Ψυχραιμία και υπομονή επικρατεί στους τουριστικούς φορείς της Κρήτης, ακόμα και εν μέσω των capital controls, σε αντίθεση με το κλίμα πανικού που σπέρνουν τα ΜΜΕ αλλά και διάφοροι… καλοθελητές. Η ανησυχία είναι συγκρατημένη σε ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες όχι τόσο για φέτος αλλά κυρίως για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς που σίγουρα θα επηρεαστούν αν συνεχιστεί το κλίμα της αβεβαιότητας στην αγορά.
Η αναστάτωση που επικράτησε με το κλείσιμο των τραπεζών εξομαλύνθηκε όταν οι τουρίστες έμαθαν πως μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες, ενώ ειδικά για τις τουριστικές περιοχές της Κρήτης οι περιφερειακοί διευθυντές των τραπεζών φροντίζουν να τροφοδοτούνται συνεχώς τα ΑΤΜ.
«Ειδικά για τη Χερσόνησο και τα Μάλια λάβαμε εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει κανένα άδειο ΑΤΜ» έλεγε ήδη από την αρχή της εβδομάδας o πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Ν. Χαλκιαδάκης, που διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή. Το σημαντικότερο ζήτημα για τους ξενοδόχους είναι η τροφοδοσία, που γίνεται πλέον προβληματική ειδικά για τις μικρότερες μονάδες που πληρώνουν με μετρητά και όχι με web banking, ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.
Σε επίπεδο κρατήσεων και αφίξεων στο νησί το κλίμα επίσης είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εντέχνως μεταδίδεται. Οχι μόνο δεν έχουν υπάρξει σημαντικές ακυρώσεις, αλλά υπάρχει μάλλον μικρή αύξηση των τουριστικών ροών στην Κρήτη, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα τουρισμού Μ. Βαμιεδάκης, διαψεύδοντας αντίστοιχες πληροφορίες που δόθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Στ. Ανδρεάδη.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βαμιεδάκης, τα στοιχεία του ΣΕΤΕ που μετέφερε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο πρόεδρός του Στ. Ανδρεάδης και μιλούν για μείωση των κρατήσεων ύψους 26% στην Κρήτη από τις 30 Ιουνίου μέχρι σήμερα είναι αποπροσανατολιστικά γιατί προέρχονται μόνο από την ταξιδιωτική εταιρεία Amadeus, η οποία έχει μικρή παρουσία στο νησί και μπορεί να αφορούν λίγες δεκάδες άτομα και όχι την πλειονότητα των τουρ οπερέιτορ που διακινούν πάνω από το 90% των επισκεπτών στην Κρήτη.
«Παρά τις αντιξοότητες, τα ξενοδοχεία του νησιού εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες, ενώ αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια του νησιού» είπε ο κ. Βαμιεδάκης, που όμως παραδέχτηκε πως προς το παρόν έχουν παγώσει τα συμβόλαια για το 2016 και οι πράκτορες βρίσκονται σε στάση αναμονής.
Τις αυξημένες αφίξεις επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις και ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γ. Πλιάκας, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στο πρώτο κρίσιμο οκταήμερο του Ιουλίου: «Είχαμε τουλάχιστον 1.500 περισσότερες αφίξεις από τις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα στο αεροδρόμιο», τονίζοντας μάλιστα πως η εικόνα παραμένει καλή παρά τη μεγάλη πτώση που παρουσιάζουν φέτος, ήδη από την αρχή της χρονιάς, οι αφίξεις των Ρώσων.
Αν και υπάρχει περιορισμός λόγω της κατάστασης στις μετακινήσεις των Ελλήνων τουριστών, αυξημένα παρουσιάζονται και τα νούμερα των εσωτερικών αφίξεων, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά. Οπως εξηγεί ο κ. Πλιάκας, αυτό οφείλεται κυρίως σε τουριστικά πακέτα που κάνουν στάση στην Αθήνα και κατόπιν κατευθύνουν τους πελάτες σε άλλους προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη. Για τα Χανιά ο Ιούνιος ήταν μήνας–ρεκόρ αφού με βάση τα στοιχεία της ΥΠΑ η εσωτερική κίνηση αυξήθηκε κατά 25,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014.