Καταπέλτης ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος για τις ευθύνες του Λιμενικού, ενώ μίλησε για προσπάθεια συγκάλυψης αντίστοιχη με αυτήν της υπόθεση των Τεμπών. ● Σημαντική εκδήλωση για το προσφυγικό στο Ηράκλειο από την τοπική Ενωση Φιλολόγων.
Την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας κατήγγειλε ο ακτιβιστής-διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος από το Ηράκλειο, όπου βρέθηκε καλεσμένος της τοπικής Ενωσης Φιλολόγων σε μια εκδήλωση με τίτλο «Πόλεμοι και Μεταναστευτικές Κινήσεις στη Μεσόγειο». Μαζί με τον ιστορικό Γιώργο Μιχαηλίδη ανέλυσαν τόσο το παρελθόν της μετανάστευσης στον χώρο της Μεσογείου όσο και τη σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να προσεγγίσουν την Ευρώπη.
Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ναυάγιο της Πύλου, τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία της σύγχρονης Ευρώπης που όμως γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και της Δικαιοσύνης. Παρουσίασε εκτενώς το χρονικό της υπόθεσης τον Ιούνιο του 2023 και τις τελευταίες εξελίξεις με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες σε 8 αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.
Οπως είπε ο ίδιος, έγινε από την πρώτη στιγμή συστηματική προσπάθεια όχι μόνο να συσκοτιστεί το έγκλημα του Λιμενικού, το οποίο ευθύνεται για τη βύθιση του σκάφους με τους 750 μετανάστες (εκ των οποίων πνίγηκαν οι 650), αλλά και να αποδοθούν οι ευθύνες για το ναυάγιο σε 9 από τους επιζώντες, οι οποίοι αθωώθηκαν μόνο μετά τη δυναμική κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης στη δίκη που έγινε στην Καλαμάτα τον περασμένο Μάιο. Οπως είπε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, όλες οι μαρτυρίες των επιζώντων κάνουν λόγο για πρόσδεση του σκάφους από το Λιμενικό, η οποία προκάλεσε τη βύθιση, ενώ το γεγονός ότι κατασχέθηκαν όλα τα κινητά των μεταναστών και δεν υπάρχει καμία καταγραφή από τις συνομιλίες των Λιμενικών με το Κέντρο Επιχειρήσεων ή από τις κάμερες του περιπολικού σκάφους αποτελεί μια εξόφθαλμη συγκάλυψη παρόμοια με αυτή που επιχειρείται στην υπόθεση των Τεμπών.
Ο διασώστης αναφέρθηκε συνολικά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία χρηματοδοτεί παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες -κυρίως από τη Λιβύη- για να εμποδίζουν τους μετανάστες να φύγουν και να τους σταματούν με κάθε τρόπο ακόμα και μέσα στη θάλασσα. «Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται με το κεφάλι και δεν διστάζουν ακόμα και να ανοίξουν πυρ εναντίον των μεταναστών, αλλά και εναντίον των διασωστικών σκαφών» είπε, περιγράφοντας την εμπειρία του από αντίστοιχη επαφή με τις ομάδες αυτές κατά τη διάρκεια διάσωσης σε διεθνή ύδατα, όταν «οι σφαίρες έπεφταν στα δύο μέτρα από το δικό μας φουσκωτό που έσωζε ναυαγούς».
Τέλος, αναφέρθηκε στην πολιτική της Ε.Ε. που αναζητά συνεχώς να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους μετανάστες, τονίζοντας το εξωφρενικό σύστημα της απόδοσης της ιδιότητας του «διακινητή» σε ανθρώπους που μπορεί να αναγκάστηκαν ακόμα και υπό την απειλή του όπλου να πιάσουν το τιμόνι της βάρκας που μεταφέρει τους ίδιους και μερικούς ακόμα εκατοντάδες κατατρεγμένους. «Οι ελληνικές φυλακές έχουν γεμίσει από «διακινητές» που δικάζονται σε δίκες-παρωδία, μέσα σε 15-20 λεπτά, χωρίς μεταφραστή και με δικηγόρο που ορίζεται λίγο πριν από τη δίκη από το δικαστήριο» είπε, προσθέτοντας πως σε αυτούς τους ανθρώπους επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές από 100 έως και… 300 χρόνια στον καθένα. «Κανένας πραγματικός διακινητής δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του για να μπει σε μια βάρκα και αυτό η Ευρώπη κάνει πως δεν το ξέρει, προσπαθώντας να φορτώσει στους ίδιους τους μετανάστες την ευθύνη» ανέφερε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.
Θάλασσα προσφυγιάς
Για την ιστορική διαδρομή του χώρου της Μεσογείου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσφυγιά μίλησε ο ιστορικός Γιώργος Μιχαηλίδης, ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνοντας μέχρι τα σύγχρονα ιστορικά ντοκουμέντα. Ο ίδιος περιέγραψε τις συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών που ακολουθούσαν πάντα τους πολέμους για την αύξηση του ζωτικού χώρου ήδη από την Αρχαία Ελλάδα και τα χρόνια του Μινωικού Πολιτισμού στην Κρήτη όσο και κατόπιν, στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Βυζαντίου αλλά και αργότερα στον Πρώτο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Καταστροφή κτλ. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως για αιώνες η πορεία της προσφυγιάς ήταν αντίστροφη, από τον Βορρά προς τον Νότο, με μεγάλα τμήματα πληθυσμού να μεταφέρονται μαζικά από την Ευρώπη προς τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Κρήτης που έχει βρεθεί ιστορικά και στις δύο θέσεις και ως υποδοχέας, αλλά και ως αφετηρία προσφυγικών ροών.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης όπου εργάζεται και ο ίδιος: «Βλέπουμε σε σχολεία της Αθήνας μαθητές μας πρόσφυγες, από διάφορες χώρες, ξαφνικά να εξαφανίζονται από τις τάξεις μας. Αλλοι φεύγουν για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, ενώ άλλους τους διώχνουν επιστρέφοντάς τους πίσω ή προς άγνωστη κατεύθυνση» είπε ο ίδιος.
Την εκδήλωση στο Ηράκλειο παρακολούθησε πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ, ενώ μέλη της Ενωσης Φιλολόγων Ηρακλείου παρουσίασαν αποσπάσματα από ποιήματα σχετικά με την προσφυγιά και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Σβάρνα, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Φιλολόγων Ηρακλείου, η οποία τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί αυτή η συζήτηση ειδικά στις σχολικές κοινότητες με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και ειδικά στην Κρήτη που τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών.