«Ακυρώνονται οι έλεγχοι μας» λένε οι επιθεωρητές εργασίας. Και καταγγελία για βία εις βάρος εργαζομένων σε εργοστάσιο καραμέλας στη Σητεία.
Αναταραχή και πολλά διφορούμενα σχόλια προκάλεσε στη Σητεία η «ανώνυμη» καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας σε βιοτεχνία της περιοχής, ενώ για ακόμα μία φορά έρχονται στο φως τα παράθυρα της νομοθεσίας, που επιτρέπουν στους εργοδότες να παρανομούν ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους.
Βιαιοπραγίες με… καραμέλα
Σε βιοτεχνία ζαχαρωδών προϊόντων στη Σητεία, έγινε έλεγχος και επεβλήθη πρόστιμο καθώς βρέθηκε να απασχολεί δύο ανασφάλιστους υπαλλήλους. Ωστόσο, μία ελληνίδα υπάλληλος φέρεται να καταγγέλλει (ανώνυμα) πως μετά την επιβολή προστίμου η εταιρία ανακοίνωσε περικοπές μισθών για να καλυφθεί το πρόστιμο και μεγαλύτερη επιδείνωση των ήδη βεβαρυμένων συνθηκών εργασίας. Μάλιστα ερωτώμενη από Κυριακάτικη εφημερίδα, η εργαζόμενη φέρεται να μιλά για άσκηση σωματικής βίας εις βάρος των υπαλλήλων, για εξύβριση, ακόμα και για περιστατικό σωματικής βλάβης, όταν μετά από έλεγχο στη δουλειά, μια κατσαρόλα με καυτή καραμέλα κατέληξε σκόπιμα στα πόδια κάποιας από τις γυναίκες που εργάζονται εκεί.
Πάντως, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τόσο η ιδιοκτησία της εταιρίας όσο και στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι διαψεύδουν την σχετική καταγγελία. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η κ. Κατερίνα Κουβαράκη, ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας «Κρέμα – Κανέλλα» κάνει λόγο για ανυπόστατο δημοσίευμα, αν και επιβεβαιώνει πως επιβλήθηκε πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία: «Η κοινωνία της Σητείας είναι πολύ μικρή και δε θα περνούσε απαρατήρητο ένα τέτοιο περιστατικό. Έχουμε την επιχείρηση μαζί με τις αδερφές μου επί 20 χρόνια και δεν έχει ακουστεί ποτέ για μας το παραμικρό. Έχουμε επηρεαστεί όλοι από την κρίση αλλά στο προσωπικό φερόμαστε πάντα με αξιοπρέπεια» αναφέρει. Από την πλευρά τους οι 17 εργαζόμενοι της επιχείρησης με ανακοίνωσή τους διέψευσαν τις καταγγελίες για βιαιοπραγίες εις βάρος τους αν και παραδέχονται πως, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και σε τοπικό επίπεδο «τα πράγματα δεν είναι τέλεια». Εκ μέρους των εργαζομένων μίλησε στην «Εφ.Συν.» η κ. Ελένη Γιωργουλάκη τονίζοντας πως όντως έχει χρειαστεί κάποιες φορές να μείνουν παραπάνω από το ωράριό τους. «Ποτέ όμως δε μας χτύπησαν, ποτέ δεν έγιναν τα πράγματα που περιγράφονται στην καταγγελία. Δεν είμαστε εξαθλιωμένοι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχαμε αποχωρήσει από την εταιρία και εγώ εργάζομαι εδώ 13 χρόνια».
«Νόμος λουκούμι για τους εργοδότες»
Αποστάσεις από την καταγγελία περί βιαιοπραγιών παίρνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης, αναφέροντας πως δεν έχει διασταυρωθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει το ορθάνοιχτο παράθυρο που έχει αφήσει η κυβέρνηση για την καταστρατήγηση του ωραρίου: «Ο νόμος προβλέπει πως ακόμα και αν διαπιστωθεί μια παράβαση ωραρίου, ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει εκ των υστέρων, ακόμα και μέσω φαξ, νέα χρονοδιαγράμματα εργασίας για το προσωπικό και τελικώς να τη γλιτώσει. Την τακτική αυτή έχουν βρει πρόσφορη δεκάδες ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις στο Λασίθι, δηλώνοντας εργαζόμενους ως τετράωρους και βάζοντάς τους να δουλεύουν για 12ωρα» λέει στην «Εφ.Συν». Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας στο νομό Λασιθίου Γιάννης Μαυροειδής, τονίζοντας: «Στην ουσία ακυρώνεται ο ρόλος μας εφόσον δεν μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, την ώρα που και τα μέσα είναι ελάχιστα. Στο Λασίθι για 10.000 επιχειρήσεις είμαστε δύο ελεγκτές και ένας διοικητικός υπάλληλος και δεν έχουμε ούτε καν αυτοκίνητο για να μετακινηθούμε».
Κοινό αίτημα, τόσο από τα Εργατικά Κέντρα όσο και από το Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας, προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση είναι να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος για να μην ακυρώνονται οι έλεγχοι και επιτέλους να προχωρήσει η προμήθεια 60 οχημάτων για το προσωπικό των Επιθεωρήσεων Εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 10.12.2013