ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γιορτάζει σήμερα η Δημοκρατία μας. 51 ετών μεγαλοκοπέλα. Θα μιλήσουμε πολύ για τα κάλλη της και για τις αρετές της. Και δεν θα λέμε ψέματα. Το ίδιο είναι να είσαι σε Χούντα; Δεν την απολαμβάνουμε τόσα χρόνια τη Δημοκρατία; Απλά τώρα τυχαίνει να τη βγάζουν λάδι για τα Τέμπη, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις υποκλοπές και για όλα τα υπόλοιπα αλλά εμείς να κυνηγάμε μετανάστες «εισβολείς» και φοιτητές διαδηλωτές.

Επίσης η Δημοκρατία μας δεν αστειεύεται, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν θα ξαναεπιτρέψει διαδηλώσεις μπροστά από κρουαζιερόπλοια Ισραηλινών. Την επόμενη φορά το Λιμενικό θα κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Εξάλλου και στην Πύλο αποδείχτηκε πόσο άξιο είναι για να αποδίδει δικαιοσύνη.

Γενικά πάντως στη Δημοκρατία περνάμε υπέροχα. Της αξίζει να την γιορτάζουμε με δόξα και τιμή. Να είμαστε καλά λοιπόν, κι αυτή κι εμείς, και να ζήσουμε να τη θυμόμαστε.

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Δέσποινα Μπίλια, φοιτήτρια του Μαθηματικού στο ΕΚΠΑ και μέλος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Η Δέσποινα Μπίλια, φοιτήτρια του Μαθηματικού στο ΕΚΠΑ και μέλος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ, μιλά για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου που προβλέπει ποινικοποίηση δράσεων και κινητοποιήσεων μέσα στα ιδρύματα.

Η ίδια χαρακτηρίζει τον νόμο ως μια αρνητική τομή για το πως λειτουργεί τα δημόσιο πανεπιστήμιο, κάνοντας λόγο για επιβολή του αυταρχισμού καθώς ποινικοποιείται κάθε πρακτική που υπάρχει μέσα στα ιδρύματα ενώ ορίζει ειδικό ποινικό πλαίσιο για όσους έχουν σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ότι ούτε η χούντα δεν τόλμησε να εισάγει τέτοιες ρυθμίσεις, με ποινές όπως η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας μέχρι και δύο χρόνια ενώ προβλέπεται ακόμα και κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που επιφέρει κάθειρξη μέχρι και 10 χρόνια.

Όπως επισημαίνει, παραβιάζεται η αναλογικότητα παραπτωμάτων-ποινών, κάνοντας λόγο για αντιφατικότητα, καθώς δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας ένας φοιτητής που διαμαρτύρεται ή διεκδικεί, όταν υπάρχουν θέματα όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Τέμπη ή οι υποκλοπές.

Παράλληλα λέει πως είναι εσκεμμένο το ότι κατατίθεται το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι με κλειστές σχολές, για να μην υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και υποστηρίζει ότι συμπίπτει χρονικά με τις επερχόμενες διαγραφές των φοιτητών αλλά και με την έναρξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κλείνοντας τονίζει ότι το φοιτητικό κίνημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια περνά πολλές δοκιμασίες, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και θα αντισταθεί ακόμα περισσότερο ενώ καλεί την κοινωνία να στηρίξει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς ζητήματα δημοκρατίας, εκπαίδευσης και ελεύθερης έκφρασης μας αφορούν όλους.