ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Χάος με το καθεστώς για τους ναυαγοσώστες. Τρεις νεκρούς στη θάλασσα μετρά ήδη η Κρήτη.

Τρεις νεκρούς στις θάλασσές της μετρά η Κρήτη πριν καλά καλά ξεκινήσει η θερινή περίοδος και πριν ακόμα φτάσει το μεγάλο κύμα τουριστών στο νησί. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους με τις αρχές και τους τοπικούς φορείς να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και το νησί. 

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένας Ολλανδός 21ετών ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το μεσημέρι της Κυριακής από τη θαλάσσια περιοχή του Πηγιανού Κάμπου στο Ρέθυμνο. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Είναι το τρίτο περιστατικό μέσα σε μόλις μία εβδομάδα για την Κρήτη. Στις 26 Μαΐου ακόμα δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα. Ένας 47χρονος Έλληνας και ένας 60χρονος αλλοδαπός έκαναν το τελευταίο τους μπάνιο στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου και στα Μάλια Ηρακλείου αντίστοιχα. 

Μπάχαλο με το θεσμικό πλαίσιο 

Για πλήρη ασάφεια ως προς το νομικό πλαίσιο εκμίσθωσης των παραλιών κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης. «Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου βάζει φρένο στην εκμίσθωση των παραλιών όπου υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις χώρων. Με αυτό τον τρόπο τα πρόστιμα εις βάρος των παρανομούντων εκκρεμούν αλλά οι παραλίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και φυσικά χωρίς ναυαγοσώστες. Οι Δήμοι δεν έχουν το παραμικρό έσοδο, ούτε από τους νόμιμους ούτε φυσικά από τους παράνομους καταληψίες του χώρου και συνεπώς δεν μπορούν να πληρώσουν προσωπικό για τη φύλαξη των παραλιών αυτών» αναφέρει ο κ. Δοξαστάκης. 

Για καθεστώς που οδηγεί σε όλο και περισσότερους πνιγμούς μιλά στην «Εφ.Συν.» ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών Λέανδρος Στεφανάκης καθώς μειώνονται συνεχώς οι παραλίες με φύλαξη. «Ήδη αν και ξεκίνησε επισήμως η τουριστική σαιζόν, στη Χερσόνησο, τον τουριστικότερο δήμο της Κρήτης, υπάρχουν 7 πολυσύχναστες παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες. Τόσο το στρεβλό καθεστώς όσο και το χαμηλό αντίτιμο των διαγωνισμών αποτρέπουν τους συναδέλφους από το να υποβάλλουν προσφορές, με αποτέλεσμα πολλοί από τους διαγωνισμούς να αποβαίνουν άκαρποι» αναφέρει ο ίδιος. 

Παραλίες με ωράριο δημοσίου 

Την ίδια στιγμή το ωράριο των ναυαγοσωστών μοιάζει με αυτό των δημοσίων υπηρεσιών. «Δεν είναι δυνατόν να έχεις αποτελεσματική κάλυψη με ωράριο από τις 10.30 έως τις 5.30 το απόγευμα και αυστηρά από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου. Τα απογεύματα οι παραλίες είναι ακόμα γεμάτες, κυρίως από οικογένειες που πάνε για να αποφύγουν το δυνατό ήλιο και τον Σεπτέμβρη ακόμα και τον Οκτώβρη τα ξενοδοχεία έχουν σχεδόν 100% πληρότητα. Είναι εντελώς κοντόφθαλμη αυτή η λογική» λέει ο δήμαρχος κ. Δοξαστάκης. 

Για «κακό τουρισμό» μιλά στην «Εφ.Συν.» ο εκπαιδευτής κ. Στεφανάκης. «Παλιά μιλούσαμε για τους πιτσιρικάδες μεταξύ 18 και 30 που ήταν απρόσεκτοι στη θάλασσα. Τώρα τα περισσότερα θύματα είναι Ρώσοι, που ξενυχτούν και πίνουν και πάνε κατευθείαν για μπάνιο το πρωί, πριν ακόμα πιάσει βάρδια ο ναυαγοσώστης. Αλλά ακόμα και όταν είμαστε εκεί δύσκολα υπακούν στις οδηγίες μας» αναφέρει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί ο ίδιος πέρυσι και μόνο σε Γούβες, Μάλια και Χερσόνησο έγιναν 85 διασώσεις. «Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα τροχαία. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα και τη δεύτερη στον κόσμο ως προς τα περιστατικά πνιγμών σε σχέση με τον πληθυσμό της» τονίζει ο κ. Στεφανάκης.  

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.06.2014