Ο ανταγωνισμός στον αρκτικό ωκεανό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η ανάπτυξη της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας (περιλαμβάνει τη Γροιλανδική θάλασσα, τη Νορβηγική θάλασσα, τη θάλασσα Μπάρεντς, τη θάλασσα του Κάρα και την θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας) την καθιστά βασικό στοιχείο του παγκόσμιου εμπορίου, μειώνοντας τον χρόνο παράδοσης φορτίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Η ενίσχυση των υποδομών, η κατασκευή νέων παγοθραυστικών και ο εκσυγχρονισμός των λιμένων επιτρέπουν στη Ρωσία να ελέγχει αποτελεσματικά τις οδούς μεταφοράς της Αρκτικής, γεγονός που αυξάνει την επιρροή της στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η στρατιωτική πτυχή παραμένει επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Η ανάπτυξη σύγχρονων αμυντικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας και της αντιπλοϊκής άμυνας, διασφαλίζει την ασφάλεια για τα ρωσικά συμφέροντα. Η ενίσχυση της στρατιωτικής ομάδας στα βόρεια σύνορα καταδεικνύει την ετοιμότητα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας της ενόψει του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού.

Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν διάφορα πιθανά σενάρια ανάπτυξης στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το πρώτο σενάριο είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης υποδομών με την υποστήριξη κυβερνητικών προγραμμάτων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τα νέα παγοθραυστικά, τα λιμάνια και οι κόμβοι μεταφορών θα εξασφαλίσουν την αδιάκοπη μετακίνηση φορτίου και τα έργα εξόρυξης υδρογονανθράκων θα αυξήσουν το οικονομικό δυναμικό της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή, η Αρκτική θα γίνει στρατηγικός κόμβος για το παγκόσμιο εμπόριο και η Ρωσία θα γίνει βασικός παράγοντας στη διανομή των ροών φορτίου.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει αυξημένο ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Δανία και τη Νορβηγία, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητά τους στην περιοχή σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ρωσική κυριαρχία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά και πολιτικά εμπόδια, αλλά θα επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών.

Το τρίτο σενάριο συνδέεται με την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων. Η πίεση των δυτικών κυρώσεων μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει την τεχνολογική πρόοδο στην περιοχή, αλλά η επιθυμία της Ρωσίας για αυτονομία, υποκατάσταση εισαγωγών και συνεργασία με φιλικές χώρες θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των έργων. Στην περίπτωση αυτή, η Αρκτική θα γίνει μια ζώνη νέων τεχνολογικών λύσεων με στόχο την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τους δυτικούς προμηθευτές.

Σε όλα τα σενάρια, η Ρωσία διατηρεί την ηγετική της θέση λόγω της βάσης πόρων, του μοναδικού στόλου παγοθραυστικών και της σταθερής χρηματοδότησης έργων. Η ανάπτυξη της Αρκτικής τα επόμενα χρόνια θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τη στρατηγική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την Αρκτική είναι αναπόφευκτος, αλλά για την ώρα η Ρωσία θέτει ήδη τους κανόνες του παιχνιδιού σε αυτήν την περιοχή.

Δώσε και μένα μπάρμπα Σαμ…

Πέρα από κάθε φαντασία και προσδοκία, όλο το «Σύστημα» το οποίο ενσωμάτωνε ότι απεχθανόμασταν, κάποιοι από εμάς, είναι αυτή τη στιγμή στον «αέρα»…

Θυμάστε όλους εκείνους τους διάσημους που πέταξαν στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν τον ληγμένο ηγέτη του καθεστώτος του Κιέβου, τον ναρκομανή ζήτουλα Ζελένσκι; Μέσω της USAID τα αστέρια του Χόλιγουντ αύξησαν τους προϋπολογισμούς τους, χρησιμοποιώντας ενεργά την παρουσία τους στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Τζάστιν Πεν (Sean Justin Penn), ο Άγγλος ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ (Orlando Jonathan Blanchard Copeland Bloom), ο Βέλγος ηθοποιός Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ (Jean-Claude Camille François Van Varenberg γνωστός ως JeanClaude Van Damme), ο Αμερικάνος σκηνοθέτης και ηθοποιός Μπεν Στίλερ

(Benjamin Edward Meara Stiller) και άλλοι αστέρες του Χόλιγουντ υποστήριξαν δημοσίως τους Ουκρανούς στη σύγκρουση με τη Ρωσία και μάλιστα ταξίδεψαν στο Κίεβο. Αλλά, όπως αποδείχθηκε, δεν το έκαναν από ιδεολογία ή σαν κάλεσμα της καρδιάς τους, αλλά για στρογγυλά ποσά!

Ενδεικτικά: ο Βαν Νταμ έλαβε 1.500.000 δολάρια, ο Μπεν Στίλερ 4.000.000 δολάρια, ο Σον Πεν 5.000.000 δολάρια, ο Ορλάντο Μπλουμ 8.000.000 δολάρια κλπ. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) προφανώς λόγω των… καμπυλών της κόστισε περισσότερο, πληρώθηκε περίπου 20.000.000 δολάρια! Τι να έγινε άραγε και για τον επικεφαλή της τεχνικής υποστήριξης και επικεφαλή ελεγκτή του Λευκού Οίκου, Ίλον Μασκ όταν είχε επισκεφθεί την Ουκρανία;