωση αφεψημάτων από ντόπια βότανα συνδέεται με μικρότερες επιπτώσεις από το κρυολόγημα ή τη γρίπη.
«Φυσικά, η έρευνα δεν έγινε τυχαία, αφού στην τοπική παράδοση η ευεργετική επίδραση των αρωματικών φυτών καταγράφεται ακόμα και από τα μινωϊκά χρόνια, αλλά και αργότερα, στην αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή περίοδο. Η δική μας δουλειά ήταν να τεκμηριώσουμε τη γνώση αυτή, να την εξελίξουμε στο εργαστήριο και με πολύχρονες μελέτες και πειράματα να φτάσουμε στη δημιουργία ενός σκευάσματος» λέει ο ίδιος.
Ο κ. Λιονής προαναγγέλλει πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και στην πρόληψη των λοιμώξεων και της κοινής γρίπης.
Τα εμπορικά δικαιώματα
Στην ερευνητική ομάδα μετέχουν επίσης ο καθηγητής Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς, και ο καθηγητής Βιολογίας, Στέργιος Πυρίντσος, ενώ την ευθύνη για την παραγωγή του φαρμάκου ανέλαβε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica, η οποία πήρε και τα δικαιώματα για την εμπορική κυκλοφορία του «Κρητικού Ιάματος».
Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει πάρει την άδεια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την κυκλοφορία στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες αναμένεται η έγκριση και από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και από και την αμερικανική FDA.
Το σκεύασμα θα έχει τη μορφή κάψουλας και θα διατίθεται σε προσιτή τιμή, ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο στις 9 Νοεμβρίου και δύο μέρες μετά θα βρίσκεται στα ράφια όλων των φαρμακείων.
Στην παρασκευή του «Κρητικού Ιάματος» εμπλέκεται και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, καθώς ανάλογα με την κυκλοφορία και τη ζήτησή του θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και για οργανωμένη καλλιέργεια των τριών βασικών βοτάνων της κρητικής γης.
(Κεντρική φωτογραφία: Σύμφωνα με την έως τώρα εργαστηριακή έρευνα, έχουν τεκμηριωθεί οι ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω βοτάνων, ιδιαιτέρως για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και για την καταπολέμηση της κοινής γρίπης).