Καταπέλτης εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των μελών του ΚΑΣ που ψήφισαν υπέρ της καταστροφής του μινωικού μνημείου στον λόφο Παπούρα στην Κρήτη είναι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, αφού περιγράφει τη σπουδαιότητα του ευρήματος, μιλά για… ειλημμένη «απόφαση» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που «εγκρίνει» προτεινόμενες και πολύ μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στον λόφο Παπούρα, με σκοπό την εγκατάσταση συστημάτων αεροναυτιλίας, για τις ανάγκες του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου.
Οπως αναφέρεται: «Οι βαριές δραστηριότητες για την οικοδόμησή τους, με χρήση εκρηκτικών, θέτουν σε κίνδυνο ό,τι έχει αποκαλυφθεί, αλλά και όσα δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Η κατασκευή οικοδομών μεγάλης κλίμακας για την εγκατάσταση ραντάρ, ύψους δεκάδων μέτρων, πύργων ελέγχου και άλλων βοηθητικών κτιρίων, με εκτενείς διαμορφώσεις-ταπεινώσεις του λόφου, θα βλάψει ανεπανόρθωτα το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της έρευνας στην περιοχή και τη διαμόρφωση επισκέψιμου αρχαιολογικού πάρκου».
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων καταφέρεται ευθέως εναντίον της Λίνας Μενδώνη, τονίζοντας πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με όργανο το ΚΑΣ ως νομιμοφανή ασπίδα παραβιάζει κατάφωρα τον αρχαιολογικό νόμο 4858-2021 και το άρθρο 24 του Συντάγματος, βλάπτοντας αρχαιολογικά μνημεία και τεκμήρια και καταστρέφοντας την αυθεντικότητα του αρχαιολογικού τοπίου».
Η παρέμβαση του ICOMOS έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις σοβαρές αντιδράσεις Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων για την εξόφθαλμη απόφαση καταστροφής του μνημείου και συμπληρώνει τον διεθνή διασυρμό της χώρας στα μάτια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν κόλαφο και πλήρη απαξίωση ειδικά για τα «βαριά» ονόματα της ελληνικής αρχαιολογίας στη σύνθεση του ΚΑΣ που ψήφισαν θετικά για την καταστροφή του μνημείου.
«Οι αρχαιότητες στον λόφο Παπούρα συνιστούν ένα σπουδαίο εύρημα κομβικής σημασίας για τη μελέτη και κατανόηση του μινωικού πολιτισμού και των πρώιμων πολιτισμών της μεσογειακής λεκάνης. Θα πρέπει να διατηρηθεί αλώβητο για χάρη όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και της ανθρωπότητας», καταλήγει η ανακοίνωση του ICOMOS.
Σε τοπικό επίπεδο πάντως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προσφυγών και άλλων νομικών μέτρων ώστε, παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης και του εντολοδόχου ΚΑΣ, να αποτραπεί η καταστροφή του μνημείου. Για τον σκοπό αυτό οργανώνουν την αντεπίθεσή τους οι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς της Κρήτης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι αρχαιολόγοι που τιμούν το επάγγελμα και τα πτυχία τους.