ΠΩΣ ΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συζήτηση με το Νικόλα Κοσματόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού. Πώς μια γενοκτονία ορίζεται ως ανάπτυξη; Η Παλαιστίνη ως παγκόσμιο πρίσμα: η νέα αποικιοκρατική διεθνής και το τέλος της «ειρήνης». Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης

Ένας “θαυμαστός νέος κόσμος” ανοίγεται μπροστά μας. Κοιτάμε αποσβολωμένοι/ες tweets για τις εξελίξεις στη Δύση ενώ στη Μέση Ανατολή ξαναμοιράζεται η τράπουλα των εδαφών. Ποιός όμως κρατά την τράπουλα και “σε ποιόν πέφτει ο άσσος”;

Επανακαθορίζεται ηθικά ο δυτικός κόσμος μετά την livestream σφαγή που γίνεται επιτρεπτή στα πλαίσιά του στα κατειλημμένα παλαιστινιακά εδάφη; Είναι η βία του σιωνιστικού Ισραήλ στην Παλαιστίνη ένα μεμονωμένο περιστατικό ή καθρεφτίζει το μοντέρνο status quo επιβολής; Αλλά κυρίως: ποιο είναι το πραγματικό “γιατί” πίσω απ’όλα αυτά; Καθως ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο δυσνόητος και η πραγματικότητα μοιάζει με σενάριο δυστοπικής ταινίας, είναι δύσκολο να λύσουμε το μπερδεμένο κουβάρι της σύγχρονης γεωπολιτικής.

Σε μια αναζήτηση της άκρης του νήματος, ο καθηγητής Πολιτικής Ανθρωπολογίας του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού, Νικόλας Κοσματόπουλος, βρέθηκε στο Ηράκλειο στις 14 Μαρτίου για μια συζήτηση που εξετάζει την εν εξελίξει γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού υπό το πρίσμα της “ανάπτυξης”, όπως αυτή νοείται στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο.

Μια συζήτηση που διοργάνωσε η Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, με στόχο να ρίξει φως στα καταστροφικά σχέδια των σύγχρονων δυτικών κρατών στην περιοχή εκείνη, στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.