ΜΕ… ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με ρυθμούς «fast track» κινείται και η Δικαιοσύνη, εκτός από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τις «στρατηγικές επενδύσεις», επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σπουδή ως προς την άρον άρον εκδίκαση της προσφυγής για την τουριστική επένδυση στην προστατευόμενη περιοχή Κάβο Σίδερο.

Η προσφυγή των 140 πολιτών και φορέων κατατέθηκε στις 10 Μαΐου και σε λιγότερο από έναν μήνα δόθηκε ημερομηνία για την εκδίκασή της.

Η συζήτηση στο ΣτΕ προσδιορίστηκε για τις 4 Ιουλίου, επίδοση που αποτελεί… πανελλήνιο ρεκόρ ταχύτητας, καθώς κατά παράδοση ανάλογες περιβαλλοντικές προσφυγές φτάνουν στο ακροατήριο του ΣτΕ περίπου έναν χρόνο μετά την υποβολή τους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τουλάχιστον περίεργο είναι και το γεγονός ότι το ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα κληθεί να εργαστεί… υπερωρίες, αφού κατά παράδοση η εκδίκαση υποθέσεων σταματά στο τέλος Ιουνίου.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, οι κάτοικοι της Σητείας, αλλά και περιβαλλοντικοί και επιστημονικοί φορείς της χώρας, στρέφονται κατά του Προεδρικού Διατάγματος που με τις υπογραφές των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το «πράσινο φως» στην επένδυση της Minoan Group, δεσμεύοντας μια τεράστια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Κύριο επιχείρημα των φορέων είναι πως πρόκειται για περιοχή ενταγμένη σε καθεστώς προστασίας (δίκτυο Natura 2000), εντός της οποίας προβλέπεται να κατασκευαστούν πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών, αλλά και γήπεδο γκολφ σε μια εντελώς άνυδρη περιοχή.

Οπως καταγγέλλεται στην προσφυγή, η επένδυση προωθείται χωρίς να έχει καταρτιστεί η απαιτούμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, χωρίς να υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και χωρίς να έχει συσταθεί ο αντίστοιχος Φορέας Διαχείρισης της περιοχής.

Για την έλλειψη αντίστοιχων σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απειλούμενη με σοβαρά πρόστιμα.

Το παραπάνω ενδεχόμενο τονίζει με ανακοίνωσή της (1/6/2016) και η πανελλήνια ομοσπονδία των μηχανικών του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ), αναφέροντας πως αντί για τα προσδοκώμενα κέρδη από τη συγκεκριμένη επένδυση τελικά οι φορολογούμενοι θα επωμιστούν το βάρος των μεγάλων προστίμων που θα επιβληθούν στη χώρα μας.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή τους, τα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ στρέφονται και κατά της φιλοσοφίας του μνημονιακού νόμου για τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), τονίζοντας πως απαξιώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό, επιτρέποντας ευνοϊκή μεταχείριση για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», όταν επιλέγουν να εγκατασταθούν στις πιο προνομιακές περιοχές της χώρας.

Την αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου προσβάλλει και η προσφυγή των πολιτών και επ’ αυτής αναμένεται να αποφανθεί το ΣτΕ.

Γράμμα στον πρωθυπουργό

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών σε κείμενο που απευθύνεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το κείμενο-ψήφισμα συντάχθηκε με πρωτοβουλία τοπικών φορέων και αναρτήθηκε προς υπογραφή από τον καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, Γιάννη Χαμηλάκη, ο οποίος κατάγεται από τη Σητεία, ενώ μέσα σε πέντε μέρες το έχουν υπογράψει περισσότεροι από 1.700 πολίτες από όλο τον κόσμο.

Οι υπογράφοντες καλούν τον πρωθυπουργό να ακούσει τις περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές ενστάσεις και να αποτρέψει το σχέδιο καταστροφής του τόπου.

Στο ψήφισμα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris 1 Pantheon-Sorbonne σε συνεργασία με την 24η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και στις έρευνες των αρχαιολόγων Jennifer Moody και Οliver Rackham, οι οποίες έχουν καταδείξει δεκάδες θέσεις ειδικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η επιστολή κοινοποιείται και στη γενική διευθύντρια της UNESCO, Irena Bokova, καθώς το σύνολο του χώρου που παραχωρείται για την επένδυση έχει χαρακτηριστεί ως Γεωπάρκο και έχει ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της UNESCO.

«Ενα θέρετρο γκολφ σε μια από τις πιο ξηρές περιοχές της Μεσογείου και σε ένα τοπίο τέτοιας σημασίας δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό, πολιτισμικό ή και ακόμα οικονομικό νόημα, και θα έχει τεράστια αρνητική επίδραση στη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής» αναφέρεται μεταξύ άλλων στοψήφισμα, που βρίσκεται προς υπογραφή από το κοινό.

Την ίδια στιγμή στη Σητεία έχει ξεκινήσει ένας υπόγειος πόλεμος από τους υποστηρικτές της επένδυσης εναντίον όσων διαφωνούν με τους σχεδιασμούς της εταιρείας.

Πρόσφατα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δήμαρχος Θ. Πατεράκης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσει εν είδει απολογίας τους 123 κατοίκους της περιοχής που υπέγραψαν την προσφυγή ώστε να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους, ενώ έφτασε να ζητά και τα πρακτικά των αποφάσεων των συλλογικών φορέων που συμμετέχουν στην προσφυγή, αμφισβητώντας την εγκυρότητά τους.

Την παροιμία με τον σκύλο και την πίτα θυμίζει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να βρεθεί στο πλευρό τόσο των επενδυτών όσο και των διαφωνούντων. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της 2ας Ιουνίου, η Οργάνωση Μελών Σητείας, αφού σπεύδει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι«στηρίζει την επένδυση “Ιτανος Γαία”», την ίδια στιγμή επισημαίνει πως«δεν πρέπει η επένδυση να αλλοιώσει τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής με την εφαρμογή ιδιωτικής χωροταξίας», παραβλέποντας μάλλον πως ακριβώς αυτό, δηλαδή την ιδιωτική χωροταξία, προβλέπει ο νόμος για τα ΕΣΧΑΣΕ με βάση τον οποίο προχωρά η επένδυση.

(Κεντρική φωτογραφία: Οπως καταγγέλλεται στην προσφυγή, η επένδυση προωθείται χωρίς να έχει καταρτιστεί η απαιτούμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13.06.2016