Περίπου 3.000 αγρότες από την Κρήτη επιβιβάστηκαν στα τρία πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά και θα βρίσκονται σήμερα από τα ξημερώματα στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Ωστόσο, η πρώτη στάση των Κρητικών θα είναι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο σκοπεύουν να καταλάβουν συμβολικά, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, οι προθέσεις των αγροτών της Κρήτης είναι να διαδηλώσουν ειρηνικά στην Αθήνα, αλλά και να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας όχι μόνο ενάντια στις ασφαλιστικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά συνολικά για την πολιτική που επιτάσσουν οι δανειστές για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τρακτέρ στην κρητική διαμαρτυρία, χθες επικράτησε σύγχυση, καθώς ομάδα αγροτών από το Οροπέδιο Λασιθίου απειλούσε να μεταβεί με τα αγροτικά μηχανήματα στο λιμάνι του Ηρακλείου και να συγκρουστεί με την αστυνομία σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος.
Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής δηλώθηκε αδυναμία να ελεγχθούν όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού και να επιβληθεί μια κοινή στάση.
Ωστόσο, γύρω στις 5 το απόγευμα επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις και τελικώς και οι αγρότες από το Οροπέδιο επιβιβάστηκαν πεζοί στα πλοία της γραμμής.
Από το Ηράκλειο αναχώρησαν τα πλοία «Κύδων» και «Knossos Palace» και από τα Χανιά το «Blue Galaxy», ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες ΑΝΕΚ και Μinoan πρόσφεραν ειδική τιμή για τη μετάβαση και επιστροφή των αγροτών με 20 ευρώ (κατάστρωμα). Οι αγρότες της Κρήτης έχουν προαναγγείλει την αυθημερόν επιστροφή τους με αναχώρηση από τον Πειραιά σήμερα το βράδυ.
Η προϊστορία
Το δικό τους χρώμα έχουν πάντα οι «αποβάσεις» των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα. Στην προηγούμενη άνοδό τους στην Αθήνα, και πάλι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., στις 18 Νοεμβρίου 2015, είχαν εμπλακεί σε περιορισμένα επεισόδια με την αστυνομία, έξω από τη Βουλή, όταν προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και να εισέλθουν στον αύλειο χώρο.
«Πρόσωπο» της κινητοποίησης εκείνης είχε αναδειχθεί ο Στάθης Στιβακτάκης, μελισσοκόμος από τα Βορίζια Ηρακλείου, ο οποίος, έπειτα από κολακευτικές φωτογραφίες στη διαδήλωση, διέγραψε μια σύντομη πορεία στα τηλεοπτικά παράθυρα και στο… modelling.
Μνημειώδης, πάντως, έχει μείνει η απόβαση των Κρητικών στον Πειραιά, με τρακτέρ, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009, επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Τότε η αστυνομία, υπό τις εντολές του επίσης Κρητικού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, έκανε χρήση χημικών την ώρα που προσήλθε στον χώρο, για να συναντηθεί με τους αγρότες, ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση έπεσε λίγους μήνες αργότερα και ο Γ. Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός…
(Κεντρική φωτογραφία: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, οι προθέσεις των αγροτών της Κρήτης είναι να διαδηλώσουν ειρηνικά στην Αθήνα, αλλά και να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας. *EUROKINISSI).