Μια υπόθεση με πολλές και περίεργες διαστάσεις ερευνούν οι αρχές τηςΚρήτηςμετά τη σύλληψη επτά ατόμων, έξι Ελλήνων και ενός Ισπανού, στα νότια του νησιού από το Λιμενικό Σώμα. Οι επτά συνελήφθησαν εν πλω, ενώ βρίσκονταν σε φουσκωτό σκάφος, κοντά στο Ελαφονήσι, προερχόμενοι από τη Λιβύη, τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο όπλα, περίπου 800 σφαίρες και εξαρτήματα όπλων (γεμιστήρες κ.λπ.) αλλά και λαθραία καπνικά προϊόντα όπως επίσης και μεγάλες ποσότητες αλιευμάτων.
Το ενδιαφέρον των αρχών κίνησαν οι ισχυρισμοί των συλληφθέντων ότι έχουν σχέση με την ΕΥΠ και ότι βρίσκονταν σε μυστική αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς υποστήριξη του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (σ.σ. ο Χαφτάρ είχε βρεθεί στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια).
Το… σενάριο των συλληφθέντων περιελάμβανε ακόμα και την πώληση τεσσάρων ταχυπλόων σκαφών έναντι 400.000 ευρώ έκαστο, που υποτίθεται ότι διενήργησαν για ενίσχυση του στρατού του Χαφτάρ αλλά και μια τιμητική πλακέτα από τον στρατάρχη, που υποτίθεται ότι προορίζεται για αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης ενώ ακόμα και τα αλιεύματα (ροφοί, συναγρίδες κ.λπ.) βάρους περίπου 165 κιλών, είπαν πως ήταν δώρα που έλαβαν από Λίβυους αξιωματικούς.
Όλα αυτά βέβαια μένει να εξακριβωθούν από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα λεγόμενα των συλληφθέντων δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προέκυπτε μείζον διπλωματικό και στρατιωτικό ζήτημα με απρόβλεπτες προεκτάσεις.
Και η ΟΙΚΟΜΕΤ
Μια ακόμα περίεργη διάσταση του συγκεκριμένου θέματος έχει να κάνει με έναν από τους Ελληνες συλληφθέντες. Πρόκειται για τον 58χρονο ιδιοκτήτη της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, ο οποίος είχε απασχολήσει τις αρχές το 2008 μετά τη σκοτεινή ιστορία της επίθεσης με βιτριόλι στην καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης έναντι της μετέπειτα ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν βρεθεί ποτέ, ενώ στον εργοδότη της δεν ασκήθηκε καμία δίωξη.
Η ΟΙΚΟΜΕΤ υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 250.000 ευρώ στην Κούνεβα, απόφαση όμως που ανατράπηκε στο Εφετείο. Ο ίδιος άνθρωπος, πάντως, το 2016, όταν η εταιρεία του είχε αναλάβει τη διαχείριση του εργοστασίου ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη, κατηγορήθηκε από άλλη απολυμένη συνδικαλίστρια ότι την απείλησε να μην αντιδρά και «να θυμηθεί την υπόθεση Κούνεβα».
Τόσο ο συγκεκριμένος άνθρωπος όσο και οι άλλοι έξι συλληφθέντες θα δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου στις 17 Ιουλίου, καθώς στην πρώτη εκδίκαση το δικαστήριο ζήτησε την κλήση επιπλέον μαρτύρων που θα μπορούν να φωτίσουν παραπάνω την υπόθεση. Μέχρι τότε και οι 7 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.