Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Οι έξι συλληφθέντες, που απολογούνται τη Δευτέρα, παραπέμπονται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ● Κίβδηλα τα περισσότερα ευρήματα δηλώνουν οι συνήγοροί τους.

Βαριές κατηγορίες απήγγειλε η εισαγγελική αρχή Ηρακλείου στους έξι συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που ήρθε στο φως μετά την έρευνα των αστυνομικών αρχών στο χωριό Ατσιπάδες του Δήμου Γόρτυνας. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ένας 58χρονος, διευθυντής σε δημόσια υπηρεσία στο Ηράκλειο, στον οποίο οι συγκατηγορούμενοί του αποδίδουν ηγετικό ρόλο.

Στον συγκεκριμένο άνθρωπο αποδίδεται η κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και στους υπόλοιπους για ένταξη ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Από κοινού τούς ασκήθηκαν κατηγορίες για κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της παράνομης μεταβίβασης μνημείου που δεν έχει δηλωθεί νόμιμα και της παράβασης της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων. Και οι έξι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα 28 Απριλίου.

Χθες η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και επίσημες φωτογραφίες για τα ευρήματα, στα οποία περιλαμβάνονται: 15 λυχνάρια, 17 ειδώλια και τμήματα αυτών, 3 αγγεία και τμήματα αυτών, πιθάρι, μεταλλικός διπλός πέλεκυς και μεταλλικό κοχλιάριο (κουταλάκι), μία εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας, 5 διάφορα λίθινα και αποτμήματα αυτών και μαρμάρινη παιδική κεφαλή.

«Εκθετήριο»

Οι Αρχές έφτασαν στη σύλληψη των υπόπτων μετά από πληροφορίες για επικείμενη αγοραπωλησία, ενώ μία από τους αστυνομικούς παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενη. Οταν την οδήγησαν στο σπίτι στους Ατσιπάδες, το οποίο, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, λειτουργούσε ως «εκθετήριο» και χώρος συναλλαγής, της ζητήθηκε το ποσό των 900.000 ευρώ για τα συνολικά 46 αντικείμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος «επικεφαλής» της ομάδας εκεί της έδειξε φωτογραφία από αρχαίο χρυσό στεφάνι, του οποίου η τιμή προσδιορίστηκε σε 1 εκατομμύριο ευρώ. Το συγκεκριμένο αρχαίο αντικείμενο, που υπάρχει μόνο ως φωτογραφία και όχι μεταξύ των ευρημάτων, συνδέει τους συλληφθέντες με άλλη παλαιότερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και πάλι από το Ηράκλειο.

Τελικά, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την «αγοράστρια» επενέβησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας και συνέλαβαν τόσο τον 58χρονο όσο και ακόμα 5 άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στους Ατσιπάδες και ακόμα τρεις Κρητικοί καθώς και ένας κάτοικος Χαλκίδας.

Οπλοφορούσε

Ο ένας εκ των συλληφθέντων βρέθηκε να οπλοφορεί και σχηματίστηκε εναντίον του ξεχωριστή δικογραφία. Το όπλο μαζί με γεμιστήρα κατασχέθηκε, ενώ εκτός από τα αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν επίσης τρία οχήματα ως μέσα μεταφοράς προς πώληση αρχαιοτήτων, 17 φυσίγγια και 95 αβολίδωτα φυσίγγια, συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους 14 γραμμαρίων, ανιχνευτής μετάλλων νερού, 3 μηχανήματα-συσκευές και 3 δίσκοι μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων. Επίσης 2 ζεύγη βέργες ραβδοσκοπίας και ένα σύστημα ραβδοσκοπίας, έξι κινητά τηλέφωνα, δύο καταγραφικά, μηχάνημα σκάνερ και το ποσό των 3.030 ευρώ.

Κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης έπαιξε ο ιδιώτης ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ενώ οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν πως τα περισσότερα από τα ευρήματα είναι απομιμήσεις και χαρακτήρισαν την υπόθεση «φουσκωμένη» από τα ΜΜΕ και την αστυνομία. Πάντως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων εξέτασε τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, για την πλειονότητα των οποίων γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 25.04.25