Για μία άρτια δομημένη εγκληματική οργάνωση, που θα μπορούσε να εκτελέσει και άλλα παρόμοια εγκλήματα, έκανε λόγο η εισαγγελέας της έδρας του Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στην πολύκροτη δίκη για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η εισαγγελέας Γεωργία Δούρου πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο, ενώ τόνισε πως υπάρχουν και σαφείς ενδείξεις για ακόμα τέσσερα πρόσωπα που δεν έχουν περιληφθεί στο κατηγορητήριο.
Για τον λόγο αυτόν, ζήτησε την αποστολή όλων των σχετικών στοιχείων που προέκυψαν από τη δίκη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, με στόχο την άσκηση νέων ποινικών διώξεων, ενώ μεταξύ των τεσσάρων προσώπων βρίσκεται και γνωστός ποινικός από το Ρέθυμνο που είχε εμπλακεί στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου.
Κατά την τετράωρη αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανασύνθεσε όλο το ιστορικό της εξάμηνης ομηρίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, αποδίδοντας συγκεκριμένους ρόλους στους 12 κατηγορούμενους.
Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε και από την αγόρευσή της πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή κάποιου εκ των κατηγορουμένων στην επιχείρηση αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου 2017 και ενώ εκείνος κατευθυνόταν στο σπίτι του από το αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Το γεγονός ότι το δικαστήριο αλλά και η αστυνομική έρευνα δεν έχει φτάσει στην πρώτη ομάδα των απαγωγέων βαραίνει συνεχώς τη δίκη, στην οποία έχουν ακουστεί και ξεκάθαροι ισχυρισμοί για απειλές που δέχονται οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, ενώ εμφανής υπήρξε και η προσπάθεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη να κρύψει πράγματα που έχει δει ή ακούσει.
Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή της εισαγγελέως ακόμα και για πιθανή παραπομπή του Μιχάλη Λεμπιδάκη για ψευδορκία, η οποία θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί από τα κενά της κατάθεσης του επιχειρηματία.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο, αποδίδοντας διαφορετικά αδικήματα, ανάλογα με τον ρόλο του καθενός. Ηγετικό ρόλο στη σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης απέδωσε η εισαγγελέας σε έναν 46χρονο Ρεθεμνιώτη (Σ.Μ.), μόνιμο κάτοικο Αθηνών, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε και τις πρώτες επικοινωνίες με την οικογένεια Λεμπιδάκη, θέτοντας και το απαιτούμενο τίμημα για λύτρα (100 εκατ. ευρώ).
Στην κατοχή του βρέθηκαν κάρτες «πακιστανικών» κινητών τηλεφώνων από την ίδια παρτίδα και με τα ίδια στοιχεία κατόχου με αυτά από τα οποία στέλνονταν μηνύματα στην οικογένεια Λεμπιδάκη.
Η εισαγγελέας θεώρησε πως ολόκληρη η παρτίδα είχε αγοραστεί από τον ίδιο κατηγορούμενο και τα είχε διοχετεύσει στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Αξιοσημείωτο είναι πως ο εν λόγω κατηγορούμενος είναι μεταξύ των τεσσάρων που δεν έχουν προφυλακιστεί και κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους.
Εκτός από τον 46χρονο, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή ακόμα 5 κατηγορουμένων για την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στους υπόλοιπους 6 απέδωσε την κατηγορία της ένταξης στην οργάνωση, καθώς προστέθηκαν στη συνέχεια.
Για 9 από τους 12 κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι για την κατηγορία της εκβίασης (σ.σ. πρόκειται για όσους συμμετείχαν στις 32 συνολικά επικοινωνίες με την οικογένεια Λεμπιδάκη), ενώ σε 5 κατηγορουμένους απέδωσε ευθύνες για την αρπαγή και κατακράτηση του επιχειρηματία, καθώς είχαν αποδεδειγμένα ρόλο φύλακα – φροντιστή – φρουρού στα συνολικά έξι κρησφύγετα που χρησιμοποιήθηκαν για την κράτησή του.
Τέλος, σε 2 κατηγορούμενους αποδόθηκε η κατηγορία της οπλοκατοχής, καθώς κατά τη δική τους παρουσία στα κρησφύγετα υπήρχε αποδεδειγμένα και όπλο που δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Ενδιαφέρον επίσης έχει η διαπίστωση της εισαγγελέως πως κάποια από τα μέλη της οργάνωσης (τουλάχιστον 3) στρατολογήθηκαν μέσα από τις τάξεις του Συλλόγου Αλληλοβοηθείας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ), μιας συλλογικότητας που κινητοποιούνταν για την αποτροπή πλειστηριασμών στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, με δυναμική παρουσία στα δικαστήρια, αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ των οφειλετών στις τράπεζες.
Τη στρατολόγηση των μελών του ΣΑΟΡ είχε αναλάβει ο 46χρονος «ακτιβιστής» (Ε.Σ.), ο οποίος φαίνεται να λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σε δύο ομάδες απαγωγέων, ενώ υποσχόταν αμοιβές στα μέλη που στρατολογούσε με τις οποίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να καλύψουν τις ανοιχτές υποχρεώσεις τους. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε συλληφθεί και ομολογήσει και τον εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απαγωγή Λεμπιδάκη.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, και η έκδοση της απόφασης.