Πανηγυρικά αθώοι κρίθηκαν οι 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάθισαν στο εδώλιο 6 χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις τους κατά του νόμου Διαμαντοπούλου, στην πρώτη ποινική δίκη φοιτητών για συνδικαλιστική δράση μετά τη δικτατορία.
Οι διώξεις με τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης και απόπειρας παράνομης βίας είχαν ασκηθεί μετά τη δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας 400 φοιτητών στη συνέλευση του τμήματος στις 11 Οκτωβρίου 2011.
Η κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί όταν οι καθηγητές αποφάσισαν να χαθεί μία ολόκληρη εξεταστική περίοδος, «τιμωρώντας» τους φοιτητές για την κατάληψη στη σχολή που είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων κατά του νόμου Διαμαντοπούλου. Κάποιοι εκ των καθηγητών υπέδειξαν 12 φοιτητές ως πρωταίτιους της κινητοποίησης μιλώντας για «ομηρία» τους στον χώρο της συνέλευσης, καθώς για αρκετές ώρες οι διαμαρτυρόμενοι είχαν αποκλείσει την αίθουσα της συνέλευσης ζητώντας να οριστεί νέα εξεταστική.
Στο ελάχιστο σκεπτικό της απόφασης που ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου τονίστηκε πως δεν στοιχειοθετείται η κατάσταση «ομηρίας» καθώς οι… όμηροι είχαν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν (στην Αστυνομία και στους οικείους τους) ή να δίνουν συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια.
Με αυτό το σκεπτικό η κατηγορία της παράνομης κατακράτησης κατέπεσε, ενώ η κατηγορία της παράνομης βίας έχει ήδη αρχειοθετηθεί και παραγραφεί.
Παρομοίως η κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας κατέπεσε, καθώς φάνηκε πως οι φοιτητές ήταν εκείνοι που είχαν συμφέρον να πραγματοποιηθεί η συνέλευση του Τμήματος και δεν ήταν στις προθέσεις τους να τη διακόψουν.
Αντίθετα, ήταν οι καθηγητές εκείνοι που δεν εφάρμοσαν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για αναπλήρωση των χαμένων ημερών της εξεταστικής, όπως έχουν εδώ και καιρό επισημάνει με ανακοίνωσή τους 62 συνάδελφοί τους, μέλη ΔΕΠ, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχουν πάρει ξεκάθαρα το μέρος των φοιτητών.
Μένος κατά των φοιτητών
Διχασμένη πάντως εμφανίστηκε η πλευρά των κατηγόρων καθηγητών, με τους περισσότερους να δείχνουν διά της απουσίας τους την αλλαγή πλεύσης και τον σκεπτικισμό που προκαλεί στο εσωτερικό του τμήματος η ποινικοποίηση της δράσης των φοιτητών.
Από τους 11 καθηγητές-μάρτυρες κατηγορίας, στο δικαστήριο εμφανίστηκαν μόνον οι πέντε, οι οποίοι όμως φάνηκαν και αποφασισμένοι να ζητήσουν την τιμωρία των φοιτητών, έστω και έπειτα από έξι χρόνια.
Οι πέντε καθηγητές υπερασπίστηκαν την «πάγια τακτική» του Φυσικού Τμήματος να μην αναπληρώνει μαθήματα που χάνονται λόγω φοιτητικών κινητοποιήσεων, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του… «καλύτερου πανεπιστημιακού τμήματος στη χώρα».
«Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καθηγητές εμφανίστηκαν σαν να μην έχει περάσει μια μέρα από τα γεγονότα, μεταφέροντας την ίδια φόρτιση της εποχής εκείνης, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των φοιτητών τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Μιχάλης Σαρχιανάκης.
«Αντίθετα, ήταν η έδρα του δικαστηρίου που φάνηκε πιο κοντά στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα, με την ίδια την εισαγγελέα να τονίζει πως αυτές οι διαφορές πρέπει να λύνονται μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να μη φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, εκείνοι που υποτίθεται πως έχουν επιφορτιστεί με το παιδαγωγικό καθήκον και ρόλο ζητούσαν την καταδίκη των φοιτητών τους».
Για μένος εναντίον των φοιτητών κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Παπαδάκης, επίσης εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ τονίζει πως «το δικαστήριο αποδοκίμασε την προσπάθεια ποινικοποίησης της φοιτητικής συνδικαλιστικής δράσης».
Για νίκη του φοιτητικού κινήματος και σαφές μήνυμα κατά της ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών μιλά στην «Εφ.Συν.» και ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Λεβέντης.
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, ενώ στον χώρο του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εκατοντάδες φοιτητές και μέλη συλλογικών φορέων για συμπαράσταση. Μετά το τέλος της δίκης πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
(Κεντρική φωτογραφία: Από τη σημερινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου. *IMAGE SERVICES).