ΜΟΥΣΕΙΟ, ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού εξήγγειλε η Λίνα Μενδώνη, από κοινού με τον Δήμο Χανίων ● Ξεκινούν οι διαδικασίες μετατροπής του με 700.000 ευρώ ● Στόχος και η δημιουργία Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα όραμα του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και της τοπικής κοινωνίας των Χανίων για τη μετατροπή του πατρικού σπιτιού του σε μουσείο, που θα στεγάσει το πολυσχιδές έργο του μεγάλου δημιουργού. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε χθες το σπίτι της οικογένειας Θεοδωράκη στο χωριό Γαλατάς, λίγο έξω από τα Χανιά, εκεί όπου ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης διάλεξε να είναι και ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας.

Επειτα από σύσκεψη με τον δήμαρχο Χανίων και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες η υπουργός ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας κήρυξης της οικίας Θεοδωράκη ως μνημείου, αλλά και μια σημαντική χρηματοδότηση για τη μετατροπή του χώρου σε μουσείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού θα διατεθούν 350.000 ευρώ από το υπουργείο που, σε συνδυασμό με την ήδη εξασφαλισμένη αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον Δήμο Χανίων, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», θα αποφέρουν ένα συνολικό ποσό 700.000 ευρώ για τη μετατροπή της οικίας Θεοδωράκη σε μουσειακό χώρο, με απόλυτο σεβασμό στις επιθυμίες του δημιουργού, όπως αυτές διατυπώνονται στη διαθήκη του.

Το πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη

Εκτός από το ίδιο το οίκημα οι χθεσινές ανακοινώσεις περιέλαβαν και την έναρξη των διαδικασιών για την αγορά από τον Δήμο Χανίων, ενός όμορου ακινήτου, που σήμερα ανήκει στην Τράπεζα Χανίων, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικότητας του χώρου. Για αυτή την αγορά το υπουργείο Πολιτισμού θα καταβάλει 180.000 ευρώ από το συμφωνημένο συνολικό τίμημα των 200.000 ευρώ και 20.000 θα καταβάλει ο Δήμος Χανίων.

Τελικός στόχος, όπως ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, είναι «η δημιουργία ενός πολιτιστικού τοπόσημου που θα ενισχύσει την ταυτότητα της περιοχής, διασφαλίζοντας τη διαχρονική σύνδεση του κοινού με το έργο και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη».

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση των ανακοινώσεων αυτών από τον Γιώργο Αγοραστάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, αλλά και διαχειριστή της διαθήκης του μουσικοσυνθέτη. «Αποτελεί ένα πρώτο βήμα και βάζει επιτέλους το νερό στο αυλάκι για ένα μεγάλο όραμα του Μίκη. Απομένει να συντονιστούν τώρα όλοι οι φορείς με πρώτο τον Δήμο Χανίων για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», ενώ υπενθυμίζει το μεγάλο όραμα του Συλλόγου για τη δημιουργία Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το αρχείο του Μίκη στο σπίτι στον Γαλατά

Η υπόθεση της μετατροπής του σπιτιού σε μουσείο είχε περάσει από αρκετές περιπέτειες, με σημαντικότερη την εκπεφρασμένη πρόθεση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη τον Ιανουάριο του 2023 να χρηματοδοτήσει εκείνος τα σχετικά έργα (βλ.«Ο Μίκης ως… μεταγραφή του Μαρινάκη», «Εφ.Συν.», 15.01.2023). Τότε ο Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη είχε απορρίψει ξεκάθαρα την πρόταση αυτή (και πάλι αφορούσε 350.000 ευρώ) τονίζοντας πως «οι πόροι, τα αναγκαία ακίνητα, οι χρηματοδοτήσεις των έργων και τα κεφάλαια πρέπει να διατεθούν από τους δημόσιους φορείς ως οφείλουν και όπως έπραξαν σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα». Τόσο ο κ. Αγοραστάκης τότε όσο και άλλοι φορείς εντός και εκτός Κρήτης είχαν τονίσει πως δεν μπορούσε η μνήμη και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη να συνδεθεί με ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ο κ. Αγοραστάκης, πάντως, πέρα από την ικανοποίησή του για τις χθεσινές εξαγγελίες, τονίζει την ανάγκη για τη δημιουργία του Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη, αίτημα που έχει αποσταλεί τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και στον Δήμο Χανίων, στην Περιφέρεια Κρήτης αλλά και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού. Οπως λέει ο ίδιος, το θέμα θα τεθεί και πάλι τον Σεπτέμβρη σε σχετική ημερίδα στα Χανιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη.

● Στις χθεσινές ανακοινώσεις της Λίνας Μενδώνη περιλήφθηκαν επίσης εξαγγελίες για τις αποκαταστάσεις των Ενετικών Νεωρίων Χανίων αλλά και του φρουρίου Ιτζεδίν.

Δημοσιεύθηκε σητν Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.07.25