Η κατάσταση στη Νότια Ασία θερμαίνεται. H ινδική ηγεσία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας μετά την τρομοκρατική επίθεση στο ινδικό τμήμα του Τζαμού και Κασμίρ:
▪️ Η Ινδία αναστέλλει τη συνθήκη ναυσιπλοΐας του Ινδού με το Πακιστάν.
▪️ Όλες οι βίζες των Πακιστανών πολιτών έχουν ακυρωθεί και πρέπει να φύγουν από την Ινδία εντός 48 ωρών.
▪️ Πακιστανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ινδία πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα έως την 1η Μάη.
▪️ Η Ινδία ανακαλεί όλο το διπλωματικό προσωπικό από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στο Ισλαμαμπάντ.
▪️ Τα χερσαία σύνορα Wagah-Attari κλειστά μέχρι νεωτέρας.
▪️ Ο Ινδός Υπουργός Άμυνας πραγματοποιεί συνάντηση όλων των κομμάτων. Η κίνηση είναι σοβαρή, αλλά ρουτίνα, που υποδηλώνει ότι οι εντάσεις πρόκειται να κλιμακωθούν περαιτέρω. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι (Narendra Damodardas Modi), ο οποίος έχει σιωνιστική εκπαίδευση, απείλησε με ταχεία απάντηση στις «τρομοκρατικές ομάδες», υπονοώντας ίσως μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».
Η μείωση του αριθμού των διπλωματών και των ακόλουθων είναι μια ενέργεια που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα όταν υπάρχει μια διαφωνία σαν αυτή. Αλλά με το νερό στη λεκάνη του Ινδού, τα πράγματα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα.

.
Η Ινδία έχει μπλοκάρει τη ροή του ποταμού Ινδού στο Πακιστάν —αυτό θεωρείται πράξη πολέμου. Η Ινδία έχει κλείσει και τις τέσσερις πύλες που ελέγχουν τη ροή του νερού μέσω φραγμάτων και καναλιών. Είναι ο πρώτος τέτοιος αποκλεισμός από την υπογραφή της «Συμφωνίας των Υδάτων του Ινδού» το 1960. Τότε τα μέρη συμφώνησαν να μοιραστούν τον φυσικό πόρο, παρά τις πολιτικές συγκρούσεις. Το Πακιστάν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού του ποταμού θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις για το Πακιστάν: Η γεωργία χτυπιέται σκληρά, ειδικά στο Παντζάμπ και τη Σιντ. Ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει έως και 21% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί το 45% του πληθυσμού. Πιθανές διακοπές ρεύματος λόγω μειωμένης υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το Πακιστάν είναι ο κύριος συλλέκτης νερού από τον Ινδό ποταμό. Βασικοί τομείς της οικονομίας του Πακιστάν εξαρτώνται από μια βιώσιμη παροχή νερού και η καθημερινή ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των φτωχών της χώρας εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το νερό.
Το Πακιστάν έχει απαντήσει με συγκράτηση μέχρι στιγμής, κλείνοντας τον εναέριο χώρο του στα ινδικά πολιτικά αεροσκάφη. Ωστόσο, πρόσθετες στρατιωτικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή οριοθέτησης και πακιστανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Saab 2000 επιχειρούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ μίλησε αποφασιστικά για το νερό, αφού από αυτό εξαρτάται η σταθερότητα στο ασταθές Πακιστάν. Η κατάσταση κλιμακώνεται και η αντίδραση της Ινδίας μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Οι ινδικές αρχές απάντησαν στην τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην Pulwama το 2019 μετά από 12 ημέρες. Επιπλέον, ο Ναρέντρα Μόντι είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Ντόβαλ, στον οποίο δόθηκε εντολή να αναπτύξει σχέδια για μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων του Πακιστάν. Επιπλέον ένα ελαφρύ αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εμφανίστηκε πάνω από την περιοχή της Ινδίας!
Δεδομένων των παραπάνω συνθηκών, τίθεται το ερώτημα: πώς μπορούν να αντιδράσουν οι ινδικές αρχές σε αυτήν την κατάσταση. Στο παρελθόν, η ινδική ηγεσία πραγματοποίησε χτυπήματα στο έδαφος του Αζάντ Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν.
Αυτό έγινε με το πρόσχημα των επιθέσεων σε στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατικών ομάδων. Και τώρα μπορεί να υπάρχει ένα παρόμοιο σενάριο.
