Ηράκλειο: σφοδρή αντιπαράθεση δήμου – εργαζομένων για το πραγματικό κόστος της ιδιωτικοποίησης στην αποκομιδή των σκουπιδιών ● «Κωλοτούμπα» Καλοκαιρινού που προεκλογικά έλεγε όχι στους ιδιώτες ● «Αποκρύπτετε τις επερχόμενες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη» λέει η αντιπολίτευση.
Για ψεύτικα στοιχεία και κρυφές μελέτες και σχεδιασμούς κατηγορούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου τη δημοτική αρχή με αφορμή την πρόθεση μερικής ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας, που τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα επικράτησαν υψηλοί τόνοι και αντεγκλήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Το σχέδιο του δήμου, με βάση σχετική μελέτη η οποία δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, προβλέπει την ανάθεση σε ιδιώτες σημαντικών κομματιών της καθαριότητας της πόλης μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Συγκεκριμένα θα ανατεθεί το σύνολο της καθαριότητας στο ιστορικό κέντρο της πόλης (1ο Διαμέρισμα) και στο παραλιακό μέτωπο, συνολικά η αποκομιδή της ανακύκλωσης σε όλο το εύρος του δήμου αλλά και η περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων και των προϊόντων από εργασίες πρασίνου. Το κόστος αναμένεται να φτάσει στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης.
Εκεί πάντως που εντοπίζεται η μεγαλύτερη διαφωνία είναι στα νούμερα που παρουσιάζονται από τη δημοτική αρχή, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν πως διαπιστώνονται τεράστιες αποκλίσεις αλλά και επικοινωνιακό παιχνίδι υπέρ του εργολάβου. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Γιαλιτάκης, είπε πως σήμερα η καθαριότητα κοστίζει 20 εκατομμύρια και πως με την παράδοση μέρους της δουλειάς σε ιδιώτη θα εξοικονομηθούν 2,5 εκατομμύρια (άρα το πραγματικό επιπλέον κόστος θα είναι 6 εκατομμύρια).
Μάχη για τα στοιχεία
Οι εργαζόμενοι πάντως δίνουν άλλα στοιχεία: Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Παπαδάκης, γ.γ. του Συλλόγου Εργαζομένων, ο δήμος σκοπίμως «φουσκώνει» το σημερινό κόστος της υπηρεσίας για να φανεί πιο θελκτική η έλευση του ιδιώτη. «Είναι χαρακτηριστικό πως εμφανίζουν ως σημερινό κόστος 36 οδοκαθαριστές στο κέντρο της πόλης, παρόλο που σήμερα έχουμε μόνο 10, αφού οι συμβασιούχοι έχουν απολυθεί». Μόνο σε αυτό το σημείο η διαφορά είναι 340 χιλιάδες ευρώ, λέει ο ίδιος, ενώ προσθέτει πως συνολικά ο δήμος εμφανίζει ως μισθολογικό κόστος για τους συμβασιούχους 2 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που πολλοί από αυτούς έχουν πια απολυθεί.
«Εμφανίζουν ως σημερινό κόστος ακόμα και την παροχή μέσων ατομικής προστασίας (φόρμες, γάντια κτλ) για τους ανθρώπους που έχουν απολυθεί και δεν τους τα παρείχαν ποτέ» λέει ο ίδιος, ενώ σημειώνει με νόημα πως στη σύμβαση με τον εργολάβο θα πληρώσουν εξ αρχής 700 χιλιάδες για μέσα προστασίας των άλλων εργαζόμενων που θα προσλάβει εκείνος.

Αντίστοιχες διαφορές εντοπίζουν οι εργαζόμενοι και σε ζητήματα που αφορούν τη συντήρηση και τον παροπλισμό οχημάτων, ωστόσο το μεγάλο ζήτημα είναι η διαφορά μεταξύ των δυνατοτήτων που θα είχε ο δήμος αν κρατούσε τους συμβασιούχους που με διάφορες δικαστικές αποφάσεις αποχώρησαν από την υπηρεσία. «Το 2024, όταν σας είπα να έρθετε στο δικαστήριο, να βοηθήσετε τους εργαζόμενους, τότε μου έστειλαν νομικούς συμβούλους και είπαν ότι δεν έχετε χρήματα να τους πληρώνετε. Τα 8,5 εκατομμύρια όμως για τον ιδιώτη τα έχετε» ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Μιχάλης Καρασάββας.
Ο γ.γ. του Συλλόγου κ. Παπαδάκης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται στο ποσό των 4,9 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα, στην Πάτρα οι μισθοί ανέρχονται στα 8,7 εκατομμύρια. Πάρτε προσωπικό και δώστε άλλα 5 να φτάσουμε την Πάτρα κι αφήστε τα 8,5 που δίνετε για τον εργολάβο».
«Μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε προσωπικό, αλλά αυτό δυστυχώς δεν μας το επιτρέπει ο νόμος» απαντά στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Νίκος Γιαλιτάκης, λέγοντας πως οι δίκες που έγιναν στην Κρήτη δεν ήταν ίδιου τύπου με τις περιπτώσεις στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους. Ο ίδιος απαντά επίσης στις αιτιάσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης για «κρυφή» αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς, ενώ από τη μελέτη υπάρχει αναλυτική περιγραφή και κόστος των εργασιών του ιδιώτη, εντούτοις δεν αποτυπώνεται το ύψος των αυξήσεων που θα επωμιστούν στα τέλη οι δημότες.
«Αυτό θα αποφασιστεί στο τέλος του χρόνου με τον προϋπολογισμό. Θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα πάνω, αλλά το πόσο ακριβώς θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όχι μόνο από την καθαριότητα» απαντά ο ίδιος, ενώ υπόσχεται πως από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει δικαιότερο και αναλογικότερο σύστημα επιβολής δημοτικών τελών. Τέλος, ο ίδιος δεσμεύεται πως τις επόμενες μέρες θα δοθεί στις παρατάξεις και στους εργαζόμενους η ακριβής μελέτη του δήμου για την έλευση των ιδιωτών, ζήτημα που επίσης προκάλεσε τριβές στο δημοτικό συμβούλιο.
Σφοδρή κριτική
Στην επτάωρη συνεδρίαση της Δευτέρας η δημοτική αρχή δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Μιχάλη Καραμαλάκη, Μαρία Καναβάκη και Δημήτρη Δουλουφάκη, με όλους να τονίζουν το ζήτημα της επικείμενης αύξησης των δημοτικών τελών και της απόκρυψης στοιχείων, ενώ τονίστηκε και η ασυνέπεια προσωπικά του δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού, ο οποίος ως υποψήφιος πριν από τις εκλογές τασσόταν με σαφήνεια υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας και ενάντια στην είσοδο ιδιωτών.
Πάντως από την παράταξη του δημάρχου καταγράφηκε ήδη μία ηχηρή διαρροή, καθώς η δικηγόρος – εργατολόγος Κατερίνα Δουλγεράκη επισήμανε πως «αποκλείεται να γίνουν καλύτερες οι συμβάσεις των εργαζόμενων με τον ιδιώτη» και τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην πρόταση της δημοτικής αρχής με την οποία έχει εκλεγεί.