ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ Η GREENPEACE: Τέσσερις μέρες ενημέρωσης και δράσεων από το πλήρωμα του Arctic Sunrise στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας «Stop Fossil Gas» ● Στο εμβληματικό πλοίο της οργάνωσης περιηγήθηκε η «Εφ.Συν.»
Το μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων μεταφέρει το εμβληματικό πλοίο της Greenpeace, περιοδεύοντας σε λιμάνια της Μεσογείου, με στάση φυσικά και στην Κρήτη, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο των πολυεθνικών. Το Arctic Sunrise βρέθηκε στο Ηράκλειο από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου και το πλήρωμά του κατάφερε να ενημερώσει εκατοντάδες πολίτες (σε πολύ μεγάλο βαθμό οικογένειες με παιδιά) που περιηγήθηκαν στους χώρους του και έγιναν δέκτες του μηνύματος για την ανάγκη άμεσης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Στο Arctic Sunrise «ανέβηκε» και η «Εφ.Συν.» έχοντας ξεναγούς τον Μπάμπη Συμεωνίδη, έναν από τους παλιότερους εθελοντές της Greenpeace στην Ευρώπη, μόνιμο κάτοικο Ηρακλείου, αλλά και τον Κώστα Καλούδη, υπεύθυνο της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης. Και οι δύο μάς μίλησαν για τη σημασία της προστασίας της ελληνικής τάφρου που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και καταλήγει στα νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά και για το εύρος των ενημερωτικών δράσεων της οργάνωσης στο πλατύ κοινό αλλά και στους εκπροσώπους τοπικών φορέων, δήμων, περιφερειών κ.λπ.
Μάλιστα στο Arctic Sunrise, κατά τις ημέρες παραμονής του στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν και ειδικές ενημερωτικές συζητήσεις, η πρώτη με εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης (η οποία έχει ψηφίσει θετικά για τις εξορύξεις στα νότια του νησιού) αλλά και δημάρχους και αντιδημάρχους του νομού, τους προέδρους των τοπικών παραρτημάτων του ΤΕΕ και του ΓΕΩ-ΤΕΕ, τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και των διευθυντών ξενοδοχείων της Κρήτης κ.ά.

Στη δεύτερη συνάντηση με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης κατά των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Greenpeace για τα κητώδη που έλαβε χώρα στα βορειοδυτικά της Κρήτης τα έτη 2021 και 2022 και παρουσιάστηκε η εκστρατεία που έγινε στις Βαλεαρίδες Νήσους από τη συμμαχία Alianza Mar Blava, με απολύτως θετικά αποτελέσματα.
Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Καλούδης, η ελληνική τάφρος είναι τόπος διαβίωσης και αναπαραγωγής μεγάλων κητωδών θηλαστικών (φάλαινες) τα οποία τίθενται σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο κατά τη διαδικασία των εξορύξεων αλλά και κατά τη διάρκεια των σεισμικών ερευνών, που ήδη έχουν ξεκινήσει στα νότια της Κρήτης. Επιπλέον η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε τόσο μεγάλα βάθη (άνω των 3.000 μέτρων) είναι εξαιρετικά μεγάλη, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στη θαλάσσια πανίδα όσο και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (αλιεία, τουρισμός κ.λπ.).
Ο Μπάμπης Συμεωνίδης στέκεται μπροστά σε ένα από τα πέντε φουσκωτά σκάφη που μεταφέρει το Arctic Sunrise και περιγράφει τις ακτιβιστικές δράσεις που αναλαμβάνουν τα μέλη της Greenpeace, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, αλλά πάντα με τους κανόνες της μη βίαιης εμπλοκής και αντίδρασης. Ο ίδιος θυμάται πως τέτοιες μέρες, πριν από 40 χρόνια, στις 10 Ιουλίου του 1985, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την ανατίναξη του ιστορικού πλοίου Rainbow Warrior, που βρισκόταν τότε αγκυροβολημένο στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας οργανώνοντας την εκστρατεία της Greenpeace κατά των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στην ατόλη Μορουρόα. Από την επίθεση εκείνη είχε σκοτωθεί ο φωτογράφος Φερνάντο Περέιρα, πατέρας δύο παιδιών.
Εκστρατεία
Στις μέρες μας η δράση της Greenpeace στην Ευρώπη έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της παύσης των εξορύξεων υδρογονανθράκων μέσω της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Fossil Free Future» και της περιοδείας «Stop Fossil Gas», κομμάτι της οποίας ήταν και η επίσκεψη του Arctic Sunrise στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής και ύστερα από ακτιβιστικές πιέσεις η Γαλλία έχει απαγορεύσει τη χορήγηση νέων αδειών για εξορύξεις στο έδαφός και τα χωρικά της ύδατα ήδη από τα τέλη του 2017, ενώ η Ισπανία προχώρησε στην ίδια απόφαση από το 2021, με πρόβλεψη να σταματήσει εντελώς η παραγωγή μέχρι το 2042. Η Greenpeace έχει δημοσιεύσει πανευρωπαϊκή έκκληση για την απαγόρευση όλων των νέων έργων υποδομής ορυκτού αερίου -και ορυκτών καυσίμων- στην Ε.Ε., η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει 83.000 υπογραφές.
Στον αντίποδα, στην Ελλάδα της «πράσινης ανάπτυξης», οι εξορύξεις σε μεγάλα βάθη νότια της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο εισήχθησαν από την κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Ενέργειας τον Γιώργο Σταθάκη και ενδιαφερόμενους παίκτες την Total και την Exxon Mobil, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει και επαυξάνει, προσθέτοντας νέα «οικόπεδα» προς έρευνα και καλώντας και νέους παίκτες (Chevron) στο επικίνδυνο παιχνίδι των εξορύξεων.
Δράση στην Αλεξανδρούπολη
Οι προηγούμενοι σταθμοί του Arctic Sunrise ήταν το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κροατία, ενώ μετά το Ηράκλειο το πλοίο αναχώρησε για το λιμάνι του Βόλου. Την Τετάρτη 16 Ιουλίου άλλη ομάδα ακτιβιστών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace πραγματοποίησε ακτιβισμό στην πλωτή μονάδα υγροποίησης ορυκτού αερίου FSRU Alexandroupolis που βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000.
Οι ακτιβιστές κατάφεραν με ειρηνικό τρόπο να απλώσουν δύο μεγάλα πανό πάνω στις εγκαταστάσεις της μονάδας που έγραφαν: «STOP στο ορυκτό αέριο» και «Ορυκτό αέριο: not approved». Η δράση τους διακόπηκε έπειτα από επέμβαση του Λιμενικού Σώματος που απομάκρυνε τους ακτιβιστές από τις εγκαταστάσεις της πλωτής μονάδας.