ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΠΟΥΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οι φορείς και οι συλλογικότητες που πασχίζουν για την προστασία του μινωικού μνημείου στον λόφο Παπούρα, που δίπλα του προβλέπεται η τοποθέτηση του ραντάρ του νέου αεροδρομίου, δίνουν σήμερα κρίσιμο ραντεβού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

Ραντεβού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης δίνουν σήμερα (στις 12 μ.) φορείς και συλλογικότητες που υπερασπίζονται την προστασία του μοναδικού μινωικού μνημείου στη θέση Παπούρα, ζητώντας το αυτονόητο: να μην εγκριθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει τοποθέτηση του ραντάρ του νέου αεροδρομίου ακριβώς δίπλα στις αρχαιότητες.

Για το θέμα έχει υπάρξει τεράστια κινητοποίηση αρχαιολόγων-μελετητών του μινωικού πολιτισμού τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ διεθνής είναι η κατακραυγή για την απόφαση των μελών του ΚΑΣ που ενέκριναν την ουσιαστική καταστροφή του μνημείου για χάρη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.

Διαμελισμός

Για σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει προκηρύξει στάση εργασίας στις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Κρήτης, ενώ σε σχετική ανακοίνωση καταγγέλλεται πως μόλις δύο μέρες μετά την προειλημμένη απόφαση του ΚΑΣ και χωρίς να έχει εκδοθεί η κατά νόμον απόφαση του ΥΠΠΟ (που ακόμη εκκρεμεί) εκδόθηκε η νέα ΑΕΠΟ του έργου του αεροδρομίου, η οποία χωροθετεί το ραντάρ στον λόφο Παπούρα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, δίνεται το πράσινο φως στην ΤΕΡΝΑ να χρησιμοποιήσει τα αδρανή από τους εκβραχισμούς της Παπούρας στις κατασκευές του αερολιμένα! «Αντί να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος όλη η Παπούρα, δίνουν άδεια να διαμελιστεί και να γίνει οικοδομικό υλικό για το αεροδρόμιο. Και αυτό παρουσιάζεται από την υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή ως… ολοκληρωμένη προστασία».

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση-κόλαφο κατά του υπουργείου Πολιτισμού η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), μιλώντας ξεκάθαρα για καταστροφή του μνημείου, ενώ χθες δόθηκε στη δημοσιότητα νέα λίστα υπογραφών που περιλαμβάνει 257 αρχαιολόγους από όλο τον κόσμο και οι οποίοι σε παρέμβασή τους επισημαίνουν πως οι εκτενείς διαμορφώσεις και ταπεινώσεις του λόφου θα βλάψουν ανεπανόρθωτα το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο, παραβιάζοντας κατάφωρα τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 4858/2021. «Είναι αυτονόητο ότι, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμη περατωθεί, δεν επιτρέπεται, από ηθική και νομική άποψη, να παίρνονται οιεσδήποτε αποφάσεις για την τύχη του σπουδαίου λόφου Παπούρα που σημαίνουν την ταπείνωσή του και τη βλάβη των μνημείων που περιλαμβάνει», τονίζεται στη σχετική παρέμβαση.

Ευθυγράμμιση

Για τη στάση της περιφερειακής αρχής, πάντως, έχει προϊδεάσει η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Γεωργία Μηλάκη, η οποία σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή της φάνηκε να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα επιχειρήματα της ΤΕΡΝΑ ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόσφορη θέση για την εγκατάσταση του ραντάρ. Παρ’ ότι δεν έχει κατατεθεί καμία ολοκληρωμένη μελέτη, η αντιπεριφερειάρχης μετέφερε ραδιοναυτιλιακές τεχνικές πληροφορίες για… δυσλειτουργία του ραντάρ σε οποιονδήποτε άλλο από τους γύρω λόφους, ενώ κατέληξε πως, παρά τη σπουδαιότητά του, «κάθε τέτοιο εύρημα δεν μπορεί να αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου».

Στη συνεδρίαση αναμένεται να παραβρεθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλίου αλλά και του τοπικού Δήμου Μινώα-Πεδιάδας, που εναντιώνονται στην καταστροφή του μνημείου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 25.07.25