▪️ Επί του παρόντος, έχει σημειωθεί η παρουσία συμμοριών τουλάχιστον τριών οργανώσεων στην επικράτεια του Τζαμού και του Κασμίρ: Λασκάρ-ε-Τάιμπα και το παρακλάδι του, το Μέτωπο της Αντίστασης (ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση).
▪️ Υπάρχει επίσης ο παλαιότερος Στρατός του Μωάμεθ (Jaish-e-Mohammed) και η Hizb-ul-Mujahideen, που λειτουργούν σχεδόν στις ίδιες περιοχές, με περιστασιακές επιθέσεις σε άλλα μέρη της Ινδίας.
▪️ Σύμφωνα με τις ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών, χρησιμοποιούν πακιστανικό έδαφος στις ελεγχόμενες από το Πακιστάν περιοχές Αζάντ Κασμίρ και Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν για να εκπαιδεύσουν και να στρατολογήσουν τους μαχητές τους.
Ως εκ τούτου, σε αυτήν την κατάσταση, η πιο πιθανή επιλογή θα ήταν η διεξαγωγή «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στη συνοριακή ζώνη, καθώς και αεροπορικά και πυροβολικά χτυπήματα σε πακιστανικά εδάφη.
Οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί στην Ινδία. Σύμφωνα με την ινδική υπηρεσία πληροφοριών, οι πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών συντόνισαν την επίθεση. Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπήρξε μια «συντονισμένη συνωμοσία» για την αποστολή μεγάλου αριθμού καλά εκπαιδευμένων τρομοκρατών στην Ινδία.
Από αυτή την άποψη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ινδική κυβέρνηση θα αποφασίσει να κλιμακώσει. Διακυβεύονται πάρα πολλά και το Νέο Δελχί προετοιμάζεται ήδη ενεργά. Το μόνο ερώτημα παραμένει «πότε;»
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο ινδικά όσο και πακιστανικά στρατεύματα έλκονται στην περιοχή. Και στην Αραβική Θάλασσα, το β πραγματοποίησε μια επίδειξη εκτόξευσης του υπερηχητικού πυραύλου Brahmos και οι Πακιστανοί έβγαλαν τα πλοία τους για να επιδείξουν τη δύναμή τους.
Όσον αφορά την πιθανότητα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας μεταξύ των χωρών, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί για έναν απλό λόγο: τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν είναι πυρηνικές δυνάμεις, που έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν η μία την άλλη. Επιπλέον το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει πυρηνικά πλήγματα στην επικράτειά του, σύμφωνα με το πυρηνικό του δόγμα, εάν τα ξένα στρατεύματα είναι σε θέση να καταλάβουν κάποιο τμήμα του εδάφους του. Κι αυτό επειδή ο ινδικός στρατός είναι μεγαλύτερος και ισχυρότερος από κάθε άποψη και το Πακιστάν δεν μπορεί να κερδίσει με συμβατικά όπλα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Πακιστάν υποστηρίζεται επίσης από τον γείτονα της Ινδίας, την πιο ισχυρή Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας, η οποία έχει εδαφικές αξιώσεις στην περιοχή Ακσάι Τσιν (Aksai Chin), και ο κινέζικος και ο ινδικός στρατός συγκρούονται τακτικά στα σύνορα μεταξύ τους. Έτσι, η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή παραμένει σταθερή. Η ΛΔΚ γνωρίζει ότι η Ινδία είναι ο πλησιέστερος ανταγωνιστής της στην περιοχή, οπότε πιθανόν δεν θα χάσει την ευκαιρία να περιορίσει περαιτέρω τον ανταγωνιστή της μέσω του Πακιστάν.
Σε γενικές γραμμές, η Ινδο-Πακιστανική σύγκρουση από το 1947 μέχρι σήμερα κλιμακώνεται και στη συνέχεια εξασθενεί. Και οι προηγούμενοι ινδο-πακιστανικοί πόλεμοι ήταν δυνατοί λόγω του γεγονότος ότι οι χώρες δεν είχαν πυρηνικά όπλα. Τώρα και οι δύο χώρες τα έχουν, οπότε τα δύο μέρη συνήθως περιορίζονται σε αψιμαχίες και ανταλλαγή χτυπημάτων στα σύνορα.