Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς στη Νορβηγία και τη Ρωσία και η ανησυχία επικεντρώνεται στο αν μπορούν να την αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος (φωτ.), το συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια μόνο από εργαστήρια στο εξωτερικό και εφόσον απομονωθεί το νέο στέλεχος και γίνει καλλιέργεια. Όπως αναφέρει ο κ. Σουρβίνος, πρόκειται για μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας του κορονοϊού, η οποία προσδένεται με τον υποδοχέα του κυττάρου και αρχίζει η μόλυνση. Μία από αυτές τις μεταλλάξεις χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής και δυνητικά θα μπορούσε να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα στην Κρήτη, όλα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, και αφορούν ανθρώπους που δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν έως τώρα. Και οι τρεις περιπτώσεις αφορούν Έλληνες πολίτες και όχι τουρίστες, ενώ και για τους τρεις γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους για να ελεγχθεί η διασπορά της νέας μετάλλαξης.