Χωρίς συγκεκριμένη λύση και προτάσεις οι συσκέψεις δημάρχων για το μεταναστευτικό ● Ασφαιρα πυρά και από τον Ν. Ανδρουλάκη που και πάλι δεν εξήγησε το «παρών» στην ακροδεξιά τροπολογία Πλεύρη.
Μια ολόκληρη μέρα με συσκέψεις επί συσκέψεων, χωρίς, και πάλι, να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον χώρο ή χώρους «φιλοξενίας» μεταναστών, πέρασαν χθες οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης, ενώ με ανέξοδες, γενικόλογες κορόνες εναντίον της ακροδεξιάς ρητορικής Πλεύρη εμφανίστηκε στο νησί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, παρόλο που επί αυτής της ακροδεξιάς τροπολογίας ο ίδιος και το κόμμα του ψήφισαν «παρών» στη Βουλή.
Από το πρωί της Δευτέρας οι περισσότεροι δήμαρχοι του νησιού και ο περιφερειάρχης βρέθηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, όπου τους είχε καλέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε κλειστή σύσκεψη με αποκλειστικό αντικείμενο το μεταναστευτικό ζήτημα. Η μόνη κοινή γραμμή στην οποία συμφωνούν όλοι είναι πως στην Κρήτη δεν πρέπει να φτιαχτεί «κλειστή δομή μόνιμου τύπου», με την ειδοποιό διαφορά να αφορά τον χρόνο παραμονής των μεταναστών σε αυτή, αφού όλες οι δομές είναι έτσι κι αλλιώς κλειστές και φυλασσόμενες (με κράτηση των μεταναστών – μικρές φυλακές δηλαδή), αλλά και μόνιμες αφού από τη στιγμή που δημιουργούνται δεν προβλέπεται χρονικό όριο λειτουργίας τους. Οι δήμαρχοι επιμένουν σε ολιγοήμερη διαμονή (από 1 έως 3 μέρες) και κατόπιν προώθησή τους με τα πλοία της γραμμής στις μεγάλες δομές κράτησης στην ηπειρωτική χώρα (κυρίως στην Αμυγδαλέζα), ενώ η κυβέρνηση, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, προανήγγειλε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή κέντρο κράτησης μακράς παραμονής στο νησί.
Βήμα πίσω
Χθες πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να έκανε ένα βήμα πίσω διά της υφυπουργού Μετανάστευσης (και βουλεύτριας Χανίων) Σέβης Βολουδάκη. Μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην ίδρυση ενός «κέντρου ταυτοποίησης» στην Κρήτη, ξεκαθαρίζοντας πως οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες θα μένουν «προσωρινά» και εντός ολίγων ημερών θα μετακινούνται σε δομές της ενδοχώρας. Αν και απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ημερών παραμονής, αναφέρθηκε σε «διαμονή που δεν θα υπερβαίνει τις λίγες ημέρες».
Αυτό φαίνεται να καθησυχάζει προσωρινά τους αυτοδιοικητικούς ώστε κατόπιν να ασχοληθούν με το άλλο μεγάλο «αγκάθι», που είναι ο τόπος όπου θα εγκατασταθεί αυτή ή αυτές οι δομές. Μετά τη σύσκεψη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακολούθησε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων υπό την προεδρία του δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.
Και στις δύο συσκέψεις διατυπώθηκε πανσπερμία προτάσεων, τόσο που άρχισε να μοιάζει το σκηνικό με τον πύργο της Βαβέλ: ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης πρότεινε όχι μία αλλά τρεις μικρές δομές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός απέρριψε ξανά την πρόταση για εγκατάσταση στο στρατόπεδο Μπετεινάκη και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε έτοιμος για κινητοποιήσεις και αντιδράσεις αν επιλεγεί το στρατόπεδο Ζωγραφάκη, δίπλα στο αεροδρόμιο Καστελλίου, που μέχρι στιγμής φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης κατηγόρησε τους δημάρχους που ακολουθούν την τακτική να ρίξουν την ευθύνη σε άλλους δήμους, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος ίσως επιτύχει συνεννόηση με κάποιον ιδιώτη για την εκμίσθωση χώρου (χωρίς βέβαια να δώσει περισσότερες πληροφορίες). Ο κ. Κεγκέρογλου, πάντως, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε πως το ζήτημα των χώρων «εξετάζεται από μηδενική βάση» (σ.σ. και ενώ εδώ και δύο χρόνια είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη).
