Σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της Κρήτης προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από την Ενωση Πεζών, μία από τις ιστορικότερες συνεταιριστικές ενώσεις της χώρας και με σημαντικό μερίδιο αγοράς ως προς τη διάθεση κρητικού ελαιολάδου και κρασιού.
Η Ενωση ζήτησε και πέτυχε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, επιδιώκοντας την προστασία έναντι των πιστωτών της, κυρίως έναντι των τραπεζών, στις οποίες οφείλει περισσότερα από 23 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Ενωσης, κατατέθηκε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, 120 σελίδων, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού δανεισμού της, ώστε να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή του 100% των χρεών της.
Επ’ αυτού αναμένεται και η στάση της Τράπεζας Πειραιώς, προς την οποία εκκρεμούν τα 3/4 των συνολικών χρεών της Ενωσης.
Με την έκδοση της προσωρινής διαταγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου η Ενωση προστατεύεται από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, στα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι πιστωτές.
Σύμφωνοι οι εργαζόμενοι
Οπως δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Ενωσης Πεζών, Γιώργος Κουμαντάκης, οι 77 εργαζόμενοι βρίσκονται στο πλευρό της Ενωσης, συμφωνώντας στο σχέδιο εξυγίανσης, με βασική προϋπόθεση τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Τα συνολικά οφειλόμενα στους εργαζόμενους αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ (από δεδουλευμένα), ενώ αντίστοιχο ποσό οφείλεται για απλήρωτες αποζημιώσεις στους περίπου 50 πρόσφατα απολυμένους της εταιρείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, τα ποσά αυτά θα καταβληθούν σε 24 δόσεις και με την υπόσχεση αυτή δήλωσαν στο δικαστήριο τη σύμφωνη γνώμη τους για την υπαγωγή στο άρθρο 99 οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Χρέη και σε παραγωγούς
Σημαντικό κομμάτι του ανοίγματος της εταιρείας είναι τα χρέη προς τους παραγωγούς (λάδι και κρασί).
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Μανώλης Μπέρκης, οι τρέχουσες οφειλές στους ελαιοπαραγωγούς φτάνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει και υπόλοιπο 600.000 για τα σταφύλια.

Τα τελευταία χρόνια πάντως η Ενωση πλήρωνε σε «είδος» τους παραγωγούς, με παροχή εφοδίων, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση, τα χρέη προς τους αγρότες είναι υπαρκτά μεν αλλά ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά.
Η Ενωση Πεζών ιδρύθηκε το 1933 και αποτέλεσε πρότυπο για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα για την εποχή της.
Προήλθε από τη σύμπραξη των παραγωγών δέκα χωριών της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου [Αγιές Παρασκιές, Αγιος Βασίλειος, Βαρβάροι (ή Μυρτιά), Καλλονή, Καταλαγάρι, Κελλιά, Κουνάβοι, Μελέσσες, Πεζά, Χουδέτσι] και υπήρξε πρωτοπόρα στην παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.
Αν και επηρεάστηκε επαρκώς από τις… «ασθένειες» των αγροτικών συνεταιρισμών κατά τις δεκαετίες του ‘80-’90, κατάφερε να κρατήσει ψηλά τους δείκτες της παραγωγής, οινοποιώντας ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα και αλέθοντας περίπου 6.000 τόνους ελαιοκάρπου.
Στον τομέα της εμφιάλωσης οι επιδόσεις της φτάνουν τους 2.000 τόνους ετησίως για το λάδι και τους 8.000 τόνους για το κρασί. Από τους γνωστότερους κωδικούς της είναι το «Κρασί της παρέας» αλλά και το πιο πρόσφατο νεανικό ποτό Fizz.
Σήμερα, 83 χρόνια μετά την ίδρυσή της, φτάνει στο πιο δύσκολο σημείο της ιστορίας της, δίνοντας μάχη για να καλύψει το τεράστιο άνοιγμα που προέκυψε από τον τραπεζικό δανεισμό μέσω της πρώην Αγροτικής.
Οι εξελίξεις στην Ενωση Πεζών δεν αφήνουν αδιάφορες και τις άλλες αγροτικές ενώσεις του νομού (ΕΑΣ Ηρακλείου, Μεσσαράς κ.λπ., οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα) αλλά και όλης της Κρήτης, σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγροτική παραγωγή του νησιού.
(Κεντρική φωτογραφία: 83 χρόνια μετά η Ενωση Πεζών βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της).