Την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συναποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών στην 6η κατά σειρά τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελούντα. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επισήμαναν τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουν οι χώρες τους στο ασταθές περιβάλλον της νοτιοανατολικής Μεσογείου, την ίδια στιγμή που δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής τους «έναντι κάθε απειλής από τρίτη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ελλάδα και Αίγυπτος στέκονται στο πλευρό της Κύπρου για την αξιοποίηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της «έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας», όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Την ίδια στιγμή Τσίπρας και Αλ Σίσι προχώρησαν τη διαπραγμάτευση και τις τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ώστε σύντομα να υπάρξει και εκεί τελική συμφωνία.
Τα ενεργειακά αποτέλεσαν το «κυρίως πιάτο» της τριμερούς συνόδου, ενώ κατά τις κοινές δηλώσεις έγιναν αναφορές εκτός από την εξόρυξη του κυπριακού φυσικού αερίου και στον αγωγό East Med και τον Euro Africa Connector, «που θα δώσει την ευκαιρία επάρκειας ηλεκτρισμού ακόμη κι αν υπάρξει δυσκολία μεταξύ των χωρών μας», όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου αναφέρθηκαν αρκετές φορές στον ιδιαίτερο ρόλο της Αιγύπτου για τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή, ρόλος ο οποίος, όπως είπαν, αναγνωρίζεται πλέον από όλους τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδιαίτερα σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύγκληση της συνόδου κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Οι τρεις άνδρες συζήτησαν και για τις προσπάθειες επίλυσης των φλεγόντων θεμάτων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή διατυπώνοντας και πάλι τις κοινές τους θέσεις για την επίλυση του Παλαιστινιακού (με βιώσιμο κράτος στα όρια του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ), τη συριακή κρίση (με βάση τη διακήρυξη της Γενεύης) αλλά και την κατάσταση στη Λιβύη η οποία, όπως είπαν, πρέπει να πάψει να αποτελεί θέατρο συγκρούσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών αποτελούν ανάχωμα «έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ ονόματος της θρησκείας».
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε για το Κυπριακό πως και οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προοπτική βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ με επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Οπως ανακοινώθηκε, στη Λευκωσία θα εγκατασταθεί και η μόνιμη γραμματεία παρακολούθησης των όσων συμφωνούνται στις τριμερείς συνόδους Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για τον καλύτερο συντονισμό των τριών αντιπροσωπειών στα επιμέρους διμερή θέματα.
Εκτός από τα ενεργειακά την τριμερή σύνοδο απασχόλησαν επιμέρους θέματα, ενώ υπογράφηκαν τα παρακάτω κείμενα:
● Διμερής συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου
● Επιστολή προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον γεωργικό τομέα
● Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης
● Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας
● Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την τεχνική συνεργασία τελωνείων
● Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ φορέων προώθησης επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).
Τέλος, ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στην Κρήτη και τον ρόλο της καθώς βρίσκεται στο μέσον της απόστασης μεταξύ των τριών χωρών, ενώ καλείται να διαδραματίσει σημαντικό διαμετακομιστικό ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.