Αυξάνεται το κυνήγι σπάνιων αλλά και επικίνδυνων για τον άνθρωπο ψαριών.
Πολλαπλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και για τη θαλάσσια ζωή δημιουργεί η απάτη λαθραλιέων και ιχθυεμπόρων, οι οποίοι κυνηγούν και πωλούν προς βρώση καρχαρίες και άλλα απειλούμενα είδη. Το φαινόμενο έχει διαπιστωθεί αρχικά από ερευνητές στην Ιταλία αλλά πρόσφατα υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και για την Ελλάδα.
Όπως εξηγεί στην Εφ. Συν η Μαρία Σαλωμίδη, θαλάσσια βιολόγος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ ο κίνδυνος από την κατανάλωση καρχαρία είναι διπλός, τόσο για το ίδιο το απειλούμενο είδος όσο και για τον άνθρωπο. «Ο καρχαρίας και γενικά τα ψάρια που ονομάζουμε κορυφαίους θηρευτές είναι ακατάλληλα για βρώση. Στο σώμα τους συσσωρεύονται τοξικά βαρέα μέταλλα μεταφέροντας όλες τις επιβαρύνσεις από κάθε άλλο είδος που εκείνοι καταναλώνουν. Σχηματικά ο καρχαρίας συγκεντρώνει τα επιβαρυντικά στοιχεία που κουβαλούν στον οργανισμό του όλα τα προηγούμενα από αυτόν ψάρια της διατροφικής του αλυσίδας. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο και στην ξηρά δεν καταναλώνουμε κορυφαίους θηρευτές, όπως το λιοντάρι, την τίγρη κτλ». Οι καρχαρίες είναι τα «απορριμματοφόρα της θάλασσας» λένε οι βιολόγοι. Είναι ψάρια πτωματοφάγα αφού καταναλώνουν νεκρά κήτη και άρρωστα ψάρια και θηλαστικά. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τον δικό τους οργανισμό ωστόσο οι βλαβερές ουσίες από τα θηράματά τους περνούν και σε αυτά. Θα ήταν σα να αποφασίσει κάποιος να φάει ένα όρνεο, εξηγούν οι ειδικοί για τη θαλάσσια ζωή.
Υδράργυρος και αρσενικό στο πιάτο μας…
Επιπλέον, σύμφωνα με την κ Σαλωμίδου το δέρμα του καρχαρία είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και συγκεντρώνει βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο και αρσενικό από τα απόβλητα των πλοίων ή γενικότερα από τη θαλάσσια ρύπανση. Το ίδιο συμβαίνει εξάλλου και με άλλα μεγάλα ψάρια όπως τα μεγάλα σαλάχια αλλά ακόμα και κάποια ευρείας κατανάλωσης όπως ο ξιφίας και ενδεχομένως και ο τόνος.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο ΕΛΚΕΘΕ αλλά και στην οργάνωση «Αρχιπέλαγος» αυξάνεται και στην Ελλάδα το κυνήγι τέτοιων μεγάλων ψαριών. Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν κυρίως στα νότια της Κρήτης, στο Βόρειο Αιγαίο κοντά στη χερσόνησο του Άθω, στο Ιόνιο από τα Κύθηρα έως το ακρωτήρι Κάβο Μαλλιά και στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου. «Οι καρχαρίες ψαρεύονται, τεμαχίζονται και κατόπιν πωλούνται ως γαλέος εγκυμονώντας κινδύνους αφού το κοινό δεν μπορεί να ξεχωρίσει το είδος του ψαριού. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου καρχαρίες κατέληξαν να πωλούνται ακόμα και σε σούπερμάρκετ ως είδος γκουρμέ παρά τη σχετική απαγόρευση και χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία» λέει η κ. Σαλωμίδου.
Εκτός όλων των άλλων δημιουργείται και τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα αφενός επειδή ο καρχαρίας είναι εξαιρετικά σπάνιο είδος και αφετέρου επειδή η εξάλειψή του θα σημάνει διαταραχή όλης της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας, εξηγεί στην Εφ.Συν. η βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.06.2013