Ουδεμία ενόχληση
Σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι της Κρήτης φαίνεται πως προτιμούν την «άνωθεν» χωροθέτηση ώστε να μη χρεωθεί κανείς το πολιτικό κόστος απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν για τις «προσωρινής διαμονής» δομές. Κανένας πάντως από τους αιρετούς δεν φάνηκε να ενοχλείται από την εξόφθαλμα παράνομη τροπολογία που στερεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου σε όσους φτάνουν στην Κρήτη, παρόλο που το θέμα αφορά άμεσα το νησί.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χθες ότι με αυτόν τον τρόπο στην ουσία οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. «Είμαστε απέναντι από την ακροδεξιά ρητορική του Πλεύρη, που επί της ουσίας είναι ένα επικοινωνιακό σόου που απευθύνεται σε συγκεκριμένα ακροατήρια», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς όμως να εξηγήσει, αν και ένα κομμάτι του δικού του ακροατηρίου επηρεάζεται από αυτή τη ρητορική, την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε στη Βουλή αλλά επέλεξε το άσφαιρο «παρών».
Ανθρωποι σαν ποντίκια μέσα στην Κιτρένωση
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε τον έναν από τους τρεις χώρους όπου «φιλοξενούνται» μετανάστες, την Κιτρένωση στον νομό Ρεθύμνου. Ο φωτορεπόρτερ Γιώργης Πακιουφάκης, που συνόδευε τον Σ. Φάμελλο, παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» φωτογραφίες (τις πρώτες που δημοσιεύονται) από τις άθλιες συνθήκες διαμονής των ανθρώπων εκεί. Σε μια περίκλειστη παλιά αποθήκη, χωρίς ούτε ένα παράθυρο για φως και αερισμό, οι άνθρωποι διαβιούν κυριολεκτικά σαν ποντίκια. Οπως αναφέρει ο ίδιος, είναι ντροπή σε ένα νησί που φιλοξενεί 6 εκατομμύρια τουρίστες τη σεζόν να μην μπορούν να συνεννοηθούν οι φορείς για να ζουν αξιοπρεπώς αυτοί οι άνθρωποι. «Γι’ αυτούς τους “εισβολείς” και γι’ αυτό το “μενού ξενοδοχείου” μιλά ο κ. Πλεύρης», σημειώνει ο ίδιος.
Ηθικός πανικός λόγω «εισβολέων»
Παρά τον ορυμαγδό περί «εισβολέων»,πάντως, σε γενικές γραμμές τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην Κρήτη έχει επιστρέψει σε μια κάποια «κανονικότητα». Οι περισσότεροι άνθρωποι από τις μεγάλες «καραβιές» που έφτασαν στο νησί έχουν ήδη προωθηθεί στην Αττική και μετανάστες βρίσκονται ακόμα σε τρεις χώρους: στο κτίριο του παλιού Ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκονται 231 άνθρωποι (εκ των οποίων οι 128 αναχωρούν αύριο για τον Πειραιά και οι υπόλοιποι την Παρασκευή). Στο Ρέθυμνο περίπου 100 άνθρωποι «φιλοξενούνται» ακόμα στο κτίριο της Κιτρένωσης, για τους οποίους επίσης αναμένεται μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός είναι στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς στα Χανιά όπου παραμένουν 400 άνθρωποι με προοπτική τουλάχιστον οι μισοί να αναχωρήσουν εντός των επόμενων τριών ημερών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτός ο συνολικός αριθμός των περίπου 700 ανθρώπων είναι «η «ασύμμετρη απειλή», τα υποκείμενα του «υβριδικού πολέμου» για τους οποίους μιλούν με τόσο πάθος κυβέρνηση, κάποια κόμματα, τα πρόθυμα ΜΜΕ (τοπικά και κεντρικά), ταΐζοντας με κάθε τρόπο τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, φορέας υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αυτήν ακριβώς την εικόνα στηλιτεύει σε χτεσινή ανακοίνωσή του.